Comitè d'Arbitratge

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Arbitration Committee and the translation is 100% complete.
Drecera :
ARBCOM

En els projectes de la Fundació Wikimedia, un Comitè d'Arbitratge (de vegades abreujat com a "ArbCom") és un grup reduït d'usuaris de confiança que serveixen com a mitjà de resolució de disputes, s'han iniciat en alguns projectes individuals de la Fundació Wikimedia. Les regles, les polítiques i els procediments difereixen entre els projectes en funció dels contextos locals i culturals. Segons les Condicions d'ús de Wikimedia, els usuaris no estan obligats al fet que un ArbCom resolgui una disputa.[1] La Viquipèdia sueca va ser el primer projecte de Wikimedia en utilitzar un comitè d'arbitratge.[2] L'ArbCom de la Viquipèdia en anglès va ser creat per Jimmy Wales com una extensió del poder de presa de decisions que abans tenia com a conseller delegat de la propietat del lloc Bomis Inc., per assumir el seu paper en la resolució de disputes complexes entre usuaris.[3] Els comitès d'arbitratge s'utilitzen ara en onze versions de la Viquipèdia i a Viquinotícies en anglès.

Composició

Normalment, els comitès tenen entre cinc i quinze membres, que es coneixen com a Àrbitres. Els terminis varien, amb alguns fins a tres anys.

A la Viquipèdia en anglès, Jimmy Wales té autoritat de reserva per nomenar i destituir membres del comitè, o per dissoldre el comitè i forçar noves eleccions. Anteriorment, els vots no vinculants de la comunitat s'utilitzaven per presentar candidats. La comunitat ara executa les eleccions estàndards per seleccionar els membres del comitè.

Projectes amb Comitès d'Arbitratge

Versions de la Viquipèdia
Projecte Nom Correu electrònic Wiki privada Notes
cs – Czech Arbitrážní výbor arbcom-cs@lists.wikimedia.org arbcom-cs.wikipedia.org
de – German Schiedsgericht arbcomde-l@lists.wikimedia.org arbcom-de.wikipedia.org
en – English Arbitration Committee arbcom-en@wikimedia.org arbcom-en.wikipedia.org
fa – Persian هیئت نظارت Àmbit limitat, principalment, un consell supervisor de queixes contra administradors
fi – Finnish Välityslautakunta arbcom-fi.wikipedia.org
fr – French Comité d'arbitrage car-fr-l@lists.wikimedia.org No s'ha elegit cap àrbitre a les darreres eleccions. Inactiu fins a les pròximes eleccions.
hu – Hungarian Wikitanács
nl – Dutch Arbitragecommissie arbcom-nl@lists.wikimedia.org arbcom-nl.wikipedia.org
pl – Polish Komitet Arbitrażowy
ru – Russian Арбитражный комитет arbcom-ru@wikimedia.org arbcom-ru.wikipedia.org New every half-a-year
uk – Ukrainian Арбітражний комітет
Viquinotícies

Projectes amb Comitès d'Arbitratge inactius, de proves o dissolts

Versions de la Viquipèdia
  • Castellà (dissolt l'abril de 2009)
  • Coreà (No s'ha elegit cap àrbitre des del desembre de 2015, la funció de l'Arbcom s'ha suspès a partir del 18 de març de 2017.)
  • Occità (El 2006 es va proposar una organització, s'havien previst unes eleccions el desembre de 2008 però mai es van realitzar)
  • Portuguès (dissolt el gener de 2012)
  • Suec (inactiu)
  • Eslovè (suprimit, amb una redirecció a Wikipedija:Mediacija). La pàgina només existeix com a marc per a una eventual configuració. La mediació no ha estat necessària fins ara, per la qual cosa encara no s'han establert les regles del procés electoral.
  • Tailandès (el mandat va expirar el gener de 2016, no s'han celebrat eleccions des de llavors)
Versions de Wikivoyage

Vegeu també

  1. "Wikimedia Terms of Use - # 13 Disputes and Jurisdictions". Archived from the original on March 18, 2021. Retrieved November 14, 2022. 
  2. Hoffman, David A.; Salil Mehra (2010). "Wikitruth Through Wikiorder". Emory Law Journal 59 (2010). SSRN 1354424. 
  3. Wales, Jimmy (December 4, 2003). "[WikiEN-l] Wikiquette committee appointments". lists.wikimedia.org. Wikimedia Foundation. Archived from the original on June 29, 2021. Retrieved November 14, 2022.