Jump to content

Fundraising 2010/thank you/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Notice[edit]

 • Думи на благодарност
  от Джими Уейлс, основател на Уикипедия

Quote[edit]

 • „Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание.“
 • — Джими Уейлс, основател на Уикипедия

Thank You from Wikipedia founder, Jimmy Wales[edit]

Невероятно.

Всяка година Фондация Уикимедия си поставя цел, която знае, че ще бъде трудно постижима. Така става, защото мащабите на сайтовете на Уикимедия и уикимедианското движение не спират да растат. Уикипедия днес е петият по посещаемост уебсайт в света, но размерите на нашия щатен колектив, инфраструктурата и бюджетът са само процент от тези на останалите сайтове от челната десятка.

Всяка година светът се обединява, за да помогне на Уикипедия и нейните сродни проекти. Първата ни дарителска кампания беше просто общностно усилие за закупуване на един доброволец, който впоследствие се оказа и главния ни технически директор — всъщност много нужен ни нов лаптоп.

Ала тази година е в едно отношение още по-неповторима от останалите, защото тази година ние празнуваме десетата годишнина на Уикипедия. Затова е толкова важно всеки от нас да започне годината с пълна подкрепа за бюджета на Фондация Уикимедия, защото започваме не просто нова година, но и ново десетилетие в нашата съвместна инициатива.

И макар че тази година събрахме повече от всяка друга година досега — цели 16 милиона долара — това беше и най-кратката кампания, която някога сме провеждали.

Имам малко статистики, ако ви интересуват:

 • Повече от 500 000 направени дарения за Фондация Уикимедия.
 • Почти 130 000 дарения за локалните уикимедиански сдружения в различни страни по света.
 • Два от най-успешните дарителски дни в историята на Уикипедия.
 • Среден размер на дарение: около 22 долара.

Тази дарителска кампания съдържаше всички съставки от онова, което най-много обичаме у проектите на Уикимедия: хора, обединени от една кауза, даряват толкова, колкото могат, и всички заедно правят чудеса. Дарението на технолог от Мумбай се натрупва при дарението от лондонски борсов посредник, при дарението на студент в Москва... и резултатът е, че ние можем за още една година да съхраним и подпомогнем тази наша обща инициатива.

Затова сега ние празнуваме.

От цялото си сърце и от името на над 100 000 активни доброволци,
благодаря ви.

Джими Уейлс
основател на Уикипедия


P.S. В честванията на десетата годишнина от Уикипедия, доброволци от целия свят провеждат различни тържества. Повече можете да научите на страницата http://ten.wikipedia.org. И ако още не сте направили своето дарение, не е късно. Просто щракнете тук, за да дарите.

Wikipedia 10[edit]

 • Уикипедия става на 10!
 • Щракнете тук, за да научите повече за тържествата и как можете да участвате в тях.