Стратегия/Уикимедианско движение/2017

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017 and the translation is 100% complete.
Искате ли да помогнете? Преведете липсващите съобщения.


Към 2030 г. Уикимедия ще се превърне в основната инфраструктура на екосистемата на свободното познание и всеки, който споделя нашата визия, ще може да се присъедини към нас.

Ние, сътрудниците, общностите и организациите на Уикимедия ще развием нашия свят чрез събирането на знания, които напълно представляват човешкото разнообразие и изграждането на услуги и структури, които дават възможност на другите да направят същото.

Ще изпълняваме мисията си за развиване на съдържанието, както сме правили това в миналото, и ще продължим нататък.

Познанието като услуга: За да служим на потребителите ни, ние ще се превърнем в платформа, която обслужва откритото познание за света през интерфейсите и общностите. Ше изградим инструменти за съюзници и партньори, за да организираме и обменяме свободното познание извън Уикимедия. Нашата инфраструктура ще ни позволи да съберем и използваме различни форми на свободно, надеждно познание.

Справедливост на познанието: Като социално движение ние ще фокусираме усилията си върху знанията и общностите, които са били изоставени от структурите на властта и привилегиите. Ще посрещнем хора от всякакъв произход, за да изградим силни и разнообразни общности. Ще премахнем социалните, политическите и техническите бариери, които възпрепятстват достъпа и допринасянето на хората към свободното познание.

Включете се в процеса

Имаше три цикъла на дискусии. Първият цикъл завърши на 18 април 2017 г. Вторият приключи на 12 юни. Третият цикъл завърши на 31 юли.

Вече можете да прочетете текста на стратегическата насока, който се появи по време на този процес. Ако сте съгласни, че това е правилният начин за движението на Уикимедия да продължите напред, ви приканваме да го подкрепите.

Научете повече

Текущи актуализации

Катрин Мар изпраща седмични справки за това, какво се случва в процеса за стратегията на движението. Можете също така да се регистрирате, за да получавате новините на вашата бесед


За аудиториите в разговора (пътеки)

В нашето движение има много и различни групи, които работят с информация по различни начини. За да разбере по-добре техните нужди и перспективи, основният екип организира „пътеки“ по аудитория. Основните пътеки за участие са Организирани групи и индивидуални сътрудници. Третата аудитория е за тези, които не са в разговора на движението ни, основно читатели, експерти и партньори. Понастоящем правим както проучвания, така и интервюта, за да разберем по-добре тяхната информация. Научете повече тук (скоро ще бъде поставен линк).

A

Организирани групи

Пътека A

Тази група включва уикимедиански обединения, комитети на движението, включително Комитета за разпределение на фондове и Комитета по присъединяването, членове на персонала на Фондация Уикимедия, Съвета на настоятелите на Фондацията, и други организирани или полуорганизирани групи, които помагат с подкрепа на движението.

B

Индивидуални участници

Пътека B

Тази група включва индивидуални участници като редактори, куратори и разработчици на доброволни начала, в различните езици и проекти на Уикимедия.

Нови гласове: Читатели, експерти и партньори

Предишни пътеки C и D

Правим проучвания, за да разберем по-добре гласовете, които не са част от дискусиите ни в движението: читатели, експерти и партньори. За да осигурим пълна картина, ние провеждаме изследвания, провеждаме интервюта и организираме малки срещи с тези хора. Тази група включва съществуващи и нови читатели на нашите проекти, както и съществуващи и потенциални партньори в страни или езици, където сме много известни (по-рано пътека С) и не толкова (по-рано пътека D).


Процес

Основният екип на стратегията е подготвил процес в сътрудничество с Управляващ комитет от дългогодишни доброволни уикимедианци.


Екип

Много групи от цялото движение работят заедно, за да организират стратегическия процес (и вие можете да бъдете част от тях!)


Често задавани въпроси

Отговори на допълнителни въпроси има в раздела Често задавани въпроси.


Предложете подобрения

(английски) Поканени сте да обсъдите процеса и да зададете повече въпроси на беседата.

Вижте също