Codi Universal de Conducta/Preguntes freqüents

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/FAQ and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Codi Universal de Conducta


Consultes

1. Com es relaciona el UCoC amb altres iniciatives i consultes sobre l'Estratègia del Moviment, com el Consell Global Provisional?
El UCoC és una iniciativa clau del procés d'estratègia i de les converses comunitàries de Wikimedia 2030. La tercera recomanació de les discussions sobre l'Estratègia del Moviment va ser la de proporcionar seguretat i inclusió dins de les comunitats, i el fet de crear un codi de conducta es va classificar com la iniciativa amb més prioritat de aquesta recomanació. Hi ha Conserves Globals en paral·lel a les consultes del Codi Universal de Conducta per a altres iniciatives de l'Estratègia del Moviment, com ara el Consell Global Provisional.
2. En quina base es van seleccionar les comunitats per a les consultes locals?
Les comunitats per a les consultes lingüístiques locals de la fase 1 es van seleccionar en funció de diversos factors, inclosos el ritme de creixement i l'estat de les polítiques locals de conducta. Hi ha més informació sobre el procés de la fase 1 aquí. La disponibilitat de facilitadors d'idiomes locals qualificats també va ser una consideració pràctica.
Igual que la Fase 1, nombrosos factors van guiar la selecció de comunitats per a la Fase 2. El primer eren dades sobre la infraestructura d'aplicació existent de diferents projectes idiomàtics de Wikimedia respecte a les polítiques locals. Els facilitadors han estat escollits per representar comunitats amb diversos nivells d'aplicació existents, de manera que aportin perspectives diverses. La disponibilitat de facilitadors qualificats i les aspiracions d'una àmplia cobertura geogràfica també van jugar un paper important.
3. La Fundació Wikimedia ha anunciat que el UCoC s'aplicarà a tots els projectes i espais de Wikimedia?
Sí. Atès que el UCoC passarà a formar part de les condicions d'ús, no serà possible per a les comunitats individuals desvincular-se de la política global. Si les polítiques o pràctiques locals existents semblen contravenir el UCoC, aquestes preocupacions s'han de plantejar al principi del procés perquè es pugui examinar i resoldre el conflicte. A partir del 2 de febrer de 2021, la Junta Directiva ha aprovat formalment el UCoC com una política que s'aplicarà a tots els projectes i activitats del moviment Wikimedia. Aquest abast també s'ha deixat clar des de les etapes inicials de la consulta de la fase 1 per redactar la política i es va publicar tant a Meta, com a wikimedia-l, i en molts projectes individuals. Una llista dels anuncis de les wikis petites i mitjanes està disponible a aquesta pàgina. Hi ha informació detallada sobre consultes wiki més grans aquí.

Traducció

4. Estarà disponible el UCoC i la seva documentació complementària en tots els idiomes?
L'equip de el projecte UCoC treballarà per traduir tota la documentació i els anuncis més importants a tots els idiomes possibles mitjançant una combinació de traducció a través d'agències i de voluntariat. Es tracta d'una tasca enorme que requereix temps i que no podem fer sols. Animem a totes les persones voluntàries que vulguin traduir materials, o que vulguin que es tradueixin a un altre idioma, que escriguin un correu electrònic. També podeu veure en quin estat es troben les tasques de traducció del voluntariat (aquí) i col·laborar en aquesta tasca. Tot i que no és possible traduir tots els materials a tots els idiomes, ens comprometem a facilitar una àmplia participació de tots els idiomes a la Fase 2 del UCoC.
5. Si hi ha discrepàncies de traducció o conflictes d'interpretació, quina versió idiomàtica de l'esborrany es considerarà l'oficial?
L'equip del UCoC ha estat treballant per publicar totes les traduccions possibles de l'esborrany del UCoC. No obstant això, les traduccions són imperfectes i vam recórrer a una sèrie d'estratègies (agències remunerades, voluntariat, personal, etc.) per fer les traduccions, cadascuna de les quals té els seus propis reptes en relació amb la precisió de la traducció. S'anima les comunitats a què ens ajudin a identificar i corregir les discrepàncies, i se'ls prega que comprenguin que solucionar les discrepàncies requereix temps. Fins que el procés acabi, la versió en anglès serà la versió oficial.

Aplicació

6. Quins són els plans per fer complir el UCoC, per exemple, qui s'encarregarà de fer que es compleixi?
D'acord amb les directives de la Junta Directiva de la Fundació (en anglès, el Board o també BoT), fer complir el codi és el punt principal de la segona fase del projecte, que va començar després que la junta aprovés l'esborrany final de la versió del UCoC i que s'anunciés el 2 de febrer. Això vol dir que les comunitats Wikimedia determinaran com s'aplicarà, s'interpretarà i es farà complir el UCoC a nivell local. S'anima a totes les parts i comunitats implicades a participar activament en el debat per aconseguir la compatibilitat amb les pràctiques, les polítiques i els procediments existents en les comunitats. Finalment, el UCoC i les seves estratègies de compliment han de servir com a punt de partida en tot el moviment. Se segueix animant a les comunitats de projectes a desenvolupar els seus propis codis de comportament a més d'adoptar aquesta iniciativa.
7. Com es gestionaria una infracciól de UCoC a la vida real, per exemple, en esdeveniments de la Fundació o afiliats a Wikimedia on també s'aplica la Política d'espai amigable? Quina política primaria?
Atès que el UCoC estableix un conjunt mínim d'estàndards, sempre s'han de consultar primer les polítiques locals i promulgar-les segons correspongui. Això serveix per als esdeveniments i també per al comportament en qualsevol projecte de Wikimedia. El UCoC només s'hauria d'aplicar quan les polítiques locals o els mecanismes de compliment no siguin suficients per abordar els problemes en qüestió.
8. La notificació privada d'infraccions del UCoC aniria en contra de la cultura lliure i transparent de la comunitat Wikimedia (on qualsevol, per exemple, pot veure l'historial de la pàgina)?
Ja existeix el procediment per acceptar notificacions privades per diversos motius, com per exemple, quan es requereix la divulgació o supressió d'informació que identifica personalment algú, d'amenaces i altres qüestions delicades. Aquestes notificacions s'envien periòdicament a Confiança i Seguretat/Departament Legal, stewards, verificadors de comptes d'usuari, supressors, comitès d'arbitratge i altres llocs funcionals. Un nombre notable de participants s'ha mostrat reticent a denunciar l'assetjament en espais públics, ja que això pot provocar més hostilitat. Una consideració important en la Fase 2 serà examinar la necessitat d'equilibrar la transparència amb el deure de protegir les víctimes d'assetjament.
9. Quin tipus de suport proporcionaria la Fundació Wikimedia a les persones responsables de fer complir el UCoC?
La Fundació es compromet a donar suport al UCoC en totes les etapes del seu desenvolupament: redacció de polítiques, consultes sobre compliment i, més tard, garantir que les vies de compliment funcionin bé. Ja s'estan adoptant algunes mesures per garantir una correcta implementació del UCoC. Això inclou donar suport als que s'encarregarien de fer complir-lo. Per exemple, l'equip de Desenvolupament Comunitari de la Fundació ha llançat programes pilot de formació en línia. A mesura que anem entenent quines són les necessitats de la comunitat a través de les nostres consultes de la Fase 2, aprendrem quins són els tipus de suport que cal prioritzar.

Revisions periòdiques

10. Es revisarà i modificarà el UCoC periòdicament quan ja estigui acabat? En cas afirmatiu, qui s'encarregarà de fer-ho?
Sí. El Departament Legal de la Fundació organitzarà una revisió del UCoC un any després que la versió definitiva sigui acceptada per la junta. Les revisions successives poden córrer a càrrec d'estructures de governança emergents, com les recomanades pel procés d'Estratègia del Moviment.
11. Qui revisarà les polítiques en el futur si sorgís una necessitat urgent de canvi?
Com passa amb altres polítiques propiciades per la Fundació, les sol·licituds de canvis urgents poden enviar-se a Departament Legal de la Fundació. El Departament Legal ha dirigit converses d'esmena impulsades per la comunitat (per exemple, Condicions d'ús/Esmena de contribucions remunerades) i disposa d'una estructura i un procés per facilitar aquestes situacions.

Conflicte amb polítiques locals

12. Què passaria si les polítiques locals entressin en conflicte amb el UCoC?
Després de l'aprovació del UCoC per part de la Junta, s'animarà a totes les comunitats Wikimedia a que repassin les seves polítiques existents per garantir que compleixen les expectatives del UCoC. Les comunitats poden desenvolupar polítiques més elaborades a més del UCoC, però s'han d'assegurar que les seves polítiques locals no es quedin per sota de l'estàndard bàsic establert al UCoC. Si cal, les comunitats i la Fundació podrien col·laborar per harmonitzar les polítiques. La Fundació estarà disposada a ajudar fins que acabi el projecte.
13. El UCoC també s'aplicarà a projectes que ja disposen de polítiques i directrius locals?
L'objectiu del UCoC és crear els estàndards més bàsics pel que fa a la conducta en tot el moviment. Els projectes amb polítiques ben desenvolupades normalment compleixen o superen les expectatives del UCoC i, en general, no hauran de fer molts canvis en les polítiques locals per complir amb la política global.
14. Cada projecte Wikimedia té les seves pròpies directrius i polítiques de comportament redactades pels usuaris d'aquest projecte en funció de les seves necessitats. Canviarà el UCoC aquestes directrius i polítiques?
El UCoC no pretén reemplaçar els estàndards de comportament eficaços que ja existeixin. A l'contrari: el UCoC fixarà un estàndard bàsic per a tots els projectes, especialment per a aquells que tinguin pocs o cap estàndard de comportament. Les comunitats poden utilitzar el UCoC per desenvolupar normes més adequades des del punt de vista cultural o per ajustar les directrius existents segons sigui necessari.
15. Què passaria si el UCoC no cobrís al 100% les necessitats de la comunitat?
És molt probable que el UCoC no aconsegueixi abordar totes les necessitats de cada comunitat. A més, és molt probable que el UCoC evolucioni en el futur. S'encoratja les comunitats a crear les seves pròpies polítiques a partir del UCoC. Per exemple, el UCoC podria dir: "T'has de centrar en el que és millor no només per a tu com a editor, sinó també per a la comunitat Wikimedia en el seu conjunt". Aquesta afirmació és molt general. Molts projectes Wikimedia compten ja amb polítiques molt més detallades sobre com gestionar problemes com aquest, com ara els conflictes d'interessos. Si el teu projecte no en disposés de cap, una frase així en el UCoC podria servir com a regla auxiliar per a qualsevol conflicte que sorgeixi sobre aquest tema. Però el UCoC també podria ser un bon recordatori per desenvolupar una política més detallada sobre aquest o altres temes.
16. Com s'ha d'ajustar al UCoC a tots els contextos culturals?
El UCoC pot no encaixar en tots els contextos culturals, però els redactors han intentat que sigui el més inclusiu possible. L'equip del UCoC es va posar en contacte amb comunitats de diferents cultures i va prendre nota de les seves opinions. El comitè redactor va tenir en compte aquestes aportacions a l'hora de crear l'esborrany. Si trobes més llacunes culturals en l'esborrany, comenta-ho a la pàgina principal de discussió del Codi Universal de Conducta, i aquestes qüestions es poden incloure en la primera revisió anual o en altres revisions posteriors.

Redundància amb les Condicions d'Ús

17. És necessari tenir un UCoC quan la secció 4 de les Condicions d'ús (CdU) aborda polítiques de comportament com "abstenir-se de realitzar certes activitats"?
La secció 4 de les Condicions d'ús de Wikimedia aborda algunes directrius de comportament juntament amb directrius de contingut com la infracció de drets d'autor i les contribucions remunerades. No obstant això, no es tracta d'una llista exhaustiva. El Codi Universal de Conducta intenta ajudar a les comunitats a aplicar la Secció 4 de les CdU tot detallant les expectatives sobre la conducta.
18. Per què redactem un nou UCoC en lloc de modificar la secció 4 de les Condicions d'ús?
Perquè les Condicions d'ús siguin llegibles i concises, determinada informació es proporciona a part en altres documents. Per exemple, la Política de llicències i la Política de llicències de Commons s'inclouen com a enllaços. Quan s'accepten les Condicions d'ús, s'accepten també aquests documents. Separar el Codi Universal de Conducta permetrà que sigui més detallat si cal. També serà més fàcil actualitzar-lo per adaptar-lo a les necessitats canviants del moviment.

Implicació de la Fundació Wikimedia

19. Per què participa la Fundació Wikimedia en aquesta política?
La Junta Directiva va sol·licitar a la Fundació Wikimedia que recolzés el procés. A partir de les recomanacions formulades per membres de la comunitat en el procés de l'Estratègia del Moviment, el UCoC va ser redactat per un comitè format tant per persones voluntàries com per personal de la Fundació.
20. Quina seria l'acció "real" de la Fundació Wikimedia si algú infringeix el UCoC?
La majoria de les infraccions del UCoC no les gestionarà la Fundació Wikimedia. Les gestionaran les comunitats locals o els llocs funcionals globals. Actualment, les infraccions de les Condicions d'ús es gestionen de la mateixa manera. Els detalls exactes sobre el compliment del Codi es determinaran en la Fase 2, després de la ratificació del UCoC per part de la Junta Directiva.
21. Es votarà el UCoC a Meta?

La WMF no té previst fer una votació a Meta abans de la implementació, ja que la WMF creu que la sol·licitud per implementar un UCoC va venir de totes les comunitats Wikimedia. Les recomanacions de l'Estratègia del Moviment van subratllar la necessitat de fer més per combatre l'assetjament als projectes Wikimedia, especialment als més petits, on les polítiques i les vies d'aplicació són insuficients o estan poc desenvolupades. Tot i que la WMF té la intenció que el Codi Universal de Conducta s'apliqui a tots els projectes Wikimedia, no s'espera que requereixi canvis significatius en les polítiques i pràctiques que ja tinguin un fort govern comunitari i mecanismes efectius de resolució de conflictes.

Implementation

22. What do the UCoC Enforcement guidelines consist of?
The UCoC Enforcement guidelines consist of preventive work (promoting UCoC awareness, recommending UCoC training, among others) and responsive work (detailing a process for filing, processing reported violations, providing resources for reported violations, designating enforcement actions for violations…) that are intended to help community members coordinate well together with processes that are fair and equitable across communities to provide the safest working environment for all.
23. How often will the guidelines be updated with changes?
Both the policy text and guidelines will have periodic reviews, including within a year of implementation.
24. Who will oversee the UCoC?
The Universal Code of Conduct Coordinating Committee, known as the U4C. The U4C will monitor reports of breaches of the UCoC and may engage in additional investigations and will take actions where appropriate. The U4C will regularly monitor and assess the state of enforcement of the Code and may suggest suitable changes to UCoC to the Wikimedia Foundation and the community for consideration. When necessary, the U4C will assist the Wikimedia Foundation in handling cases. The U4C can’t change the UCoC, handle disagreements between the Foundation and its affiliates, create rules that circumvent or disregard the UCoC, or act on any matter that doesn’t relate to the UCoC or its enforcement.
25. How will the U4C interact with other decision-making bodies such as arbitration committees?
The U4C is meant to stand in as a final decision-making body where no higher level decision-making body exists (such as communities without an arbitration committee or other similar process), or a place where higher decision-making bodies forward cases. The U4C will also function as a decision making body for severe systematic issues that cannot be handled by existing enforcement structures.
26. How will the U4C be formed?
The Drafting Committee has advocated for the creation of the U4C Building Committee. The U4C Building Committee will be comprised of community members that will work with the Foundation to create a process to establish the U4C.