Codi Universal de Conducta/Preguntes freqüents
Appearance
Consultes
- 1. Com es relaciona el CUdC amb altres iniciatives i consultes sobre l'Estratègia del Moviment, com la Carta del Moviment?
- El CUdC és una iniciativa clau del procés d'estratègia i de les converses comunitàries de Wikimedia 2030. La tercera recomanació de les discussions sobre l'Estratègia del Moviment va ser la de proporcionar seguretat i inclusió dins de les comunitats, i el fet de crear un codi de conducta es va classificar com la iniciativa amb més prioritat de aquesta recomanació. Han tingut lloc Conserves Globals en paral·lel a les consultes del Codi Universal de Conducta per a altres iniciatives de l'Estratègia del Moviment, com ara la Carta del Moviment.
- 2. En quina base es van seleccionar les comunitats per a les consultes locals?
- Les comunitats per a les consultes lingüístiques locals de la fase 1 es van seleccionar en funció de diversos factors, inclosos el ritme de creixement i l'estat de les polítiques locals de conducta. Hi ha més informació sobre el procés de la fase 1 aquí. La disponibilitat de facilitadors d'idiomes locals qualificats també va ser una consideració pràctica.
- Igual que la Fase 1, nombrosos factors van guiar la selecció de comunitats per a la Fase 2. El primer eren dades sobre la infraestructura d'aplicació existent de diferents projectes idiomàtics de Wikimedia respecte a les polítiques locals. Els facilitadors han estat escollits per representar comunitats amb diversos nivells d'aplicació existents, de manera que aportin perspectives diverses. La disponibilitat de facilitadors qualificats i les aspiracions d'una àmplia cobertura geogràfica també van jugar un paper important.
- 3. La Fundació Wikimedia ha anunciat que el CUdC s'aplicarà a tots els projectes i espais de Wikimedia?
- Sí. Atès que el CUdC passarà a formar part de les condicions d'ús, no serà possible per a les comunitats individuals desvincular-se de la política global. Si les polítiques o pràctiques locals existents semblen contravenir el CUdC, aquestes preocupacions s'han de plantejar al principi del procés perquè es pugui examinar i resoldre el conflicte. A partir del 2 de febrer de 2021, la Junta Directiva ha aprovat formalment el CUdC com una política que s'aplicarà a tots els projectes i activitats del moviment Wikimedia. Aquest abast també s'ha deixat clar des de les etapes inicials de la consulta de la fase 1 per redactar la política i es va publicar tant a Meta, com a wikimedia-l, i en molts projectes individuals. Una llista dels anuncis de les wikis petites i mitjanes està disponible a aquesta pàgina. Hi ha informació detallada sobre consultes wiki més grans aquí.
Traducció
- 4. Estarà disponible el CUdC i la seva documentació complementària en tots els idiomes?
- L'equip del projecte del CUdC treballarà per traduir tota la documentació i els anuncis més importants a tots els idiomes possibles mitjançant una combinació de traducció a través d'agències i de voluntariat. Es tracta d'una tasca enorme que requereix temps i que no podem fer sols. Animem a totes les persones voluntàries que vulguin traduir materials, o que vulguin que es tradueixin a un altre idioma, que escriguin un correu electrònic a ucocprojectwikimedia.org. Tot i que no és possible traduir tots els materials a tots els idiomes, ens comprometem a facilitar una àmplia participació de tots els idiomes del procés del CUdC.
- 5. Si hi ha discrepàncies de traducció o conflictes d'interpretació, quina versió idiomàtica de l'esborrany es considerarà l'oficial?
- L'equip del CUdC ha estat treballant per publicar tantes traduccions com sigui possible de la política del CUdC, directrius d'aplicació i pàgines relacionades. No obstant això, les traduccions són imperfectes i vam recórrer a una sèrie d'estratègies (agències remunerades, voluntariat, personal, etc.) per fer les traduccions, cadascuna de les quals té els seus propis reptes en relació amb la precisió de la traducció. S'anima les comunitats a què ens ajudin a identificar i corregir les discrepàncies, i se'ls prega que comprenguin que solucionar les discrepàncies requereix temps. Fins que el procés acabi, la versió en anglès serà la versió oficial.
Aplicació
- 6. Quins són els plans per fer complir el CUdC, per exemple, qui s'encarregarà de fer que es compleixi?
- D'acord amb les directrius de la Junta Directiva de la Fundació (Junta o JD), fer complir el codi és el punt principal de la segona fase del projecte, que va començar després que la junta aprovés l'esborrany final de la versió del CUdC i que s'anunciés el 2 de febrer de 2021. Això vol dir que les comunitats Wikimedia determinaran com s'aplicarà, s'interpretarà i es farà complir el CUdC en l'àmbit local. S'anima a totes les parts i comunitats implicades a participar activament en el debat per aconseguir la compatibilitat amb les pràctiques, les polítiques i els procediments existents en les comunitats. Finalment, el CUdC i les seves estratègies de compliment han de servir com a punt de partida en tot el moviment. Es continua animant a les comunitats de projectes a desenvolupar els seus propis codis de comportament a més d'adoptar aquesta iniciativa.
- 7. Com es gestionaria una infracció del CUdC a la vida real, per exemple, en esdeveniments de la Fundació o afiliats a Wikimedia on també s'aplica la Política d'espai amigable? Quina política primària?
- Atès que el CUdC estableix un conjunt mínim d'estàndards, sempre s'han de consultar primer les polítiques locals i promulgar-les segons correspongui. Això serveix per als esdeveniments i també per al comportament en qualsevol projecte de Wikimedia. El CUdC només s'hauria d'aplicar quan les polítiques locals o els mecanismes de compliment no siguin suficients per abordar els problemes en qüestió.
- 8. La notificació privada d'infraccions del CUdC aniria en contra de la cultura lliure i transparent de la comunitat Wikimedia (on qualsevol, per exemple, pot veure l'historial de la pàgina)?
- Ja existeix el procediment per acceptar notificacions privades per diversos motius, com per exemple, quan es requereix la divulgació o supressió d'informació que identifica personalment algú, d'amenaces i altres qüestions delicades. Aquestes notificacions s'envien periòdicament a Confiança i Seguretat/Departament Legal, stewards, verificadors de comptes d'usuari, supressors, comitès d'arbitratge i altres llocs funcionals. Un nombre notable de participants s'ha mostrat reticent a denunciar l'assetjament en espais públics, ja que això pot provocar més hostilitat. Una consideració important en la Fase 2 va ser examinar la necessitat d'equilibrar la transparència amb el deure de protegir les víctimes d'assetjament.
- 9. Quin tipus de suport proporcionaria la Fundació Wikimedia a les persones responsables de fer complir el CUdC?
- La Fundació es compromet a donar suport al CUdC en totes les etapes del seu desenvolupament: redacció de polítiques, consultes sobre compliment i, més tard, garantir que les vies de compliment funcionin bé. Ja s'estan adoptant algunes mesures per garantir una correcta implementació del CUdC. Això inclou donar suport als que s'encarregarien de fer complir-lo. Per exemple, l'equip de Desenvolupament Comunitari de la Fundació ha llançat programes pilot de formació en línia. A mesura que anem entenent quines són les necessitats de la comunitat a través de les nostres consultes de la Fase 2, aprendrem quins són els tipus de suport que cal prioritzar.
Revisions periòdiques
- 10. Es revisarà i modificarà el CUdC periòdicament quan ja estigui acabat? En cas afirmatiu, qui s'encarregarà de fer-ho?
- Sí. El Departament Jurídic de la Fundació acollirà una revisió del CUdC un any després que la Junta n'accepti la versió completa. Les revisions successives poden anar a càrrec d'estructures de governança emergents, com les recomanades pel procés d'Estratègia del Moviment.
- 11. Qui revisarà les polítiques en el futur si sorgís una necessitat urgent de canvi?
- Com passa amb altres polítiques propiciades per la Fundació, les sol·licituds de canvis urgents poden enviar-se a Departament Legal de la Fundació. El Departament Legal ha dirigit converses d'esmena impulsades per la comunitat (per exemple, Condicions d'ús/Esmena de contribucions remunerades) i disposa d'una estructura i un procés per facilitar aquestes situacions.
Conflicte amb polítiques locals
- 12. Què passaria si les polítiques locals entressin en conflicte amb el CUdC?
- Després de l'aprovació del CUdC per part de la Junta, s'animarà a totes les comunitats Wikimedia a què repassin les seves polítiques existents per garantir que compleixen les expectatives del CUdC. Les comunitats poden desenvolupar polítiques més elaborades a més del CUdC, però s'han d'assegurar que les seves polítiques locals no es quedin per sota de l'estàndard bàsic establert al CUdC. Si cal, les comunitats i la Fundació podrien col·laborar per harmonitzar les polítiques. La Fundació estarà disposada a ajudar fins que acabi el projecte.
- 13. El CUdC també s'aplicarà a projectes que ja disposen de polítiques i directrius locals?
- L'objectiu del CUdC és crear els estàndards més bàsics pel que fa a la conducta en tot el moviment. Els projectes amb polítiques ben desenvolupades normalment compleixen o superen les expectatives del CUdC i, en general, no hauran de fer molts canvis en les polítiques locals per complir amb la política global.
- 14. Cada projecte Wikimedia té les seves pròpies directrius i polítiques de comportament redactades pels usuaris d'aquest projecte en funció de les seves necessitats. Canviarà el CUdC aquestes directrius i polítiques?
- El CUdC no pretén reemplaçar els estàndards de comportament eficaços que ja existeixin. Al contrari: el CUdC fixarà un estàndard bàsic per a tots els projectes, especialment per a aquells que tinguin pocs o cap estàndard de comportament. Les comunitats poden utilitzar el CUdC per desenvolupar normes més adequades des del punt de vista cultural o per ajustar les directrius existents segons sigui necessari.
- 15. Què passaria si el CUdC no cobrís al 100% les necessitats de la comunitat?
- És molt probable que el CUdC no aconsegueixi abordar totes les necessitats de cada comunitat. A més, és molt probable que el CUdC evolucioni en el futur. S'encoratja les comunitats a crear les seves pròpies polítiques a partir del CUdC. Per exemple, el CUdC podria dir: "T'has de centrar en el que és millor no només per a tu com a editor, sinó també per a la comunitat Wikimedia en conjunt". Aquesta afirmació és molt general. Molts projectes Wikimedia compten ja amb polítiques molt més detallades sobre com gestionar problemes com aquest, com ara els conflictes d'interessos. Si el teu projecte no en disposés de cap, una frase així en el CUdC podria servir com a regla auxiliar per a qualsevol conflicte que sorgeixi sobre aquest tema. Però el CUdC també podria ser un bon recordatori per desenvolupar una política més detallada sobre aquest o altres temes.
- 16. Com s'ha d'ajustar al CUdC a tots els contextos culturals?
- El CUdC pot no encaixar en tots els contextos culturals, però els redactors han intentat que sigui el més inclusiu possible. L'equip del CUdC es va posar en contacte amb comunitats de diferents cultures i va prendre nota de les seves opinions. El comitè redactor va tenir en compte aquestes aportacions a l'hora de crear l'esborrany. Si trobes més llacunes culturals en l'esborrany, comenta-ho a la pàgina principal de discussió del Codi Universal de Conducta, i aquestes qüestions es poden incloure en la primera revisió anual o en altres revisions posteriors.
Redundància amb les Condicions d'Ús
- 17. És necessari tenir un CUdC quan la secció 4 de les Condicions d'ús (CdU) aborda polítiques de comportament com "abstenir-se de dur a terme certes activitats"?
- La secció 4 de les Condicions d'ús de Wikimedia aborda algunes directrius de comportament juntament amb directrius de contingut com la infracció de drets d'autor i les contribucions remunerades. No obstant això, no es tracta d'una llista exhaustiva. El Codi Universal de Conducta intenta ajudar a les comunitats a aplicar la Secció 4 de les CdU tot detallant les expectatives sobre la conducta.
- 18. Per què redactem un nou CUdC en lloc de modificar la secció 4 de les Condicions d'ús?
- Perquè les Condicions d'ús siguin llegibles i concises, determinada informació es proporciona a part en altres documents. Per exemple, la Política de llicències i la Política de llicències de Commons s'inclouen com a enllaços. Quan s'accepten les Condicions d'ús, s'accepten també aquests documents. Separar el Codi Universal de Conducta permetrà que sigui més detallat si cal. També serà més fàcil actualitzar-lo per adaptar-lo a les necessitats canviants del moviment.
Implicació de la Fundació Wikimedia
- 19. Per què participa la Fundació Wikimedia en aquesta política?
- La Junta Directiva va sol·licitar a la Fundació Wikimedia que donés suport al procés. A partir de les recomanacions formulades per membres de la comunitat en el procés de l'Estratègia del Moviment, el CUdC va ser redactat per un comitè format tant per persones voluntàries com per personal de la Fundació.
- 20. Quina seria l'acció "real" de la Fundació Wikimedia si algú infringeix el CUdC?
- La majoria de les infraccions del CUdC no les gestionarà la Fundació Wikimedia. Les gestionaran les comunitats locals o els llocs funcionals globals. Actualment, les infraccions de les Condicions d'ús es gestionen de la mateixa manera. Els detalls exactes de l'execució es determinaran després de la ratificació de les directrius d'execució.
- 21. Es votarà el CUdC?
- El text polític principal de la CUdC va ser ratificat per la Junta el febrer de 2021 i és una política activa. Les directrius d'aplicació del CUdC passaran per un procés de ratificació el 2023, reflectint les sol·licituds d'aquest procés en una carta oberta a la Junta Directiva per part dels àrbitres del projecte de Wikimedia l'abril de 2021.
Implementació
- 22. En què consisteixen les directrius d'aplicació del CUdC?
- Les directrius d'aplicació del CUdC consisteixen en un treball preventiu (fomentar la conscienciació del CUdC, recomanar la formació pel CUdC, entre d'altres) i un treball de resposta (que detalla un procés per presentar, processar les infraccions denunciades, proporcionar recursos per a les denúncies, designar accions d'aplicació per violacions...) que tenen com a objectiu ajudar els membres de la comunitat a coordinar-se bé amb processos que siguin justos i equitatius entre les comunitats per proporcionar l'entorn de treball més segur per a tothom.
- 23. Amb quina freqüència s'actualitzaran les directrius amb els canvis?
- Tant el text de la política com les directrius tindran revisions periòdiques, inclòs dins d'un any des de la seva implementació.
- 24. Qui supervisarà el CUdC?
- El Comitè Coordinador del Codi Universal de Conducta, conegut com a U4C. L'U4C supervisarà els informes d'incompliments del CUdC, pot dur a terme investigacions addicionals i prendrà mesures si escau. L'U4C supervisarà i avaluarà periòdicament l'estat d'aplicació del Codi i pot suggerir canvis adequats del CUdC a la Fundació Wikimedia i a la comunitat perquè els consideri. Quan sigui necessari, l'U4C ajudarà la Fundació Wikimedia en la gestió dels casos. L'U4C no pot canviar el CUdC, gestionar els desacords entre la Fundació i els seus afiliats, crear regles que eludeixin o ignorin el CUdC, ni actuar sobre cap assumpte que no estigui relacionat amb el CUdC o la seva aplicació.
- 25. Com interactuarà l'U4C amb altres òrgans de decisió com ara les comissions d'arbitratge?
- L'U4C està pensat per ser un òrgan de decisió final on no existeix un òrgan de decisió de nivell superior (com les comunitats sense un comitè d'arbitratge o un altre procés similar), o un lloc on els òrgans de presa de decisions superiors transmeten casos. L'U4C també funcionarà com a òrgan de presa de decisions per a qüestions sistemàtiques greus que no poden ser gestionades per les estructures d'aplicació existents.
- 26. Com es formarà l'U4C?
- El Comitè de Redacció ha defensat la creació del Comitè de Creació de l'U4C. El Comitè de Construcció estarà format per membres de la comunitat que treballaran amb la Fundació per crear un procés per establir l'U4C.