Jump to content

Általános Viselkedési Szabályzat/GYIK

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/FAQ and the translation is 100% complete.
Általános viselkedési szabályzat

Konzultációk

1. Hogyan kapcsolódik az UCoC más Mozgalmi Stratégiai kezdeményezéshez és konzultációhoz, például a Mozgalmi Chartához?
Az UCoC a Wikimedia 2030 közösségi megbeszélések és a stratégiai folyamat egyik legfontosabb kezdeményezése. A Mozgalmi Stratégia megbeszéléseinek harmadik ajánlása az volt, hogy biztosítani kell a biztonságot és a befogadást a közösségeken belül, és egy viselkedési szabályzat létrehozását jelölték meg ezen ajánlás legmagasabb prioritású kezdeményezésének. Az Általános viselkedési szabályzatról szóló konzultációkkal párhuzamosan Globális megbeszélések zajlottak a Mozgalmi Stratégia más kezdeményezései, például a Mozgalmi Charta kapcsán.
2. Milyen alapon kerültek kiválasztásra a helyi konzultációra szánt közösségek?
Az 1. fázisban a helyi nyelvi konzultációra kiválasztott közösségeket több tényező alapján kerültek kiválasztásra, többek között a növekedés mértéke és a helyi magatartási szabályok állapota alapján. Az 1. fázis folyamatáról további információ itt érhető el. Gyakorlati szempont volt az is, hogy rendelkezésre álljanak-e képzett helyi nyelvi közvetítők.
Az 1. fázishoz hasonlóan a 2. fázisban is számos tényező vezérelte a közösségek kiválasztását. Az első a különböző nyelvű Wikimédia-projektek meglévő végrehajtási infrastruktúrájára vonatkozó adatok voltak a helyi irányelvek tekintetében. A facilitátorok úgy lettek kiválasztva, hogy olyan közösségeket képviseljenek, ahol a meglévő jogérvényesítés különböző szinten van, hogy változatos nézőpontok érvényesüljenek. A képzett facilitátorok elérhetősége és a széles földrajzi lefedettségre való törekvés is szerepet játszott.
3. Bejelentette-e a Wikimédia Alapítvány, hogy az UCoC minden Wikimédia-projektre és -területre vonatkozik?
Igen. Mivel az UCoC a Felhasználási feltételek részévé válik, az egyes közösségeknek nem lesz lehetőségük a globális irányelvekből való kilépésre. Ha úgy tűnik, hogy a meglévő helyi irányelvek vagy gyakorlatok ellentétesek az UCoC nézőpontjával, akkor ezeket az észrevételeket a folyamat korai szakaszában fel kell vetni, hogy a konfliktus megvizsgálható és orvosolható legyen. 2021. február 2-án a kuratórium hivatalosan is jóváhagyta az UCoC-ot, mint a Wikimédia mozgalom minden projektjére és tevékenységére vonatkozó irányelvet. Ez a hatály a szabályzat kidolgozását célzó konzultáció 1. fázisának kezdeti szakasza óta világossá is vált, és mind a meta, mind a wikimedia-l, mind pedig számos egyéni projektben közzétették. A kis és közepes méretű wikiknek szóló bejelentések listája ezen az oldalon érhető el. A nagyobb wikiben zajló konzultációk részletei pedig itt érhetőek el.

Fordítás

4. Az UCoC és az azt alátámasztó dokumentáció minden nyelven elérhető lesz?
Az UCoC projektcsapat azon fog dolgozni, hogy minden fontosabb dokumentációt és közleményt a lehető legtöbb nyelvre lefordítson, ügynökségi és önkéntes fordítások kombinációjával. Ez egy nagyszabású erőfeszítés, amely időbe telik, és egyedül nem tudjuk elvégezni. Bátorítjuk azokat az önkénteseket, akik szeretnének fordítani dokumentumokat, vagy akik szeretnék, hogy a fordítások új nyelven legyenek elérhetők, hogy írjanak e-mailt az ucocproject(_AT_)wikimedia.org címre. Bár nem lehetséges minden anyagot minden nyelvre lefordítani, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az UCoC-folyamatban való széleskörű részvételt lehetővé tegyük minden nyelven.
5. Fordítási eltérések vagy értelmezési konfliktusok esetén a tervezet melyik nyelvi változata tekintendő hivatalos változatnak?
Az UCoC csapata azon dolgozik, hogy az UCoC szabályzat, a végrehajtási irányelvek és a kapcsolódó oldalak minél több fordítását közzétegye. A fordítások azonban nem tökéletesek, és a fordítások elkészítéséhez számos stratégia (fizetett ügynökség, önkéntesek, munkatársak stb.) segítségével végezzük el a fordításokat, melyek mindegyikének megvannak a maga nehézségei a pontossággal kapcsolatban. A közösségek bátorítást kapnak arra, hogy segítsenek nekünk az eltérések azonosításában és kijavításában, és megértésüket kérjük, hogy az eltérések kijavítása időbe telik. Amíg a folyamat nem zárul le, az angol nyelvű változat lesz a hivatalos változat.

Végrehajtás

6. Mik a tervek az UCoC végrehajtásával kapcsolatban, például ki a felelős a végrehajtásáért?
Az Alapítvány kuratóriumának (Board, vagy BoT) irányelve értelmében a projekt második szakaszának középpontjában a végrehajtás áll, ami azután kezdődött, hogy az UCoC végleges tervezetét a kuratórium jóváhagyta és 2021. február 2-án bejelentette. Ez azt jelenti, hogy a Wikimédia-közösségek fogják meghatározni, hogyan alkalmazzák, értelmezik és érvényesítik az UCoC rendelkezéseit helyi szinten. Minden érintett félnek és közösségnek ajánlott aktívan részt venni a vitában, hogy a meglévő közösségi gyakorlatokkal, irányelvekkel és eljárásokkal való összeegyeztethetőségre törekedjenek. Végül, az UCoC és a végrehajtási stratégiák célja, hogy a mozgalom egészére kiterjedő alapként szolgáljanak. Az egyes projektközösségek továbbra is arra vannak ösztönözve, hogy ezen erőfeszítéseken túlmenően saját viselkedési szabályzatot dolgozzanak ki.
7. Hogyan kezelnék az UCoC megsértését a való életben, például az Alapítvány vagy a Wikimédia társszervezetek rendezvényein, ahol a Barátságos Tér Szabályzat is alkalmazandó? Melyik szabályzat élvezne elsőbbséget?
Mivel az UCoC minimális iránymutatásokat tartalmaz, először mindig a helyi szabályokat kell megkérdezni, és azokat aszerint kell alkalmazni, ahogyan azok alkalmazhatóak. Ez ugyanúgy igaz az eseményekre, mint a Wikimédia-projektekben való viselkedésre. Az UCoC szabályait csak olyan esetekben kell alkalmazni, amikor a helyi irányelvek vagy végrehajtási mechanizmusok nem elegendőek az adott probléma megoldására.
8. Ellentétes lenne-e az UCoC megsértésének privát bejelentése a Wikimédia szabad és átlátható közösségi kultúrájával (ahol például mindenki láthatja az oldal történetét)?
Már most is előfordul, hogy a jelentéseket számos okból zártan fogadják el, például olyan okokból, amelyek személyazonosításra alkalmas információk nyilvánosságra hozatalát vagy elhallgatását teszik szükségessé, vagy kárt okozó fenyegetésekről és más érzékeny kérdésekről van szó. Az ilyen jelentéseket rendszeresen benyújtják a Bizalom és Biztonság/jog, az intézők, az IP-ellenőrök, az Adatvédelmi biztosok, a döntőbizottságok és más illetékesek részére. A résztvevők jelentős része vonakodott attól, hogy nyilvános helyeken jelentse a zaklatást, mivel ez további ellenségeskedést eredményezhet. A 2. fázisban fontos szempont volt az átláthatóság és a zaklatás áldozatainak védelmére vonatkozó kötelezettség egyensúlyának feltárása.
9. Milyen támogatást nyújtana az Alapítvány az UCoC betartatásáért felelős személyeknek?
Az Alapítvány elkötelezett amellett, hogy támogassa az UCoC-ot a fejlesztés minden szakaszában: a szabályzat kidolgozásában, a végrehajtással kapcsolatos konzultációkban, majd a végrehajtási eljárások megfelelő működésének biztosításában. Már most is történtek lépések annak érdekében, hogy az UCoC végrehajtása sikeres legyen. Ez magában foglalja a támogatás nyújtását azok számára, akik felelősek lehetnek az UCoC végrehajtásáért. Az Alapítvány közösségfejlesztési csoportja például online képzési kísérleti programokat indított. Ahogy a 2. fázisban folytatott konzultációkon keresztül jobban megértjük a közösség igényeit, pontosabban fogjuk tudni, hogy milyen típusú támogatásokat kell előtérbe helyeznünk.

Időszakos felülvizsgálatok

10. Lesznek-e időszakos felülvizsgálatok és módosítások az UCoC megalakulása után? Ha igen, ki lesz ennek felelőse?
Igen. Az Alapítvány jogi osztálya a végrehajtási iránymutatások ratifikálását követő egy év elteltével házigazdája lesz az UCoC és a végrehajtási iránymutatások felülvizsgálatának. Az ezt követő felülvizsgálatokat megkönnyíthetik a kialakulóban lévő irányítási struktúrák, például a Mozgalmi Stratégia folyamatában javasoltak.
11. Ki fogja a jövőben felülvizsgálni a szabályzatokat, ha sürgős változtatásra van szükség?
A többi, az Alapítvány által üzemeltetett szabályzathoz hasonlóan a sürgős módosítási kérelmeket az Alapítvány Jogi Osztályához lehet benyújtani. A Jogi Osztály a múltban már vezetett közösség által kezdeményezett módosítási beszélgetéseket (például a 2014 Felhasználási feltételek/Fizetett hozzájárulások módosítása), valamint rendelkezik egy struktúrával és folyamattal az ilyen helyzetek megkönnyítésére.

Összeférhetetlenség a helyi irányelvekkel

12. Mi történik, ha a helyi irányelvek ellentmondanak az UCoC-nak?
Miután az UCoC-ot az Igazgatóság elfogadta, minden Wikimédia-közösséget arra ösztönöznek, hogy vizsgálják meg meglévő szabályzataikat, hogy azok megfeleljenek az UCoC elvárásainak. A közösségek túlléphetnek az UCoC-on, és kidolgozhatnak részletesebb irányelveket, de biztosítaniuk kell, hogy helyi irányelveik nem maradnak el az UCoC által meghatározott alapszint alatt. Szükség esetén a közösségek és az Alapítvány együttműködhetnek a szabályzatok összehangolásában. Az Alapítvány a projekt befejezéséig segítséget nyújt.
13. Az UCoC azokra a projektekre is vonatkozik, melyek már rendelkeznek helyi szabályzattal és iránymutatással?
Az UCoC célja, hogy megteremtse a legalapvetőbb magatartási normákat a mozgalomban. A jól kidolgozott irányelvekkel rendelkező projektek általában teljesítik vagy meghaladják az UCoC elvárásait, és általában nem kell sokat változtatniuk a helyi irányelveken ahhoz, hogy a globális irányelveket betartsák.
14. Minden egyes Wikimédia-projektnek megvannak a saját viselkedési irányelvei és szabályai, melyeket az adott projekt felhasználói írnak az igényeik alapján. Megváltoztatja-e az UCoC ezeket az irányelveket és szabályzatokat?
Az UCoC nem a meglévő, hatékony viselkedési normák helyettesítésére szolgál. Az UCoC inkább alapvető szabványként fog működni minden projekt számára, különösen azok a projektek, melyek kevés vagy semmilyen meglévő viselkedési szabvánnyal nem rendelkeznek. A közösségek használhatják az UCoC-ot kulturálisan alkalmasabb normák kidolgozására vagy a meglévő irányelvek szükség szerinti kiigazítására.
15. Mi történik, ha az UCoC nem felel meg 100%-ban a közösségünk igényeinek?
Az UCoC minden bizonnyal nem fog minden közösségi igényt kielégíteni. Az UCoC a jövőben nagy valószínűséggel fejlődni fog. A közösségeket arra bátorítjuk, hogy saját szabályzataikat építsék rá. Például az UCoC mondhatja azt, hogy "Arra kell összpontosítanod, hogy mi a legjobb nemcsak neked, mint egyéni szerkesztőnek, hanem a Wikimédia közösség egészének is". Ez nagyon széleskörű. Sok Wikimédia-projektnek már sokkal részletesebb szabályzata van az ilyen kérdések kezelésére, mint például az összeférhetetlenségek. Ha a te projektednek nincs ilyen szabályzata, akkor az UCoC egy ilyen mondata lenne a tartalékszabály az ebben a témában felmerülő konfliktusok esetén. Az UCoC azonban jó emlékeztető lehet arra is, hogy részletesebb szabályzatot dolgozzanak ki erre vagy más témákra vonatkozóan.
16. Hogyan illeszkedik az UCoC minden kulturális kontextusba?
Az UCoC nem minden kulturális kontextusba illeszkedik, de a tervezet kidolgozói arra törekedtek, hogy a lehető legátfogóbb legyen. Az UCoC csapata felkereste a különböző kultúrájú közösségeket, és figyelembe vette visszajelzéseiket. A szövegező bizottság a tervezet elkészítése során figyelembe vette ezeket a visszajelzéseket. Ha további kulturális hiányosságokat látsz a tervezetben, kérjük, hívd fel rá a figyelmünket az Általános Viselkedési Szabályzat fő vitalapján, és ezek a kérdések bekerülhetnek az első vagy a következő éves felülvizsgálatokba.

Redundancia a felhasználási feltételekkel

17. Szükség van-e még UCoC-ra, amikor a Felhasználási feltételek (ToU) 4. szakasza olyan viselkedési irányelveket tartalmaz, mint például a "Tartózkodás bizonyos tevékenységektől"?
A Wikimédia felhasználási feltételeinek 4. szakasza a tartalmi irányelvekkel együtt tartalmaz néhány viselkedési irányelvet is, mint például a szerzői jogok megsértése és a fizetett hozzájárulások. Ez azonban nem egy átfogó lista. Az Általános viselkedési szabályzat célja, hogy segítse a közösségeket a használati feltételek 4. szakaszának alkalmazásában azáltal, hogy részletesebben kifejti a viselkedési elvárásokat.
18. Miért írunk egy új használati szabályzatot ahelyett, hogy átírnánk a használati feltételek 4. szakaszát?
Annak érdekében, hogy a Felhasználási feltételek olvashatóak és tömörek maradjanak, egyes információkat más dokumentumokban különítettünk el. Például az Engedélyezési szabályzat és a Commons licencelési szabályzat linkként szerepel. A felhasználási feltételek elfogadása egyben az említett dokumentumok elfogadását is jelenti. Az Általános viselkedési szabályzat elkülönítése lehetővé teszi, hogy szükség esetén részletesebb legyen. Emellett egyszerűbbé teszi a mozgalom változó igényei alapján történő frissítését is.

A Wikimédia Alapítvány közreműködése

19. Miért foglalkozik a Wikimédia Alapítvány ezzel a szabályzattal?
A Wikimédia Alapítványt a kuratórium kérte fel a folyamat támogatására. A közösségi tagok által a Mozgalmi Stratégia folyamatában tett javaslatok alapján az UCoC szövegét egy önkéntesekből és az Alapítvány munkatársaiból álló bizottság írta.
20. Mi lenne a Wikimédia Alapítvány "tényleges" intézkedése, ha valaki megsértené az UCoC szabályait?
A Wikimédia Alapítvány a legtöbb UCoC megsértésével nem foglalkozik. Ezeket a helyi közösségek vagy globális szintű illetékesek fogják kezelni. A Felhasználási feltételek megsértését jelenleg ugyanígy kezelik. A végrehajtás pontos részletei a végrehajtási irányelvek ratifikálását követően kerülnek meghatározásra.
21. Szavazásra bocsátják-e az UCoC-ot?
Az UCoC fő irányelvszövegét a kuratórium 2021 februárjában ratifikálta, és aktív irányelvként működik. Az UCoC végrehajtási irányelvei 2023-ben ratifikációs eljáráson fognak keresztülmenni, ami tükrözi a Wikimédia projekt döntőbíráinak a kuratóriumhoz intézett nyílt levélben 2021 áprilisában megfogalmazott kéréseit.

Megvalósítás

22. Miből állnak az UCoC végrehajtási iránymutatásai?
Az UCoC Végrehajtási irányelvek preventív munkából (többek között az UCoC tudatosság elősegítése, UCoC képzések ajánlása) és reagáló munkából (a bejelentési folyamat részletezése, a bejelentett jogsértések feldolgozása, a bejelentett jogsértésekhez szükséges erőforrások biztosítása, a jogsértésekkel kapcsolatos végrehajtási intézkedések kijelölése...) állnak, melyek célja, hogy a közösség tagjai hatékonyan koordináljanak egymással, olyan folyamatokkal, melyek igazságosak és méltányosak a közösségek között, hogy mindenki számára a legbiztonságosabb munkakörnyezet legyen.
23. Milyen gyakran kerülnek frissítésre az iránymutatások a változásokkal?
Mind a szabályzat szövegét, mind az iránymutatásokat időszakos felülvizsgálatok követik, többek között a végrehajtást követően egy éven belül.
24. Ki fogja felügyelni az UCoC-ot?
Az Általános Viselkedési Szabályzat Koordinációs Bizottsága, más néven U4C. Az U4C figyelemmel kíséri az általános viselkedési szabályzat megsértéséről szóló jelentéseket, további vizsgálatokat folytathat, és adott esetben intézkedéseket hoz. Az U4C rendszeresen figyelemmel kíséri és értékeli a Szabályzat érvényesítésének helyzetét, és megfontolásra javasolhatja az UCoC megfelelő módosításait a Wikimédia Alapítvány és a közösség számára. Szükség esetén az U4C segítséget nyújt a Wikimédia Alapítványnak az ügyek kezelésében. Az U4C nem változtathatja meg az UCoC-ot, nem kezelheti az Alapítvány és a társszervezetek közötti nézeteltéréseket, nem hozhat létre olyan szabályokat, amelyek megkerülik vagy figyelmen kívül hagyják az UCoC-ot, és nem járhat el olyan ügyekben, melyek nem az UCoC és annak végrehajtása kapcsán merülnek fel.
25. Hogyan fog az U4C együttműködni más döntéshozó szervekkel, például a döntőbizottsággal?
Az U4C végső döntéshozó szervként szolgál ott, ahol nincs magasabb szintű döntéshozó szerv (például olyan közösségeknél, ahol nincs döntőbizottság vagy más hasonló folyamat), vagy ahol a magasabb szintű döntéshozó szervek továbbítják az ügyeket. Az U4C döntéshozó szervként is működik majd olyan súlyos, rendszeres problémák esetén, melyeket a meglévő végrehajtási struktúrák képtelenek kezelni.
26. Hogyan alakul meg az U4C?
A Szerkesztő Bizottság az U4C Építő Bizottság létrehozását szorgalmazta. Az U4C Építő Bizottság a közösség tagjaiból áll majd, akik az Alapítvánnyal együttműködve dolgoznak azon, hogy kialakítsák az U4C létrehozásának folyamatát.