Jump to content

Wikidata/Vragen over de implementatie

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidata/Deployment Questions and the translation is 100% complete.

Op deze pagina wordt antwoord gegeven op een aantal veelvoorkomende vragen die worden gesteld over de toepassing van Wikidata op de Wikimedia-projecten.

Algemeen

Waarom hebben pagina's op Wikidata namen als Q123?

Wikidata is een meertalig project. We wilden items geen benaming geven in een bepaalde taal en daarmee een bepaalde taal voortrekken ten koste van andere talen. Daarom krijgen items op Wikidata een nummer. Dit nummer is hun unieke identificatiecode. Elk item heeft echter labels in alle mogelijke talen, die doorgaans gewoon de titels van de bijbehorende Wikipedia-artikelen zijn. Deze worden op Wikidata gebruikt om het zoeken te vergemakkelijken en voor complexere handelingen.

Hoe kom ik achter vandalisme op Wikidata gerelateerd aan mijn pagina's?

Elke aanpassing op Wikidata die gerelateerd is aan pagina's die op uw volglijst op uw Wikipedia of zusterproject staan, verschijnen in uw volglijst en in de recente wijzigingen. Als u iets verkeerds ziet, kunt u naar Wikidata gaan om het te corrigeren.

Fase 1 (taalkoppelingen)

Wikidata is geïmplementeerd op mijn project. Kan ik beginnen met het weghalen van taalkoppelingen uit de pagina's?

Aan de linkerzijde van elk artikel, onderaan de lijst van taalkoppelingen, staat een klikbare pijl met een link naar Wikidata. Als dat het geval is, dan kunt u de taalkoppelingen uit het artikel weghalen. Verwijder niet de sjablonen waarmee etalage- en goede artikelen worden aangegeven. Of die verwijderd mogen worden, is aan de gemeenschap van uw project.

Nota bene, sommige bots zullen in het begin weggehaalde taalkoppelingen terugzetten. Dit probleem wordt verholpen als de bots worden geüpdatet. Als dit terugzetten gebeurt, kunt u de botbeheerder een bericht sturen om hem/haar te vragen de bot te updaten.

Als er een link in een taal in het artikel blijft staan, dan wordt die link gebruikt en niet de link in die taal in Wikidata.

Hoe zit het met echt ingewikkelde taalkoppelingsituaties? Hoe moet ik daar nu mee omgaan?

Het is net als voorheen nog steeds mogelijk om taalkoppelingen in de wikitekst te definiëren. U kunt deze in ingewikkelde situaties dus op dezelfde manier als vroeger invoegen.

Ik heb een nieuwe pagina aangemaakt. Moet ik taalkoppelingen toevoegen?

Eén optie is om gewoon taalkoppelingen toe te voegen. Er zullen waarschijnlijk nog wel bots zijn om de koppelingen naar Wikidata over te brengen. Een betere optie is om zelf naar Wikidata te gaan, het betreffende item te vinden (bijvoorbeeld door via de optie "item by title" te zoeken naar het artikel in een taalversie die al eerder beschikbaar was) en handmatig een koppeling naar het door u aangemaakte artikel aan het item toe te voegen.

Hoe kan ik koppelingen van Wikidata op een bepaalde pagina onderdrukken?

Om taalkoppelingen afkomstig van Wikidata te verbergen, gebruikt u het magic word {{noexternallanglinks}}. Als het op deze manier wordt gebruikt, dan zullen alle taalkoppelingen van Wikidata op die pagina verdwijnen. Dit magic word kan ook gebruikt worden om specifieke taalkoppelingen te verbergen, door parameters in te vullen. Bijvoorbeeld {{noexternallanglinks:fr|id}} zal de Franse en Indonesische taalkoppelingen verbergen.

Fase 2 (infoboxen)

Wanneer zal dit op mijn project geïmplementeerd worden?

Fase 2 is nu geïmplementeerd op alle Wikipedia's. De zusterprojecten volgen nog.

Betekent het gebruik van Wikidata dat de Wikipedia/Wikivoyage/... in mijn taal gevuld zal worden met beginnetjes over elk dorpje ter wereld?

Nee. Wikidata biedt de mogelijkheid om eenvoudig pagina's met vergelijkbare inhoud, zoals inwonertallen, oppervlakte en bevolkingsdichtheid van dorpen, aan te maken, maar het is aan uw gemeenschap om te besluiten hoe op uw project van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. De pagina's over de dorpen zullen nog steeds toegevoegd moeten worden -- Wikidata heeft vooralsnog geen plannen om dat automatisch te doen.

Wat gebeurt er met bestaande infoboxen?

Die blijven gewoon werken. Om gebruik te maken van Wikidata moet iemand het sjabloon aanpassen.

Hoe moeten we tot overeenstemming komen over erg controversiële onderwerpen tussen de verschillende projecten?

Dat hoeft niet. Wikidata kan een grote verscheidenheid aan claims en verwijzingen bevatten om die te ondersteunen. De individuele gemeenschappen zullen zelf kunnen beslissen welke ze voor hun Wikipedia of zusterproject prefereren. In het ergste geval kunt u gewoon bepaalde waarden lokaal houden, zoals het voorheen gebeurde.

Hoe zullen we gegevens van Wikidata in infoboxen kunnen invoegen?

Er zijn twee manieren. Voor kleinigheden kunt u de invoegcode gebruiken die hier beschreven staat. Voor de complexere dingen is Lua beschikbaar.

Fase 3 (lijsten)

Betekent het gebruik van Wikidata dat we lijstpagina's moeten maken? We doen dat niet op onze taalversie

Nee. Wikidata biedt alleen de mogelijkheid om eenvoudig en automatisch lijstpagina's te maken. U hoeft het niet per se te gebruiken. U kunt andere toepassingen van Wikidata gebruiken, zoals het centrale beheer van taalkoppelingen, zonder van de automatische lijstgenerator gebruik te maken.