Jump to content

Уикимедия Централна и Източна Европа

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Central and Eastern Europe and the translation is 44% complete.
Outdated translations are marked like this.

Уикимедия Централна и Източна Европа или CEEWikiLink е партньорство между общностите на Уикимедия в Централна и Източна Европа. Основната цел на групата е да стимулира растежа на всички проекти на Уикимедия от този регион и да спомогне при сътрудничеството и възприемането на отделни проекти, които са част от региона на ЦИЕ.

Предистория

Груната на Уикимедия за Централна и Източна Европа, обикновено наричана CEEWiki Group, е основана в Хайфа на Уикимания 2011. Основните й цели са организиране на срещи между сдруженията и помощ на тези страни, които нямат сдружение или потребителска група.

Каква е целта на тази група?

ЦИE партньорството основно е обширен проект за "свързването" на уикитата от ЦИЕ в взаимно сътрудничество. Някои инициативи на този проект включват:

  • Среща на Уикимедия за Централна и Източна Европа
  • Общ пощенски списък на ЦИЕ, Facebook страница или IRC канала $channel
  • Кампания за създаване и разширяване на статии (това включва всяко уики от ЦИЕ да има статии за другите страни от ЦИЕ - например румънската Уикипедия да има статии за известни естонци и градове в Естония)
  • Възможност за местно сдружение Уикимедия Централна и Източна Европа - това би могло да бъде регистрирано в дадена страна, но може да работи на общата база на ЦИE.

Защо тази група е уникална?

Това е първият път, когато група проекти на Уикимедия от даден регион се обединява за сътрудничество. Извън Мета, сме били свидетели на сравнително малко сътрудничество между проектите на Уикимедия на различни езици в организиран мащаб. Това е важно, защото, чрез сътрудничеството си, всички ЦИЕ уикита могат да се развиват взаимно. Това също така ще засили гласа на ЦИЕ уикитата в общата структура на Уикимедия. Погледнете само какво е постигнал Европейския съюз!

Current projects

Членство

Учредителни уикимедиански организации и групи

Wikimedia affiliates (37)

Wikimedia communities (6)

Комуникация

Вижте също