Jump to content

Wikimedia Centraal- en Oost-Europa

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Central and Eastern Europe and the translation is 100% complete.

Wikimedia Centraal- en Oost-Europa is een samenwerkingsverband tussen de Wikimedia-gemeenschappen in Midden- en Oost-Europa. Het belangrijkste doel van de groep is het stimuleren van groei voor alle Wikimedia-projecten in deze regio en het helpen bij samenwerking en begrip van individuele projecten die deel uitmaken van de CEE-regio.

Achtergrond

De Central and Eastern European Wikimedia Group, ook wel CEEWiki Group of CEEWikiLink genoemd, werd opgericht in Haifa tijdens Wikimania 2011. De belangrijkste doelstellingen zijn het organiseren van de vergaderingen en het helpen van die landen die geen vereniging of gebruikersgroep hebben.

Wat is het doel van deze groep?

Het CEE partnerschap is in wezen een breed project om de wiki's in deze regio in wederzijdse samenwerking te "verbinden". Een paar initiatieven van dit project zijn:

  • Wikimedia bijeenkomst Centraal en Oost Europa
  • Een gezamenlijke CEE-mailinglijst, facebookpagina en IRC-kanaal
  • De jaarlijkse Wikimedia CEE Lente artikeldekkingscampagne (dit omvat elke CEE-wiki met artikelen over andere MOE-landen - bijv. de Roemeense Wikipedia met artikelen over beroemde Esten en steden in Estland)
  • Een representatief orgaan gericht op het uitbreiden van de communicatie met andere bewegingspartijen en het ontwikkelen van samenstellende gemeenschappen.

Waarom is deze groep uniek?

Het is de eerste keer dat een groep Wikimedia-projecten in een regio samenkomt voor samenwerking. Buiten Meta hebben we vrij weinig samenwerking gezien tussen Wikimedia-projecten van verschillende talen, op georganiseerde schaal. Dat is belangrijk omdat, door samen te werken, alle MOE-wiki's wederzijds kunnen groeien. Dit zal ook de stem van MOE-wiki's in de algemene Wikimedia-structuur versterken. Kijk maar eens naar wat de Europese Unie heeft bereikt!

Lopende projecten

  • Wikimedia CEE Hub - een regionale structuur om de ontwikkeling in de regio te ondersteunen

Lidmaatschap

Wikimedia organisaties en groepen

Aan Wikimedia gelieerde organisaties (37)

Wikimedia gemeenschappen (6)

Communicatie

Zie ook