Jump to content

Wikimedia LHBT+/Portaal

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia LGBT+/Portal and the translation is 100% complete.
Wikimedia LGBT+
Verwijzing:
WM:LGBT
Wikimedia LHBT+
Een gebruikersgroep om de LGBT+ gemeenschap
te ondersteunen en LGBT+ content te vertegenwoordigen
in Wikimedia-projecten.
Iberocoop
Iberocoop

Wikimedia LGBT+ is een Wikimedia-gebruikersgroep die de ontwikkeling van inhoud op Wikimedia-projecten bevordert die van belang is voor LHBT+ gemeenschappen en ondersteunt LHBT+-personen die deelnemen aan Wikimedia-activiteiten. Wikimedia LGBT+ is een wereldwijde, intersectionele gemeenschap die mensen van alle rassen, religies, etniciteiten, nationaliteiten, seksuele geaardheden, genderidentiteiten en capaciteiten verwelkomt. Wikimedia LGBT+ werd voor het eerst aangekondigd op Wikimania in 2012 en werd goedgekeurd door de Affiliatiecommissie in september 2014.

Missie

 1. Het creëren en uitbreiden van inhoud die van belang is voor LHBT+-gemeenschappen op Wikimedia-projecten en het verhogen van de algehele kwaliteit van dergelijke inhoud in alle talen.
 2. LHBT+-personen steunen die zich bezighouden met Wikimedia-activiteiten.
 3. Houd ruimte voor gesprekken over LHBT+-belangen in het Wikimedia-beleid
 4. Moedig organisaties aan om Wikimedia-projecten te gebruiken en de waarden van vrije cultuur en open access over te nemen.
 5. Promoot Wikimedia-projecten als een instrument voor het versterken van LHBT+-gemeenschappen.

Doelen

 1. Verbeteren van de bewerkingservaring voor alle bijdragers door ervoor te zorgen dat LHBT+-gerelateerde intimidatie wordt aangepakt door middel van eenvoudig beleid op een snelle manier, ongeacht seksualiteit.
 2. Ervoor zorgen dat het non-discriminatiebeleid met betrekking tot seksualiteit, geslacht en geslacht effectief is op alle Wikimedia-projecten, en deelnemen aan discussies over alle soorten discriminatie.
 3. Ondersteunende netwerken bieden voor de LHBT+-gemeenschap en bondgenoten, inclusief het verwelkomen van IRC- en VRT-ondersteuning.
 4. Zorgen voor een sympathiek beroepsmechanisme wanneer geschillenbeslechting heeft gefaald en een bijdrager de voorkeur geeft aan een zelfbenoemde LHBT+-bemiddelaar of arbiter om zijn zaak te behandelen.
 5. Creëren van een veiligere omgeving voor LHBT+-lezers van Wikimedia-projecten, met een speciale interesse in het verbeteren van de ervaringen van LHBT+-jongeren op Wikimedia-projecten.
 6. Bouwen een grotere gemeenschap met LHBT+ Wikimedianen.
 7. Coördineren van cross-wiki inspanningen tussen WikiProjecten die zich bezighouden met de ontwikkeling van specifieke LHBT+ inhoud.

Strategie

De gebruikersgroep zal haar missie op de volgende manieren vervullen:

 1. Training geven aan organisaties en individuen, zodat ze inhoud kunnen bijdragen aan Wikimedia-projecten.
 2. Maken, verzamelen, verwerken en presenteren van het soort statistieken die gebruik en kwaliteit van de inhoud van LHBT+-interesse op Wikimedia-projecten beschrijven.

Hoewel LHBT+-leden van Wikimedia altijd welkom zullen zijn om zelf inhoud bij te dragen die van LHBT+-belang is, kan de reikwijdte van het werk dat het project wil voltooien alleen worden ingezet als veel LHBT+-outreach-programma's allemaal hun expertise bijdragen aan het ontwikkelen van de inhoud in hun vakgebied. De algemene praktijk zou moeten zijn dat elke opleider van LHBT+-populaties waar dan ook die outreach uitvoert op welk gebied dan ook, diens informatie op Wikimedia-projecten zou moeten delen als een van hun doelgroepen het internet als informatiebron gebruikt. Wanneer zo'n opleider dit herkent, dan zou die persoon in staat moeten zijn om contact op te nemen met deze gebruikersgroep en een passende training te krijgen om hen in staat te stellen hun informatie op Wikimedia-platforms te delen.

Resultaten

 • Verhoogde deelname en zichtbaarheid van LHBT+-gemeenschappen bij Wikimedia-evenementen, voortbouwend op een nog grotere betrokkenheid bij toekomstige Wikimania's.
 • Verhoogde (openlijke) deelname van leden van de LHBT-gemeenschappen aan alle Wikimedia-projecten.
 • Coördinatie van LHBT+ WikiProjects:
  • GLAM LHBT+ geschiedenis en cultuur presentaties.
  • Verhoogde kwaliteit en diepgang van LHBT+-artikelen.
  • Vertegenwoordiging van LHBT+-monumenten in Wiki houdt van monumenten.
 • Richtlijnen voor het aanbevelen en verbeteren van beleid op Wikimedia-projecten:
  • Vereniging en WMF beleid veilige omgeving om alle evenementen te dekken en er specifiek voor te zorgen dat klachten over schijnbare LHBT+-gerelateerde intimidatie effectief en snel worden behandeld.
  • Richtlijnen voor nieuwe LHBT+-bewerkers (en degenen die LHBT+-onderwerpen bewerken) over hoe ze veilig kunnen blijven en hoe ze hulp kunnen vinden als er iets misgaat.
  • Eenvoudige handleiding voor het reageren op LHBT+ gerelateerde intimidatie of bedreigingen op alle Wikimedia-projecten en IRC.
 • Toegang tot LHBT+ specifieke hulp op de wiki, IRC en e-mail (bijvoorbeeld toegang tot LHBT+ geïdentificeerde VRT-leden via lgbt(_AT_)wikimedia.org).
 • Onafhankelijke en deskundige beoordeling van de Wikimedia-projecten en de effectiviteit van de Wikimedia Foundation bij het behandelen van gevallen van homofobe intimidatie.
 • Enquêtes en statistische rapportage in opdracht gegeven over LHBT+-participatie en perceptie van bewerkingservaring om geplande verbeteringen te ondersteunen.
 • Model voor toekomstige thematische organisaties op basis van minderheden.

Activiteiten

Activiteiten geassocieerd met Wikimedia LGBT+:

Resoluties

Dekking