Jump to content

Wiki Loves Women/SheSaid/da

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wiki Loves Women/SheSaid and the translation is 100% complete.
Wiki Loves Women: SheSaid (Wiki elsker kvinder: HunSagde)
  »#SheSaid 2023«-plakaten (på engelsk)

  SheSaid'en (HunSagde) er en kampagne ledt af Wiki In Africa som en del af Wiki Loves Women (Wiki elsker kvinder)-initiativet. Kampagnens formål er at fejre og anerkende kvinder ved at fokusere på at forbedre deres repræsentation og synlighed på Wikiquote. Gennem denne kampagne opfordrer WLW-initiativet til at skabe og forbedre Wikiquote-opslag relaterede til disse indflydelsesrige kvinder, hvilket vil således bidrage til en mere inkluderende og mangfoldig repræsentation af deres stemmer og perspektiver.

  ​​#SheSaid-kampagnens påvirkning på Wikiquote har været utrolig mærkværdig, med mere end 7.721 nye artikler oprettet eller redigeret på 11 forskellige sprog gennem de sidste tre udgaver. Denne imponerende opnåelse afspejler den kollektive indsats og dedikation fra Wiki Loves Women-initiativet, og de forskellige deltagende samfund i at fejre og øge synligheden af ​​kvindelige ledere.

  Den konstante vækst i antallet af artikler som er blevet oprettet eller redigeret med hver udgave, viser kampagnens vedvarende succes. Det indikerer en voksende bevidsthed og et voksende engagement fra bidragydere over hele verden for at bygge bro over kønskløften i repræsentation og anerkendelse.

  I betragtning af denne succes og bemærkelser om at der stadig er meget at gøre, vil #SheSaid-kampagnen være aktiv igen i 2024, og den vil pågå fra den 1. oktober til den 31. december 2024

  Hvorfor SheSaid-kampagnen?

  Et skærmbillede af den engelske Wikiquotes forside på den 6. oktober 2020. Listen over folk i »Selected pages«- (Udvalgte sider)-sektionen indeholder kun tre kvinder (Helen Keller, Eleanor Roosevelt, og Emily Brontë).

  For at balancere kønsrepræsentationen i Wikiquotes opslag.

  For at illustrere situationen, vises nogle få interessante tal her:

  • På den engelske Wikiquotes forside på den 6. oktober 2020, i listen over personer i sektionen »Selected page« (Udvalgte sider), blev 29 mænd fremhævet, men kun fire kvinder (se på skærmbilledet til højre).
  • Der var 260 kvinder som havde fremhævede artikler på enten den franske eller engelske Wikipedia-udgave... uden et eneste opslag på den franske Wikiquote.
  • Der var 162 kvinder som havde fremhævede artikler på den engelske Wikipedia uden et eneste Wikiquote-opslag.
  • Der var 777 kvinder og 3.504 mænd med opslag på den franske Wikiquote.

  Fra september 2023 er der 375 kvinder i modsætning til 2.876 mænd som har opslag på den tyske Wikiquote.

  Tydeligvis kommer ikke alle kvinder op med gode citater som ville gøre et Wikiquote-opslag umagen værd.

  Påvirkning

  SheSaid 2022 i Botswana

  #SheSaid-kampagnen, som blev lanceret i oktober 2020 på Wikiquote, blev en forbløffende succes i sin allerførste udgave! Den spændte sig over syv sprog, og havde indenfor den 5. januar 2021 resulteret i 867 nye eller forbedrede artikler i alt, hvoraf størstedelen var nye bidrag.

  Efter den italienske Wikiquotes mærkværdige bidrag på 405 artikler, kom den ukrainske på andenpladsen med 187 artikler, og den franske indtog tredjepladsen med 105 artikler.


  Den anden udgave var en bragende succes, med mere end 1.500 nye Wikiquote-opslag oprettet og forbedret på ni sprog!

  Italiensk, med 836 nye eller forbedrede artikler, og tagalog, med 308 nye eller forbedrede artikler, var de mest aktive sprog.

  I 2022 foregik den tredje udgave af kampagnen fra den 1. oktober til den 31. december 2022, og resulterede i 4.158 artikler oprettet eller importeret, og 1.918 forbedrede artikler.

  Førstepladsen gik til den italienske Wikiquote med 1.212 nye eller forbedrede artikler, efterfulgt af tagalog-udgaven på anden plads med 1.514 nye eller forbedrede artikler, og så den engelske Wikiquote, som med 1.003 nye eller forbedrede artikler fik tredje plads.

  Klik her for at se alle resultaterne for de tidligere udgaver.

  Kommunikationer

  Skabelsen af grafikker for at reklamere kampagnen og Wikiquote hver udgave er en effektiv måde på at engagere publikummet og skabe interesse for initiativet.

  Visuelle materialer såsom postkort, bogmærker og bannere, hvilket kan fungere som iøjnefaldende påmindelser om kampagnens mission, og opfordrer folk til at være med. De kan uddeles ved begivenheder, konferencer og andre sammenkomster for at tiltrække opmærksomhed og vække interesse for Wikiquote og vigtigheden af ​​at anerkende og fejre kvinder.

  For hjælp og adgang til skabeloner på Canvas, kom venligst i kontakt med Afek (brug helst engelsk eller fransk).
  Link til kategorierne: SheSaid 2023-grafikker og alle andre grafikker for SheSaid

  Bogmærker

  Postkort

  Sociale medier

  Blogindlæg

  For at vide mere om vores påvirkning, kan du læse de følgende blogindlæg:

  Ekstern medieomtale

  Hvad gør jeg nu?

  Souvenirs til aktive SheSaid-deltagere i Ukraine

  Hvad vi planlægger at gøre!

  1. Gi' en smule kærlighed til Wikiquote på det sprog du kan lide. Tjek eksisterende Wikiquote-kvindeopslag og se om de kan forbedres. Eller skab nye opslag for bemærkelsesværdige kvinder som producerede bemærkelsesværdige citater. Eller tilføj bemærkelsesværdige citater fra kvinder i forskellige opslag. Eller ordn ødelagte kategorier om kvinder.
  2. Når du forbedrer opslag, så husk at tilføje »#SheSaid« i kommentarfeltet, så vi kan se hvor stor en påvirkning vi gør!
  3. Eller angiv dit opslag på sprogportalsiden.
  4. Videresend #SheSaid-kampagnen til dine venner og samfund!

  Interesseret?

  Sociale medier og kontaktoplysninger