Jump to content

Wiki Loves Women/SheSaid/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wiki Loves Women/SheSaid and the translation is 100% complete.
Wiki Loves Womenː SheSaid
  De #SheSaid 2023 affiche

  De SheSaid is een drive gerund door Wiki in Afrika als onderdeel van het Wiki Loves Women initiatief. De campagne is bedoeld om erkenning voor vrouwen te krijgen door het verbeteren van hun representatie en zichtbaarheid op Wikiquote. Met deze drive moedigt het WLW-initiatief de creatie en verbetering aan van Wikiquote-vermeldingen van deze invloedrijke vrouwen, waardoor wordt bijgedragen aan een meer inclusieve en diverse representatie en perspectieven.

  De impact van de #SheSaid campagne op Wikiquote is echt opmerkelijk geweest, met meer dan 7.721 nieuwe artikelen gemaakt of bewerkt in 11 verschillende talen in de afgelopen drie edities. Deze indrukwekkende prestatie weerspiegelt de collectieve inspanning en toewijding van het Wiki Loves Women initiatief en de verschillende deelnemende gemeenschappen in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen.

  De voortdurende groei van het aantal artikelen dat met elke editie wordt gemaakt of bewerkt, toont het aanhoudende succes van deze campagne. Het duidt op een groeiend bewustzijn en engagement van bijdragers over de hele wereld om de genderkloof in vertegenwoordiging en erkenning te overbruggen.

  Gezien het succes en omdat er nog veel te doen is, zal de #SheSaid-actie in 2024 opnieuw plaatsvinden van 1 oktober 2024 - 31 december 2024.

  Waarom een SheSaid campagne?

  Schermafdruk van de Engelse Wikiquote op 06-10-2020. De lijst mensen bevat maar drie vrouwen (Helen Keller, Eleanor Roosevelt en Emily Bronté).

  Om de representatie naar geslacht in de lemma's van Wikiquote in evenwicht te brengen.

  Om de situatie te illustreren, zijn hier een paar aantallen:

  Op mei 2024 staan er 375 vrouwen tegenover 2876 mannen vermeld op de Duitse wikiquote.

  Uiteraard zijn niet van alle vrouwen bruikbare citaten beschikbaar die een wikiquote-vermelding de moeite waard maken.

  Gevolgen

  SheSaid 2022 - Botswana

  De #SheSaid campagne, die startte in oktober 2020 op Wikiquote, is een groot succes! Verspreid over 7 talen, op 5 januari 2021, leidde de campagne tot een totaal van 867 nieuwe of verbeterde artikelen, waarvan het merendeel nieuwe bijdragen waren.

  Volgend op de Italiaanse Wikiquote opmerkelijke bijdrage van 405 artikelen, komt de Oekraïne op plek twee met 187 artikelen en Frankrijk op plek drie met 105 artikelen.

  De tweede editie was een doorslaand succes, met 1500+ nieuwe Wikiquote lemma's gemaakt en verbeterd in 9 talen!

  Italiaans, met 836 nieuwe of verbeterde artikelen en Tagalog met 308 nieuwe of verbeterde artikelen, waren de meest actieve talen.

  In 2022, resulteerde de 3e editie van de campagne in +4.158 artikelen gemaakt of geïmporteerd en +1.918 artikelen verbeterd.

  De eerste plaats gaat naar de Italiaanse Wikiquote met 1.212 nieuwe of verbeterde artikelen, gevolgd door Taglog met 1.514 nieuwe of verbeterde artikelen en Engels met 1.003 nieuwe of verbeterde artikelen.

  Bekijk hier de resultaten van vorige edities.

  Communicatie

  Het maken van beeldmateriaal om de campagne en Wikiquote elke editie te promoten, is een effectieve manier om het publiek te betrekken en interesse in het initiatief te krijgen.

  Materiaal zoals ansichtkaarten, boekenleggers en banners die kunnen dienen als opvallende herinneringen aan de missie van de campagne en mensen aanmoedigen om deel te nemen. Ze kunnen worden verspreid op evenementen, conferenties en andere bijeenkomsten om de aandacht te trekken en interesse te wekken in Wikiquote en het belang van het initiatief.

  Voor help en toegang tot de sjablonen op Canvas, neem contact op met Afek
  Categorieën: SheSaid 2023 visuals en SheSaid alle visuals

  Bladwijzers

  Ansichtkaarten

  De social media

  Blogposts

  Om meer te weten te komen over onze impact, kunt u de volgende blogposts lezen:

  Media aandacht voor SheSaid

  Hoe doe ik mee?

  Souveniers voor SheSaid deelnemers in Oekraïne

  Onze plannen!

  1. Geef wat tijd en aandacht aan Wikiquote in de taal van jouw voorkeur. Je kunt bestaande items op Wikiquote controlleren en kijken of ze verbeterd kunnen worden. Of maak nieuwe items voor opmerkelijke vrouwen die opmerkelijke citaten hebben voortgebracht. Ook kun je opmerkelijke citaten van vrouwen toevoegen aan verschillende vermeldingen. Of repareer gebroken categorieën over vrouwen.
  2. Wanneer je items verbetert, voeg dan #SheSaid toe in de bewerkingssamenvatting (het opmerkingsveld), zodat we kunnen zien hoeveel impact we samen maken!
  3. Of vermeld je item in het taalportaal.
  4. Verspreid de #SheSaid-actie onder je vrienden en de gemeenschap!

  Geïnteresseerd?

  Social Media en contact