Wiki Loves Women/SheSaid/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Weet jij wat Graca Machel zei?
SheSaid is een onderdeel van het Wiki Loves Women initiatief
Screenshot van de Engelse Wikiquote op 2020-10-06. Naast enkel afbeeldingen van mannen op de beginpagina, bezoek eens de lijst voor mensen en zoek naar de vrouwen...

Het Wiki Loves Women initiatief zet vrouwelijke leiders in 2020 centraal met de SheSaid campagne. De campagne is gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid van vrouwen met het creëren van nieuwe of het verbeteren van reeds bestaande Wikiquote vermeldingen met betrekking tot hen.

Waarom een SheSaid campagne?[edit]

Om de balans in de vertegenwoordiging van genders in de inzendingen van Wikiquote in evenwicht te brengen.
Om dit te illustreren, volgen hier enkele interessante cijfers

 • Op de Engelse Wikiquote hoofdpagina op 6 oktober 2020, in de Selected people sectie... 29 mannen en slechts 4 vrouwen (zie de screenshot aan de rechterkant...)
 • Er zijn 233 vrouwen die een artikel hebben over Franse of Engelse Wikipedia's... zonder vermelding op de Franse Wikiquote (bekijk dit zelf)
 • Er zijn 141 vrouwen op de Engelse Wikipedia zonder wikiquote-vermelding (bekijk dit zelf)
 • Er staan 519 vrouwen op de Franse wikiquote check it en 3117 mannen (bekijk dit zelf)

Natuurlijk, niet alle vrouwen geven goede citaten die een wikiquote-ingang de moeite waard zou maken. Toch...

Wat kan ik doen om te helpen?[edit]

 1. Voeg hieronder je naam toe (optioneel maar leuk om te zien wie geïnteresseerd is in het helpen :))
 2. Geef een beetje liefde aan Wikiquote in de taal van je keuze. Controleer de bestaande Wikiquote vrouwen inzendingen en kijk of ze misschien verbeterd kunnen worden. Of creëer nieuwe inzendingen voor opmerkelijke vrouwen die opmerkelijke quotes hebben gemaakt. Of voeg opvallende citaten van vrouwen toe in verschillende inzendingen.
 3. Als je pagina's verbetert, voeg dan #SheSaid toe in de bewerkingssamenvatting zodat we kunnen zien hoeveel impact we hebben!
 4. We zullen het #SheSaid initiatief officieel lanceren op dinsdag 20 oktober (zie waarom deze datum) tot 20 december (zie waarom deze datum])
 5. We zullen de Wikimedia hashtag zoekopdracht gebruiken om de impact te waarderen :) Bekijk het als je de tool niet kent...
 6. Verspreid de SheSaid campagne onder je vrienden en gemeenschap!

Over Wikiquote[edit]

Wat is Wikiquote?[edit]

Dit is een van de zusterprojecten van Wikipedia. Wikiquote is een gratis verzameling van citaten dat door de lezers gezamenlijk wordt geschreven. De site is een wiki, wat betekent dat iedereen, inclusief jij, elk citaat nu kan bewerken door te klikken op de bewerk deze pagina link die boven elk Wikiquote-item verschijnt. Er zijn 38.093 artikelen in het Engels waaraan wordt gewerkt met veel meer artikelen in afwachting van andere talen. Het wordt ook gerund door Wikimedia Foundation. Hier is wat Wikipedia zegt over Wikiquote.
Als je niet bekend bent met Wikiquote, raden we je aan te beginnen met een snelle lezing van de Welkom voor nieuwelingen pagina op Wikiquote.

Regels voor citaten[edit]

Niet elk citaat hoort op Wikiquote, dus neem de tijd om de richtlijnen van Wikiquote te lezen. Deze worden door de oprichters en deelnemers van het project als belangrijk of zelfs essentieel beschouwd. Ze helpen ons om te werken aan ons doel het creëren van een gratis overzicht van citaten', het grootste overzicht van citaten in de geschiedenis, zowel in de breedte als in de diepte. We willen ook dat Wikiquote een betrouwbare bron wordt.
Citeerbaarheid bepaalt of een citaat in Wikiquote voorkomt. Er is geen absolute test voor het opnemen van een pagina of een specifieke quote. Er zijn echter een aantal factoren die moeten worden gewogen om te bepalen of een van beide een plaats in dit compendium verdient. De citeerbaarheidsregels van de Engelse versie zijn hier te vinden : https://en.wikiquote.org/wiki/Wikiquote:Quotability.
. We raden je aan de Engelse richtlijnen te lezen, ongeacht de versie waar je aan bijdraagt, ter inspiratie, want die zijn het meest gedetailleerd. Maar vergeet niet de relevante taalgebruiksregels te controleren voordat je een bijdrage levert (bijv. in het Duits, citaten moeten worden geciteerd per secundaire bron)!

Hoe kun je de projecten met elkaar linken? =[edit]

Als je gewoon een Wikiquote-pagina aan wilt maken, of een Wikiquote-pagina wilt verbeteren, dan is dat prima.

Hier zijn andere dingen die je misschien wilt doen

 • Als je een Wikiquote-pagina hier op meta wilt linken, schrijf dan hier een link op de volgende manier '[[q:nl:Vrouwen]] waarbij Vrouwen de naam is van het artikel waar u naar wilt linken en nl de taalcode.
 • Als je een Wikiquote-pagina op Wikipedia wilt linken, zijn er andere leuke opties. Kijk bijvoorbeeld naar het vrouwen artikel. De tekst die je in het Wikipedia-artikel moet toevoegen is {{Wikiquote|Vrouwen}} en de toevoeging moet onderaan het artikel gebeuren. Maar niet alle talen doen het op dezelfde manier. Bekijk het in het Nederlands....
 • Vergeet niet dat als je een Wikiquote-artikel aanmaakt, het ook interessant is om het toe te voegen in het betreffende Wikidata-item.

Zie ook

Webinars[edit]

We zullen proberen één of twee [[:en:webinar|webinar] s te organiseren om Wikiquote aan nieuwe redacteuren voor te stellen. Als je een Wikiquote-redacteur bent en wilt helpen, neem dan contact op met Anthere. (talk) of laat hier een bericht achter :)

De eerste webinar om meer te weten te komen over Wikiquote wordt op 15 november om 18.00 uur CET. gehost. Links naar het bijwonen van de webinar:

We gaan live op Facebook en Youtube op het 'Wikipedia Weekly' kanaal met StreamYard!

Share the #SheSaid postcards on social media and elsewhere[edit]