Abstract Wikipedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abstract Wikipedia and the translation is 100% complete.

Project

Dit project bestaat uit twee delen: Abstract Wikipedia en Wikifuncties.

Het doel van Abstract Wikipedia is om meer mensen meer kennis te laten delen in meer talen. Abstract Wikipedia is een conceptuele uitbreiding van Wikidata.[1] In Abstract Wikipedia kunnen mensen Wikipedia-artikelen op een taalonafhankelijke manier maken en onderhouden. Een Wikipedia in een bepaalde taal kan dit taal-onafhankelijke artikel vertalen in haar taal. Code doet de vertaling.

Wikifuncties is een nieuw Wikimedia-project dat iedereen in staat stelt code te maken en te onderhouden. Dit is op veel verschillende manieren nuttig. Het biedt een catalogus van allerlei soorten functies die iedereen kan aanroepen, schrijven, onderhouden en gebruiken. Het voorziet ook in code die het taalonafhankelijke artikel van Abstract Wikipedia vertaalt naar de taal van een Wikipedia. Hierdoor kunnen alle personen het artikel in hun eigen taal lezen. Wikifuncties zal gebruik maken van kennis over woorden en entiteiten uit Wikidata.

Dit zal ons dichter brengen bij een wereld waarin iedereen kan delen in de som van alle kennis.

Wat is een functie?

Een "functie" is een opeenvolging van computerprogramma-instructies die een berekening maakt op basis van de gegevens die u verstrekt. Functies zijn een vorm van kennis die vragen kan beantwoorden, zoals hoeveel dagen er zijn verstreken tussen twee datums of de afstand tussen twee steden. Meer gecompliceerde functies kunnen meer gecompliceerde vragen beantwoorden, zoals het volume van een driedimensionale vorm, de afstand tussen Mars en Venus op een bepaalde datum, of dat twee soorten tegelijkertijd leefden. We gebruiken al functies in veel soorten kennisvragen, zoals het stellen van een vraag aan een zoekmachine. De sjablonen die in het Engels bekend staan als {{convert}} en {{age}} zijn ook voorbeelden van functionaliteiten die al in veel Wikipedia's worden gebruikt, geschreven in wikitekst en Lua en handmatig gekopieerd naar elke wiki waar het gewenst is.

Meer voorbeelden van functies zijn te vinden op Vroege prototypes. Zeer ruwe schetsen van hoe de interface eruit zou kunnen zien, zijn te vinden op Vroege mockups.

Kortom, functies maken een berekening op basis van de gegevens die u verstrekt, en beantwoorden een vraag die u daarover hebt.

Dit nieuwe Wikimedia-project zal een bibliotheek van functies bouwen, geschreven door vrijwilligers, om vragen als deze in verschillende talen te beantwoorden. Door onze functionaliteitsbibliotheek uit te bouwen, kunnen we meer mensen in staat stellen toegang te krijgen tot en te verkennen tot vrije kennis op nieuwe manieren.

Wat is Abstract Wikipedia?

Een visuele uitleg van het project Abstract Wikipedia en Wikifuncties

De term "Abstract Wikipedia" zelf verwijst naar het doel op lange termijn - dat deze bibliotheek van functies op een dag het mogelijk zal maken om taalonafhankelijke artikelen te maken. Zodra er meer onderdelen van dit project zijn, betekent dit dat elke wiki - vooral kleine tot middelgrote wiki's - in staat zal zijn om het aantal beschikbare artikelen in hun taal drastisch te verhogen. Het betekent ook dat redacteuren kennis uit hun cultuur en context kunnen delen met een groter en meer wereldwijd publiek.

De nieuwe wiki van functies, Wikifuncties, zal de code-infrastructuur ontwikkelen om deze visie mogelijk te maken. Het Abstract Wikipedia-gedeelte van het project is begonnen met ons gezamenlijke werk aan functies voor het genereren van natuurlijke taal, zoals morfologische functies.

Met andere woorden: we zullen de functies van de nieuwe wiki kunnen combineren met de gegevens en taalkundige informatie in Wikidata, om natuurlijke taalzinnen in alle ondersteunde talen te genereren. Deze zinnen kunnen dan door elke Wikipedia (of elders) worden gebruikt.

Tijdlijn

Deelnemen

De abstracte Wikipedia via mailinglijst De abstracte Wikipedia op IRC Wikifunctions op Telegram Wikifunctions op Mastodon Wikifunctions op Twitter Wikifunctions op Facebook Wikifunctions op YouTube Website Wikifunctions Translate

Achtergrond

Een artikel in de Signpost geeft een meer gedetailleerde introductie van het idee. Het onderstaande materiaal – onderzoeksdocumenten, video's van lezingen, prototypesoftware – biedt veel details. Er is ook een gedetailleerd conceptplan voor de ontwikkeling van Abstract Wikipedia beschikbaar.

Zie het Historisch voorstel voor de lange lijst van gerelateerde discussies, documenten, video's en vergelijkbare voorstellen.

Oorspronkelijk had het project de naam Wikilambda, afgeleid van Lambda calculus. Er wordt nog steeds naar de naam verwezen in de naam van Extensie WikiLambda en in het Wikifunctions-logo dat een lambda karakter bevat.

De hoogtepunten zijn:

Verder lezen

Projectplan

  1. Samenvatting, overzicht van het projectplan
  2. Discussie over de naam van het project
  3. Doelen: Primair en secondair
  4. Opzet voor organisatie van het opwikkelteam
  5. Vereisten
  6. Architectuur: een overzicht van hoe de projectonderdelen zouden moeten samenwerken
  7. Componenten: Individuele softwarecomponenten die het project moet opleveren
  8. Taken: individuele taken die door de projecten moeten worden uitgevoerd
(korte versie)

Referenties

  1. De nieuwe componenten (vermeld in het ontwikkelingsplan voor Abstract Wikipedia) omvatten uitbreidingen van Wikidata, waarvan de integratie (in het tweede jaar van het project) de toestemming van de Wikidata-gemeenschap vereist voordat de "abstracte inhoud" daar of op een andere wiki wordt opgeslagen (zoals de nieuwe Wikifunctions-wiki die in het eerste deel van het project is ontwikkeld, of een andere meertalige wiki).