Jump to content

Abstrakta Wikipedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abstract Wikipedia and the translation is 100% complete.

Projekt

Detta projekt har två delar: abstrakta Wikipedia och Wikifunctions.

Abstrakta Wikipedias mål är att låta fler människor dela mer kunskap på fler språk. Abstrakta Wikipedia är ett tillägg till Wikidata.[1] På abstrakta Wikipedia kan människor skapa och underhålla Wikipediaartiklar på ett sätt som inte är beroende av språk. En Wikipedia på ett språk kan översätta denna språkoberoende artikel till sitt eget språk. Koden tar hand om översättningen.

Wikifunctions[2] är ett nytt Wikimediaprojekt som låter vemsomhelst skapa och underhålla kod. Den kan användas på många sätt. Den fungerar som en katalog över diverse funktioner som vem som helst kan anropa, skriva, underhålla och använda. Den tillhandahåller kod som översätter språkoberoende Abstrakta Wikipedia till ett Wikipedia-språk. Detta gör att alla kan läsa artikeln på sitt språk. Wikifunctions kommer använda kunskapen om ord och enheter från Wikidata.

Detta kommer ta oss närmare en värld där alla kan dela summan av all kunskap.

Vad är en funktion?

En "funktion" är en serie dataprogramsinstruktioner som gör en beräkning baserad på data som anges. Funktioner är en sorts vetande som kan besvara frågor, som hur många dagar det är mellan två datum eller avståndet mellan två städer. Mer komplicerade funktioner kan besvara mer komplicerade frågor, som volymen i tredimensionella former, avståndet mellan Mars och Venus ett specifikt datum eller om två arter funnits vid liv samtidigt. Vi använder redan funktioner i många sorters kunskapsfrågor, som att ställa frågor till en sökmotor. Mallarna {{convert}} och {{age}} på engelska är exempel på funktionaliteter som redan används på många Wikipedia-versioner, skrivs i wikitext och Lua kopieras manuellt till alla wikier där det önskas.

Fler exempel på funktioner finns på tidiga funktionsexempel, och väldigt tidiga skisser på hur gränssnittet kan se ut finns på tidiga utkast.

Kort sagt kommer funktioner beräkna den angivna datan och besvara frågor om den.

Det här nya Wikimedia-projektet kommer bygga ett bibliotek med funktioner, skrivna av volontärer, för att besvara frågor som dessa över språkbarriärerna. Genom att bygga ut ett bibliotek av funktioner kan vi se till att fler har tillgång till och kan utforska fri kunskap på nya sätt.

Vad är Abstrakta Wikipedia?

En visuell förklaring av projektet Abstrakta Wikipedia och Wikifunctions

Själv begreppet "abstrakta Wikipedia" hänvisar i sig till det långsiktiga målet att biblioteket någon dag kommer göra det möjligt att skapa artiklar som är oberoende av språk. När fler bitar av projektet väl är på plats kommer det betyda att alla wikier – speciellt mindre och mellanstora wikier – kommer avsevärt kunna öka antalet artiklar på det språket. Det betyder också att användare kan dela kunskaper från sin kultur och sina synsätt med en större och mer global publik.

Den nya wikin med funktioner, Wikifunktioner, kommer utveckla kodinfrastrukturen för att kunna förverkliga visionen. Abstrakta Wikipedia-delen av projektet har inletts med vårt delade arbete med funktioner för att generera naturligt språk, såsom morfologiska funktioner.

Med andra ord kommer vi kunna sammanfoga funktioner från den nya wikin med data och språklig information på Wikidata för att generera naturliga meningar på dom språk som stöds. Dessa meningar kan sen används av alla Wikipedia-versioner (eller annanstans).

Tidslinje

Delta

Abstrakta Wikipedia via e-postlista Abstrakta Wikipedia på IRC Wikifunctions på Telegram Wikifunctions på Mastodon Wikifunctions på Twitter Wikifunctions på Facebook Wikifunctions på YouTube Wikifunctions hemsida Translate

Bakgrund

En artikel i "Signpost" beskriver en mer detaljerad introduktion till iden. Materialet nedan - forskningsarbeten, föreläsningar, testningsmjukvara - erbjuder en massa detaljer. Ett detaljerad utkast för utvecklingen av abstrakta Wikipedia finns också.

Läs sidan historiska förslag för en lång lista över relaterade diskussioner, artiklar, videor och jämförbara förslag.

Från början hade projektet kodnamnet Wikilambda, taget från lambdakalkyl. Namnet används fortfarande i Tillägg:WikiLambda och i Wikifunctions logotyp som innehåller en lambda.

Höjdpunkter:

Vidare läsning

Projektsplanering

  1. Sammanfattning: överblick av projektsplaneringen
  2. Namn: diskussion om projektets namn
  3. Mål: vad försöker vi uppnå? Huvudsakliga och underordnade mål
  4. Organisering: hur utvecklingsteamet ska komma igång
  5. Krav: övergripande villkor som projektet behöver uppfylla
  6. Infrastruktur: en överblick av hur projektets komponenter samverkar
  7. Komponenter: individuella mjukvarokomponenter som projektet behöver leverera
  8. Uppgifter: individuella uppgifter som projektet behöver ta hand om
(version på en sida)

Referenser

  1. De nya komponenterna (listas på utvecklingsplanen för Abstrakta Wikipedia) innefattar tillägg till Wikidata, vars integrering (under projektets andra år) kräver godkännande från Wikidatas gemenskap innan vi lagrar "det abstrakta innehåller" där eller någon annanstans (som den nya "Wikifunctions"-wikin som utvecklats i projektets första del, eller någon annan flerspråkig wiki).
  2. Ursprungligen Wikilambda; det nuvarande namnet valdes i en tävling. "Wikifunctions" behandlas som singular