ContribuLing 2023

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page ContribuLing 2023 and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.
ContribuLing 2023 Програма Контактирајте нè Разговор

Претставување

ContribuLing 2023 Poster.pdf

Речиси половина од јазиците што се говорат во светот се сметаат за ранливи или загрозени од УНЕСКО. Меѓутоа, еден од главните чинители кои го одредуваат опстанокот на еден малцински јазик е застапеноста на неговите дигитални алатки кои се користат во секодневниот живот: тастатури, алатки за гласовно распознавање, пребарувачи итн. Разработката на овие алатки бара дигитализација на големи количества на јазични податоци (како лексикони, речници, говорни и пишани корпуси, онтологии итн.), кои пак зависат од учеството на говорниците. Во изминативе години отпочнати се бројни проекти кои овозможуваат такво учество; многу од нив беа претставени во изминатите изданија на ContribuLing. Од постоењето на овие плаформи произлегуваат извесни методолошки проблеми:

 • Какви стратегии да се усвојат со цел да се поттикне активно учество на говорниците?
 • Како да ги користиме собраните податоци за да изработиме алатки прилагодени на потребите на заедниците во кои живеат говорниците?

Настан

Конференцијата ContribuLing 2023 се приредува заедно со Националниот институт за источни јазици и цивилизации (INALCO), Викимедија Франција и Универзиетската библиотека на јазиците и цивилизациите (BULAC). Ќе е одржи на 12 мај 2023 г. семрежно и присуствено во Париз, Франција. Ова трето издание очекува предлози кои се задржуваат на методолошките проблеми со учеството, но притоа останува отворено за било какви предлози кои имаат за цел да го зајакнат дигиталното присуство на малцинските јазици.

Registration form

To attend this conference, please fill in this form.

Приредувачки комитет

 • Adélaïde Calais (Wikimédia France)
 • Johanna Cordova (Inalco / ERTIM / Sorbonne Université)
 • Nonhouegnon Letchede (Idemi Africa)
 • Pierre Magistry (Inalco / ERTIM)
 • Damien Nouvel (Inalco / ERTIM)
 • Tristan Pertegal (BULAC)
 • Juliette Pinçon (BULAC)
 • Lucas Prégaldiny (Wikimédia France / Lingua Libre)
 • Jhonnatan Rangel Murueta (CNRS, Inalco / Sedyl)
 • Anass Sedrati (Wikimedia MA)
 • Bastien Sepúlveda (Inalco)
 • Emma Vadillo Quesada
 • Ilaine Wang (Inalco / ERTIM)

Соработници

See also