Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal and the translation is 100% complete.

  • Molimo pročitajte:
    poziv
    suradnice Wikipedije s 18 000 uređivanja

Appeal

Od Wikipedijine suradnice

Ja sam studentica. Udžbenici za jedan semestar koštaju me 500 dolara. Na Wikipediji dobivam informacije u vrijednosti tisuća knjiga besplatno.

Zato Wikipediju ne samo da čitam, ja pomažem i u njenom stvaranju. Stvarno mi je važno da ona bude na raspolaganju svima, besplatno. S 470 milijuna čitatelja mjesečno, Wikipedija je važna mnogim ljudima diljem svijeta.

Wikipedija se davno "trebala" raspasti. To je projekt osnovan na konsenzusu, za razliku od bilo koje druge zajednice. Ne postoji neka vrhovna uprava, ne postoji odbor direktora koji bi određivali pravila i smjernice, te koje će uređivanje ostati a koje biti uklonjeno. Umjesto toga, velika zajednica volontera rade zajedno kako bi stvorili ovaj izvor znanja, slobodan za uporabu i bez oglasa.

Radeći na taj način, naša zajednica milijuna suradnika radi zajedno kako bi stvorili enciklopedije na 283 jezika, koje zajedno imaju preko 20 milijuna članaka.

Mi smo to učinili s malenim proračunom u odnosu na druge vrhunske internetske stranice. Kako bi mogli nastaviti naš rad, trebamo stabilnu infrastrukturu: poslužitelje, bandwith, programere, pa čak i odvjetnike kako bi zaštitili našu neovisnost. To se sve financira donacijama Wikipedijinih čitatelja. Možda ćete pomisliti da je nekoliko dolara samo kap u moru, ali tako se zapravo Wikipedija financira.

Najljepše Vam hvala.