Jump to content

Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal and the translation is 100% complete.

  • Prosimo, preberite:
    Osebni poziv Wikipedistke
    z več kot 18.000 urejanji.

Appeal

Nagovor Wikipedistke

Sem univerzitetna študentka. Učbeniki za en semester me stanejo 500 dolarjev. Na Wikipediji pa lahko za več tisoč knjig informacij dobim zastonj.

To je razlog, zakaj Wikipedijo ne le prebiram, ampak jo tudi pomagam ustvarjati. Zdi se mi zelo pomembno, da je ta storitev brezplačno dostopna vsakomur. Wikipedija je pomembna velikemu številu ljudi s celega sveta, saj ima mesečno 470 milijonov bralcev.

Wikipedija bi morala razpasti že dolgo časa nazaj. Toda v nasprotju z večino drugih spletnih skupnosti jo vodi soglasje. Nima nobene bistvene administracije, nobenega izvršnega panela, ki bi se vtikal v vsako urejanje in v vsako pravilo. Namesto tega je izjemna skupnost prostovoljcev, ki sodelujejo pri izdelavi tega vira znanja, ki je dosegljiv brezplačno in brez oglasov.

S takšnim delom lahko naša skupnost več milijonov urednikov sodeluje pri izdelavi enciklopedij, ki vsebujejo skupno več kot 20 milijonov člankov v 283 jezikih.

V nasprotju z ostalimi najbolje obiskanimi spletnimi stranmi to počnemo z zelo skromnimi sredstvi. Da lahko opravljamo naše delo, potrebujemo stabilno infrastrukturo: strežnike, pasovno širino, programerje in tudi pravnike, ki pomagajo ohranjati našo neodvisnost. Vse se financira s pomočjo donacij, ki jih prispevajo bralci Wikipedije. Morda mislite, da je nekaj dolarjev prispevka samo kapljica v morje, ampak to je v resnici tisto, kar omogoča celoten projekt.

Iskreno se vam zahvaljujem.