Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Fundraising 2012/Translation/GorillaWarfare appeal and the translation is 100% complete.

  • Läs gärna:
    En personlig vädjan från
    en Wikipediaskribent som gjort 18,000 redigeringar

Appeal

Från en Wikipediaskribent

Jag är en universitetsstudent. Mina skolböcker för en termin kostar 500 dollar. På Wikipedia får jag lika mycket information som tusentals böcker, helt gratis.

Det är därför jag inte bara läser Wikipedia utan också hjälper till att skapa. Det är viktigt för mig att denna resurs även i fortsättningen är fritt tillgänglig för alla, kostnadsfritt. Men 470 miljoner besökare varje månad är Wikipedia viktigt för många människor världen runt.

Wikipedia borde ha kollapsat för länge sedan. Det drivs genom konsensus, vilket är unikt bland communitysajter. Det finns ingen central ledning, och ingen styrelse som kontrollerar varje redigering och varje policy. Istället skapas denna kunskapskälla av volontärer, helt gratis och utan reklam.

På detta sätt har våra miljontals skribenter samarbetat för att skapa ett uppslagsverk på 283 språk med sammanlagt över 20 miljoner artiklar.

Jämfört med andra stora webbsajter har vi en väldigt liten budget. För att kunna göra det vi gör måste vi ha en stabil infrastruktur: serverdatorer, bandbredd, programmerare, och till och med advokater för att försvara vårt oberoende. Alltihop finansieras med hjälp av donationer från Wikipedialäsare. Du kan kanske tycka att ett par tjugor är en droppe i havet, men det är faktiskt vad som gör hela operationen möjlig.

Tack så mycket.