Movement Charter/Content/Values & Principles

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/Values & Principles and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.


Presentation about the Values & Principles chapter by MCDC member Georges Fodouop.

Zastupamo otvoren i inkluzivan pristup znanju utemeljen na činjenicama. Naši projekti služe znanjem globalnoj publici, a platforme koje ugošćuju projekte pokreću neovisne inicijative. Naše politike i svakodnevne prakse vođene su vrijednostima zajednice koje osnažuju sve Wikimedijance posvuda da mogu sudjelovati na temelju jednakosti.

Naše vrijednosti i načela priznaju da je ovaj pristup dostupnosti znanja zajednički poduhvat i cilj je zadržati fokus na:

Besplatnom znanju i otvorenom kodu

Dijelimo, u duhu besplatnog znanja, sav naš sadržaj, sav naš softver, sve naše platforme sa svijetom, koristeći transformativni alat otvorenog licenciranja. Obvezujemo se stvoriti prostor za znanje koje je kroz povijest bilo marginalizirano - uključujući i unutar naših projekata.

Neovisnost

Nastojimo djelovati neovisno, bez ikakvog favoriziranja koje bi ometalo našu misiju slobodnog znanja. Ne pokreću nas komercijalni, politički ili drugi monetarni ili promotivni utjecaji.

Inkluzivnost

Njegujemo viziju participativnog zajedničkog stvaranja koja je usmjerena na ljude. Namjera je da naši projekti budu dostupni na svim jezicima i dostupni na različitim platformama putem univerzalnog dizajna i pomoćne tehnologije. Naše prakse nadograđuju se i štite raznolikost i prava naših zajednica. Da bismo to učinili, uspostavljamo i provodimo kodekse ponašanja i osiguravamo da se svi osjećaju cijenjenima i jednako uključenima.

Subsidijarnost

Ovlasti povjeravamo najneposrednijoj ili lokalnoj razini koja je prikladna, kako na našim platformama tako i u našem organizacijskom upravljanju. Time osiguravamo sposobno samoupravljanje i autonomiju zajednica koje djeluju u skladu s vrijednostima globalnog pokreta.

Jednakost

Osnažujemo i podržavamo zajednice kroz pragmatičnu decentralizaciju i autonomiju. Uz ravnopravnost u predstavljanju znanja, omogućujemo i ravnopravnost u resursima. Također omogućujemo u najširoj mogućoj mjeri ravnopravnost digitalnih prava kao što je privatnost naših korisnicka i svih sudionika.

Odgovornost

Gde god je to moguće, svoju odgovornost ostvarujemo kroz transparentnost zajedničke dokumentacije koju je moguće uređivati, kroz javne obavijesti i izvješćivanja o programima i aktivnostima, te davanjem prioriteta glasovima koji predstavljaju vodstvo zajednice za uloge i odgovornosti navedene u našoj povelji.

Otpornost

Uspjevamo zahvaljujući inovacijama i eksperimentima, neprestano obnavljajući viziju o tome što može biti platforma za besplatno znanje. Slijedimo učinkovite strategije i prakse vođene dokazima. Promičemo kulturu održivosti u našim strukturama i zajednicama.