Movement Charter/Content/Values & Principles

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/Values & Principles and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.


Presentation about the Values & Principles chapter by MCDC member Georges Fodouop.

Заступамо отворен и инклузиван приступ знању утемељен на чињеницама. Наши пројекти служе знањем глобалној публици, а платформе које угошћују пројекте покрећу независне иницијативе. Наше политике и свакодневне праксе вођене су вредностима заједнице које оснажују све Викимедијанце, ма где били, да могу да учествују на темељу једнакости.

Наше вредности и принципи признају да је овај приступ доступности знања заједнички подухват, те да је циљ задржати фокус на:

Бесплатном знању и отвореном коду

У духу бесплатног знања, делимо са светом сав наш садржај, сав наш софтвер и све наше платформе, користећи трансформативни алат отвореног лиценцирања. Обавезујемо се да ћемо створити простор за знање које је кроз историју било маргинализовано - укључујући и унутар наших пројеката.

Независност

Настојимо да делујемо независно, без икаквог фаворизовања које би ометало нашу мисију слободног знања. Не покрећу нас комерцијални, политички или други монетарни или промотивни утицаји.

Инклузивност

Негујемо визију партиципативног заједничког стварања која је усмерена на људе. Намера нам је да наши пројекти буду доступни на свим језицима и доступни на различитим платформама путем универзалног дизајна и помоћне технологије. Наше праксе надограђују се и штите разноликост и права наших заједница. Да бисмо то учинили, успостављамо и спроводимо кодексе понашања и обезбеђујемо да се сви осећају цењеним и подједнако укљученим.

Субсидијарност

Овлашћења поверавамо најнепосреднијем или локалном нивоу који је прикладан, како на нашим платформама тако и у нашем организационом управљању. Тиме осигуравамо способно самоуправљање и аутономију заједница које делују у складу са вредностима глобалног покрета.

Једнакост

Оснажујемо и подржавамо заједнице кроз прагматичну децентрализацију и аутономију. Уз равноправност у представљању знања, омогућавамо и равноправност у ресурсима. Такође омогућавамо у најширој могућој мери равноправност дигиталних права као што је приватност наших корисника и свих учесника.

Одговорност

Где год је то могуће, своју одговорност остварујемо кроз транспарентност заједничке документације коју је могуће уређивати, кроз јавна обавештења и извештаје о програмима и активностима, као и давањем приоритета гласовима који представљају вођство заједнице за улоге и одговорности наведене у нашој повељи.

Отпорност

Успевамо захваљујући иновацијама и експериментима, непрестано обнављајући визију о томе шта може бити платформа за бесплатно знање. Следимо ефикасне стратегије и праксе вођене доказима. Промовишемо културу одрживости у нашим структурама и заједницама.