Jump to content

Fund drives/2005/Q4 planning/Translations/Fundraising drive letter - bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

(ang) (ar) (ast) (bg) (br) (ca) (cs) (cy) (da) (de) (en) (el) (eo) (es) (et) (fi) (fr) (gl) (hu) (he) (ia) (id) (it) (ja) (ko) (ml) (nap) (nl) (nn) (pl) (pt) (ro) (ru) (sc) (sk) (sl) (sh) (sr) (su) (sv) (th) (tr) (vi) (ua) (wa) (zh) edit


Знанието е сила. Помогнете да го запазим свободно!

Фондация Уикимедия и десетките хиляди доброволци които допринасят своето време и знания за проектите ѝ смятат че знанието е сила и че то би трябвало, то трябва да остане свободно.

Щедрата подкрепа от хора като Вас позволи на Уикипедия да стане най-голямата енциклопедия в света. Само допреди няколко години wikipedia.org не беше дори сред първите 10 000 уебстраници; сега тя е сред първите 30 с повече от 2,5 милиарда обслужвани страници само за ноември 2005 г. По-малко от половин процент от хората в Интернет са използвали wikipedia.org на ден по това време миналата година. Сега тази стойност е почти 4 пъти по-голяма и очакваме подобен ръст през следващата година. С Вашата помощ, още десетки милиони хора ще използват Уикипедия и сродните ѝ проекти през следващата година.

За да обслужим експоненциално нарастващия брой читатели, нашият бюджет нарасна от 15 000 долара през 2003 г., през 125 000 долара през 2004 г., до над 700 000 долара тази година. През идващата година, Фондация Уикимедия очаква да похарчи милиони в отговор на нарасналото търсене, подобряване на нашия софтуер и методи за гарантиране на висококачествно съдържание, и продължаване на работата към нашата цел за предоставяне на свободни знания за всички. Това звучи обезсърчително, но такова беше и създаването на най-голямата енциклопедия в света за по-малко от пет години. Можем да го постигнем с Ваша помощ.

Уикипедия и сродните ѝ проекти съществуват само благодарение на приноси: приносите на редактори които предлагат времето и усилията си, и приносите на дарителите които помагат финансово. Също както малките редакции помагат да се изгради съдържанието, всяко дарение помага да се предостави това съдържание. Средното дарение което получаваме е еквивалентът на 20 долара. Всяка малка сума е от помощ.

Обръщаме се към Вас по време на този празничен сезон за да помогнете това да се случи. Вашите дарения ни дават възможност да продължаваме да растежа и подобренията. Даренията към Фондация Уикимедия могат да бъдат направени във валута по Ваш избор и са освободени от данъци в САЩ. В Германия и Франция, даренията към местните клонове (Wikimedia Deutschland, Wikimedia France) също са освободени от данъци. Макар че даренията към местните клонове не могат директно да се използват от Фондация Уикимедия те ще ни помогнат да постигнем общите ни цели.

Сега е времето да помогнете за зареждането на света със свободни знания.

Благодарим Ви за щедростта Ви!

Джими Уейлс, Флорънс Девуар, Анджела Бийсли и останалите от екипа на Уикимедия.


Забележка: Тази дарителска кампания ще се състои от петък, 16 декември 2005 г. до петък, 6 януари 2006 г.