Fundraising 2010/Jimmy appeal 2/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

 • Mоля, прочетете:
 • Спешен апел
 • от основателя на Уикипедия, Джими Уейлс
 • Аз съм доброволец.
  Не получавам и стотинка за работата си за Уикипедия. Както не получават нищо и хилядите други автори и редактори, които допринасят на доброволчески начала. Когато основавах Уикипедия, можех да я направя комерсиална компания и да сложа рекламни банери, ала реших да направя нещо различно.

  Няма нищо лошо в търговията. Рекламата не е порок. Но просто те нямат място тук. Не и в Уикипедия.

  Уикипедия е нещо специално. Тя е като библиотека или градски парк. Като храм на духовността. Тя е място, където всеки от нас може да отиде, за да помисли на спокойствие, да научи нещо, да сподели знания с другите. Уикипедия е уникална за човечеството кауза, първата по рода си в историята. Тя е филантропичен проект, който има за цел да подари безплатна енциклопедия на всеки отделен човек на планетата.

  Точно така: на всеки човек.

  И ако всеки от четиристотинте милиона човека, които четат Уикипедия всеки месец, дари по един долар, ние ще съберем двадесетократно по-голяма сума от тази, от която се нуждаем. Ние сме малка организация и през годините работех усилено, за да запазя екипа малък, но сплотен. Изпълняваме мисията си и го правим без разхищения.

  За да направим Уикипедия, без да се налага да прибягваме към рекламирането, ние имаме нужда от вашата подкрепа. Вие сте тези, които поддържат жива мечтата. Вие сте тези, които създават Уикипедия. Вие сте тези, които вярват, че тя е достойно за опазване място за спокоен размисъл и обучение.

  Моля ви, обмислете тази година да направите дарение за Уикипедия. От 20, 35 или 50 долара, или колкото средства можете да отделите, за да остане Уикипедия свободна и безплатна.

  Благодаря ви,

  Джими Уейлс
  Основател на Уикипедия