Jump to content

Fundraising 2010/Jimmy appeal 2/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

 • Lees alstublieft:
 • Een dringende oproep van
 • Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia
 • Ik ben een vrijwilliger.

  Ik verdien geen cent aan mijn werk voor Wikipedia, net als de duizenden andere vrijwillige schrijvers. Toen ik Wikipedia oprichtte, had ik kunnen kiezen er een bedrijf met winstoogmerk van te maken, en te werken met advertenties op de pagina's. Maar ik besloot om het anders te doen.

  Commercie is best, met adverteren is niets mis. Maar het hoort niet hier, niet in Wikipedia.

  Wikipedia is iets bijzonders. Het is net zoiets als een bibliotheek of een openbaar park. Het is een soort 'tempel voor de geest'. Het is een plek waar iedereen heen kan gaan om na te denken, om te leren, om onze kennis te delen met anderen. Het is een uniek project, de eerste in zijn soort in de geschiedenis. Het is een humanitair project om een vrije encyclopedie ter beschikking te stellen aan iedere persoon op deze aarde.

  Aan iedere persoon.

  Als ieder van de 400 miljoen Wikipedia-gebruikers elk 1 euro zou doneren, zouden we 20 maal het bedrag hebben dat we nodig hebben. We zijn een kleine organisatie, en ik heb er jarenlang hard aan gewerkt om ons klein en sterk te houden. We vervullen onze missie, en laten het afval aan anderen.

  Om aan deze missie te blijven werken, zonder toevlucht te nemen tot advertenties, hebben we jullie nodig. Jullie houden deze droom levend. Jullie hebben Wikipedia gemaakt. Jullie geloven dat het waardevol is een plaats te hebben waar je terecht kunt voor rustige overdenkingen en om nieuwe dingen te leren.

  Overweeg alstublieft om dit jaar een donatie te geven van €20, €35, €50, of wat je maar kunt missen, om Wikipedia te beschermen en te onderhouden.

  Bedankt,

  Jimmy Wales
  Oprichter van Wikipedia