Jump to content

Fundraising 2010/Jimmy appeal 2/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

 • Läs vad Wikipedias grundare
 • Jimmy Wales
 • har att säga
 • Jag är en volontär.

  Jag tjänar inte ett öre på att arbeta med Wikipedia, och det gör inte någon av våra tusentals andra skribenter och bidragsgivare heller. När jag grundade Wikipedia kunde jag ha gjort det till ett vinstdrivande företag med annonser, men jag beslutade mig för att göra något annorlunda.

  Handel är bra. Reklam är inte ont. Men det hör inte hemma här. Inte på Wikipedia.

  Wikipedia är någonting speciellt. Det är som ett bibliotek eller som en park. Det är ett tempel för sinnet. Det är ett ställe där vi alla kan tänka, lära oss, dela med oss av vår kunskap till andra. Det är ett unikt projekt i mänskligheten, det första i sitt slag i historien. Det är ett humanitärt projekt för att föra ut ett gratis uppslagsverk till varenda person på jorden.

  Varenda person på jorden.

  Om alla Wikipedias 400 miljoner användare skulle donera 10 kronor var skulle vi ha 20 gånger så mycket pengar som vi behöver. Vi är en liten organisation och jag har arbetat hårt under de här åren för att hålla den liten och sparsam. Vi fullgör vår uppgift utan att slösa.

  För att kunna göra detta utan att ta till reklam behöver vi er hjälp. Det är ni som håller drömmen vid liv. Det är ni som har skapat Wikipedia. Det är ni som tror på att en lugn plats för eftertanke och lärande värd att ha.

  Snälla, överväg att ge en slant för att bevara och hålla igång Wikipedia.

  Tack,

  Jimmy Wales
  Wikipedias grundare