Jump to content

Fundraising 2010/Jimmy appeal 2/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

 • Sürgős üzenet
 • a Wikipédia alapítójától, Jimmy Walestől
 • Önkéntes vagyok.

  A Wikipédián végzett munkámért egyetlen fillért sem kapok, ahogy a sok-sok ezer más önkéntes szerzőnk-szerkesztőnk sem. A Wikipédiát az alapításakor kereskedelmi vállalkozássá is fejleszthettem volna, hirdetésekkel, reklámmal, de úgy döntöttem, hogy valami másba kezdek.

  Nincs a kereskedelemmel semmi baj, a reklámot se az ördög találta fel, de nem való ide, a Wikipédiába.

  A Wikipédia különleges dolog. Olyan, mint egy könyvtár és egy közpark keresztezése. Az elme temploma. Ide jöhet mindenki gondolkodni, tanulni, megosztani a tudását másokkal. Kivételes emberi vállalkozás, a maga nemében az első a történelemben. Jótékony célú projekt, ingyen enciklopédiával szeretne kedveskedni mindenkinek ezen a földön.

  Mindenkinek!

  Ha a Wikipédia 400 millió olvasója mind adományozna csak egyetlen dollárt is, hússzor annyi pénzünk volna, mint amire szükségünk van. A Wikipédiát fenntartó Alapítvány kicsiny szervezet. Keményen ügyeltem rá az évek során, hogy ne duzzadjon fel, ne költsön feleslegesen. Azt csinálja, amiért létrehoztuk, hagyja csak a pazarlást másra.

  Ahhoz, hogy reklámok nélkül teljesíthessük a küldetésünket, szükségünk van rád is. Ezt az álmunkat az olyanok tartják életben, mint te. Ti hozzátok létre a Wikipédiát. Ti hisztek abban, hogy a higgadt reflexiónak és a tudásnak szentelt hely méltó a létezésre.

  Gondold meg, mennyit szánhatsz a közös tervünk támogatására, a Wikipédia védelmére és fenntartására. 20, 35, 50 dollárt? Annyit, amennyit.

  Köszönöm mindannyiunk nevében,

  Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója