Fundraising 2010/Jimmy appeal 2/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

 • Molimo Vas,
 • pročitajte hitnu osobnu poruku
 • osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa.
 • Ja sam volonter.

  Ne primam ni lipu zarade za moj rad na Wikipediji, isto kao i tisuće naših drugih dobrovoljnih autora i urednika. Kada sam osnovao Wikipediju, mogao sam je pretvoriti u profitnu kompaniju s reklamama za oglašavanje, ali sam odlučio učiniti nešto drugo.

  Trgovina je dobra. Oglašavanje nije zlo. Ali ne pripada ovdje. Ne u Wikipediju.

  Wikipedija je nešto posebno. Ona je kao knjižnica ili javni park. Ona je kao hram za um. Ona je mjesto gdje svi možemo otići razmišljati, učiti, dijeliti naše znanje s drugima. Ona je jedinstven ljudski projekt, prvi svoje vrste u povijesti. Ona je humanitarni projekt za dovođenje besplatne enciklopedije svakoj osobi na svijetu. Svakoj pojedinačnoj osobi.

  Kada bi svi od Wikipedijinih 400 milijuna korisnika donirali po 1$, imali bismo 20 puta veću količinu novca nego nam treba. Mi smo mala organizacija, i godinama smo teško radili da bi smo ostali vitki i čvrsti. Mi ispunjavamo našu misiju, a drugima ostavljamo otpad.

  Da bi smo to radili bez oglašavanja, trebamo Vas. Vi ste ti koji održavate ovaj san na životu. Vi ste ti koji ste stvorili Wikipediju. Vi ste ti koji vjerujete da vrijedi imati mjesto mirnog promišljanja i učenja. Ove godine Vas molim da razmislite o donaciji od 20 $, 35 $, 50 $ ili koliko god možete da bi ste zaštitili i održali Wikipediju.

  Hvala,

  Jimmy Wales
  Osnivač Wikipedije