Nyelvi javaslatok irányelvei

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Language proposal policy and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Rövidítése:
LPP
Ez az oldal foglalja össze az irányelvet, ami az új nyelvi doménnevek nyitásának javaslatait szabályozza létező projektek esetén, a nyelvi bizottság meghatározása szerint. Ez az irányelv legkésőbb 2019. június 13-án volt frissítve.
Nyelvi bizottság
Nyelvi bizottság
Nyelvi bizottság
Kérelmezőknek
Tagoknak
Információk
Projektek bezárása (önkéntes)
Ezen sablon: megtekintés · vita · szerkesztés

Kérjük ezen oldal teljes tartalmát tekintsd át, mielőtt javaslatot nyújtanál be.

A nyelvi bizottság a projekteket az alkalmazási folyamat és a korábbi projektekkel való tapasztalatok fényében dolgozza fel. A bizottság átugorhat bizonyos lépéseket, ha úgy tartja, hogy a javaslat már teljesítette azon lépések célját. Így javaslatok olyan nyelvekre vonatkozóan, amelyek rendelkeznek már megalapozott projektekkel, gyorsabban feldolgozhatóak.

Pályázati eljárás

Előfeltételek

A következő követelményeknek meg kell felelniük a javaslat elfogadásához; habár teljesítésük megtörténhet a javaslattétel előtt és után is bármikor, az alapvető követelmények teljesítése ajánlott a javaslattétel előtt. Ha bármilyen segítségre lenne szükséged, vagy kérdéseid akadnak, kérd egy bizottságtag segítségét.

Azon projekteknek, amelyek ezen irányelv érvénybe lépése (2006. november) előtt kezdődtek, nem kell teljesíteniük ezeket a követelményeket. Kérjük ne használd őket érvként, hogy a projektednek „jogosultnak” kéne lennie. A tény, hogy ilyen projektek léteznek, még ha nem is teljesítik az alábbi jogosultsági követelményeket, teljesen lényegtelen a jelenlegi jogosultsági megbeszélésekre nézve.

A jogosultság előfeltételei

 1. A kezdeményezés egy olyan létező Wikimédia projekt új nyelvi változatának nyitására szolgál, amely még nem létezik (lásd a Wikimédia projektek teljes listáját vagy a SiteMatrix oldalt).
  (Egy teljesen új projekt javaslatának a helye: Új projektek javaslatai.)
 2. A nyelvnek érvényes ISO 639 1–3 kóddal kell rendelkeznie (keresés).
  • Ha nincsen érvényes ISO 639 kód, meg kell próbálnod szerezni egyet.[1] A Wikimédia Alapítvány nem törekszik új nyelvi entitások kifejlesztésére; a nyelvben nagy mértékű munkának kell lennie. Azoknak a információknak, amelyek megkülönböztetik ezt a nyelvet egy másiktól, elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy meggyőzze a szabványügyi szervezeteket az ISO 639 kód létrehozásáról.
  • Nagyon ritka körülmények között, és ha már volt erőfeszítés ISO 639–3 kód szerzésére, a Nyelvi Bizottság megfontolhat olyan nyelveket, amelyek rendelkeznek érvényes BCP 47 nyelvi attribútummal. Se ISO 639 kóddal, se BPC 47 attribútummal nem rendelkező nyelveket semmilyen körülmények között nem lesznek megfontolva.
 3. A nyelvnek elegendően egyedinek kell lennie, hogy ne lehessen jelen egy általánosabb wikin, ez kizárja a regionális dialektusokat és ugyanazon nyelv különböző írott formáit.
  • A szükséges különbség mértékét eseti alapon vizsgáljuk. A bizottság nem fontol meg politikai eltéréseket, hiszen az Alapítvány célja, hogy minden egyes embernek szabad, elfogulatlan hozzáférést nyújtson az emberi tudás összességéhez, nem különböző politikai csoportok nézőpontjainak megfelelő információkhoz.
  • Bizonyos esetekben ISO 639–3 makronyelvként kódolt projektek is lehetségesek. Új projektek makronyelv kóddal megengedettek, ha más projektek ugyan azzal a kóddal már léteznek a Wikimédiában. Minden más esetben, az ezekről való döntés eseti alapon történik. Léteznie kell egy oknak, hogy a projektnek miért a makronyelven kell lennie, és nem az egyik benne lévő nyelven.
  • A kollektív nyelvkódok az ISO 639–2 részei, nem az ISO 639–3-éi. Ezek már nem érvényes kódok Wikimédia projekteknek. Néhány létező projekt még használ ilyen kódokat, bár az a terv, hogy az összeset elmozgassuk.
 4. A javasolt nyelvnek elegendő folyékony beszélője van ahhoz, hogy a tartalomnak életképes szerkesztőközössége és fogyasztó közönsége legyen.
  • Wikiforrás wikik engedélyezettek olyan nyelveken is, amelyeknek nincsen anyanyelvi beszélője, habár ezeknek a nyelv modern formájának a wikijén kéne szerepelniük, ha lehetséges.
  • Ha a javaslat mesterséges nyelvre vonatkozik, mint például az eszperantó, akkor kell hogy legyen észszerű mértékű elismerésük, amit majd vita határoz meg. (Az elismerési kritériumok között vannak: független bizonyítékok beszélők számáról; használata másodlagos nyelvként az erre a célra létre hozott internetes közösségeken kívül; használata a Wikimédián kívül; értékesítésre készült, a nyelven íródott művek.) Mindazonáltal egy ISO 639–3 kód léte, a kitalált nyelvek nem jogosultak projektekre. Rekonstruált alapnyelvek nem jogosultak ISO 639-3 kódokra,[2] így nem jogosultak projektekre sem.


A végső elfogadás előfeltételei

 1. Van aktív tesztprojekt a Többnyelvű Wikiforráson (csak Wikiforrás esetén), a Béta Wikiegyetemen (csak Wikiegyetem esetén), vagy az Inkubátorban (minden más projekt esetén).
  • Projekteknek ezeken a wikiken kell kezdődnie. Ez demonstrálja, hogy van-e elegendő közösség a projekt felépítéséhez.
 2. Folyamatos erőfeszítéseket teszünk a MediaWiki kezelőfelület az adott nyelvre való lefordítása érdekében, így senki sem marad ki a részvételből az angol nyelvtudás hiányában. Kezdetnek ajánlott a leggyakrabban használt MediaWiki üzenetek lefordítása. Ezek az üzenetek a legfontosabban a felhasználóinknak és olvasóinknak. Ha egy Wikimédia projekt már létezik a nyelveden, és az üzenetek már le vannak fordítva, kérjük, hogy mutass bizonyítékot, hogy a honosítás továbbra is észszerű ütemben javul és karbantartott.
  • Kérjük, hogy minden honosítási munka a translatewiki.net-ről legyen koordinálva, így az minden Wikimédia Alapítvány projekt számára elérhetővé válik, nem csak azon, amelyiken aktív vagy. Egy másik haszna, hogy a MediaWiki mint termék használhatóbb lesz felhasználói számára a Wikimédia Alapítványon kívül is. Ez az oka annak is, hogy azt ajánljuk, hogy a nem alapítványi kiterjesztéseket is fordítsd le.
  • A honosítási statisztika leírja a MediaWiki kezelőfelületének lefordítottságát különböző nyelvekre nézve. A csoportstatisztikának a translatewiki.net-en részletesebb információi vannak.
  • Megjegyzés: a MediaWiki fordításainak exportálása translatewiki.net-ről, és a fordítások alkalmazása csak akkor kezdődik, ha teljes MediaWiki mag üzenetek 13%-a már le van fordítva.

Kezdeti javaslat

Vita

A felhasználókat bátorítjuk, hogy megbeszéljék, jó ötlet-e egy új nyelv nyitása. Azonban ez nem szavazás. A projekteket nyelvi érdemeik és virágzásuk esélyei alapján értékelik. Még hogyha sokan támogatják, akkor is megtagadható a projekt, ha a nyelvi bizottság szerint erős érvek szólnak a létrehozása ellen és nem elég erősek mellette.

Ellenőrzés

Ha a jogosultsági előfeltételek teljesültek, a nyelvi bizottság „jogosultnak” nyilvánítja. Ez azt jelenti, hogy a bizottság tovább haladhat a végső elfogadással, amikor az aktivitási és honosítási feltételek teljesülnek. Az adott kérvény oldala hivatkozásokkal fog szolgálni, hogy ennek a folyamatát nyomon lehessen követni.

A felhasználóknak el kell kezdeniük egy tesztprojekt írását az Inkubátorban, a Többnyelvű Wikiforráson vagy a Béta Wikiegyetemen (adott projekttől függően), ha ezt korábban még nem tették meg. Legalább öt aktív felhasználónak kell rendszeresen szerkesztenie, mielőtt a projekt sikeresnek ítélhető. Ajánlott magadnak keresned érdeklődő közreműködőket, mivel az jelentősen felgyorsíthatja a folyamatot. Jegyezd meg, hogy egy projektet le lehet zárni, ha nincsen rajta aktivitás a létrehozása után.

Végső elfogadás

Ha minden szükséges feltétel teljesül, és részletes kutatás sem talál megoldatlan problémát, a nyelvi bizottság értesíti az egész közösséget egy, a Talk:Language committee lapra kihelyezett közleménnyel. Ha nem fordul elő további probléma, a javaslatot elfogadják és a fejlesztőket megkérik, hogy hozzanak létre egy wikit.

A támogató és ellenző felhasználók száma lényegtelen.

A felhasználóknak erősen ajánlott, hogy folytassák a tesztprojekt fejlesztését akkor is, amikor a wiki megnyitására várnak. Az felgyorsíthatja a folyamatot. Wikipédia-javaslatok esetén a lapok listája, amellyel minden Wikipédiának rendelkeznie kell, hasznos lehet. Minden lap, ami a tesztwikin készült, át lesz helyezve az igazi wikire, amikor megnyílik.

Különleges esetek

Ősi vagy történelmi nyelvek
Csak Wikiforrás wiki engedélyezettek ősi vagy történelmi nyelveken, mert az ilyen nyelvű források fontosak a mai napig a világ számára, még élő, anyanyelvi beszélők hiányában is. Ahol lehetséges a régi nyelveket egybe kell csomagolni a modern megfelelőjükkel (például az óangolt az angollal), bár ez nem feltétel.
Mesterséges nyelvek
Igen, vannak wikik mesterséges nyelveken. Már vannak wikik eszperantóul, idóul, interlingva nyelven, occidental nyelven, lojbanul, volapük nyelven, novial nyelven és Lingua Franca Nova nyelven. Lásd az erre vonatkozó jegyzetet a kitalált nyelvek és rekonstruált alapnyelvek előfeltételeiről.
Szükséges beszélők száma
Elég beszélőnek kell lennie, hogy életképes közösséget és közönséget tudjon fenntartani. Hogy egy adott nyelvnek elegendő beszélője van-e, majd vita dönti el.
Teszt projektek
Bárki bármikor létrehozhat tesztprojektet. További információkért lásd az Inkubátor wiki kezdőlapját és útmutatóját.
Unicode kódolás
Szigorúan véve, Unicode kódolás irányelvi szempontból nem szükséges egy projekt elfogadásához. Gyakorlatban azonban lehetetlen biztosítani, hogy a Wikimédia szerverek helyesen lássák el a projektet, ha a nyelv és a szöveg nem rendelkezik szabvány Unicode kódolással.

Lásd még

Lábjegyzet

 1. Lásd az SIL honlapját részletekért és hogy hogyan kell csinálni.
 2. Lásd az SIL honlapját részletekért.