Jump to content

Fundraising 2010/Kartika Appeal/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Картика

[edit]
  • Прочитајте:
  • Лично обраќање на
  • Картика - уредник на Википедија
  • Порака од Картика - уредник на Википедија

13,3 милиони.

Колку луѓе ја посетуваат Википедија секој ден за да стекнат знаење? Над 13 милиони. А колку плаќаат за пристап на петтата најпопуларна страница во светот? Апсолутно ништо.

Тоа е Википедија.

Светот никогаш немал вака моќен начин на споделување на знаењата. Значајноста не е само во преносот на факти и податоци, туку и во соработката при создавањето на статиите, сè со цел да бидат што поточни и појасни.

Но најинзвонредното нешто е тоа што сите сознанија на Википедија се плод на трудот на многу доброволци, статија по статија. А бидејќи Википедија нема реклами, сите ние што ја користиме и уредуваме Википедија треба да ја заштитиме и одржиме - донација по донација.

Затоа се организира вакво годишно прибирање на средства. Ова е прилика за сите нас што сметаме на Википедија, со здружени сили да го одржиме она што го создаваме.

Јас годинава веќе донирав. Се надевам, и Вие сметате дека сега е вистинскиот момент за да го сторите тоа. Донирајте €30, $20, ¥4.000 или онолку колку што можете - да помогнеме Википедија да остане слободна.

Почнав да пишувам статии на Википедија бидејќи увидов дека постојат многу корисни сознанија кои не се достапни на мојот јазик. Не го сторив тоа за да привлечам внимание или за да ме пофалат. Почнав да пишувам бидејќи се грижам за мојата култура, и сакам да го споделам моето со што повеќе луѓе.

Луѓето ширум светот го прават истото секој ден и, ете, затоа Википедија е така полезна и драгоцена.

Донирајте денес - да ја заштитиме и зајакнеме Википедија.

Ви благодарам,

Картика, Џакарта, Индонезија