Jump to content

Általános Viselkedési Szabályzat/Eljárási Irányelvek/Szavazási tájékoztató

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Revised enforcement guidelines/Voter information and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Általános viselkedési szabályzat

A szavazás az Általános Magatartási Szabályzat (UCoC) Felülvizsgált Végrehajtási Irányelvek ratifikálásáról 2023. január 17-től 2023. január 31-ig 23:59:59-ig (UTC) tart a SecurePoll segítségével. A Wikimédia Közösségen belül minden szavazásra jogosultnak lehetősége van arra, hogy támogassa vagy ellenezze a Végrehajtási Irányelvek elfogadását, és megossza, hogy miért. A végrehajtási irányelvek ratifikálása szükséges ahhoz, hogy az UCoC végrehajtási útvonalakat és folyamatokat határozzon meg. A szavazási utasításokkal kapcsolatos további részleteket, beleértve a szavazásra való jogosultságot is, alább találod.

Lásd még a Szavazási GYIK a szavazat leadásával kapcsolatos információkat.

Szavazási folyamat

Ha jogosult vagy szavazni:

 1. Tekintsd át a felülvizsgált végrehajtási irányelveket az Általános viselkedési szabályzat irányelvekhez.
 2. Dönts arról, hogy támogatod-e vagy ellenzed a végrehajtási iránymutatások elfogadását. Amennyiben ellenzed az iránymutatásokat, jegyezd fel az iránymutatások javasolt módosításait, hogy azokat szavazatodhoz csatolhasd.
 3. Tudd meg, hogyan rögzítheted a szavazatodat a SecurePoll használatával.
 4. Menj a SecurePoll Voting oldalra, és kövesd az utasításokat.
 5. Emlékeztesd a közösség többi tagját, hogy szavazzanak!

Miről szavazunk?

Január közepén az Általános Magatartási Szabályzat végrehajtási irányelvei (EG) második közösségi szintű ratifikációs szavazáson esik át. Ez a 2022. márciusi szavazást követi, amely többségi támogatást eredményezett, de olyan fontos közösségi problémákat emelt ki, melyek felülvizsgálatát az Igazgatótanács Közösségi Ügyek Bizottsága (CAC) kérte. A felülvizsgálati bizottság áttekintette a közösségi észrevételeket, és változtatásokat hajtott végre. Az olyan kérdéses területeket, mint a magánélet és az átláthatóság egyensúlyának megteremtése, valamint a képzési és megerősítési követelmények, frissítésre kerültek.

A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma támogatja, hogy a közösség szavazzon az UCoC végrehajtási irányelvek javaslatáról, miután a kuratórium saját maga ratifikálta az UCoC-ot. A kuratórium elismeri továbbá az ilyen szavazás támogatását, amit a Döntőbizottságok közös levele és az önkéntes funkcionáriusok, a társszervezeti tagok és a szerkesztő bizottság körében végzett felmérés is kifejezett.

A 2030-ra vonatkozó stratégiai célok egyik legfontosabb ajánlása az UCoC közös létrehozása volt, hogy az egész mozgalom számára globális alapot biztosítson az elfogadható magatartásra, a zaklatással szembeni tolerancia nélkül.

Általános Viselkedési Szabályzat végrehajtási irányelvei

Ezek az iránymutatások az Általános Viselkedési Szabályzat érvényesítésére szolgálnak. Az UCoC magját korábban a kuratórium ratifikálta a közösséggel folytatott konzultációt követően, a közösség körében végzett külön szavazás nélkül. Ez magában foglalja a megelőző, nyomozó és vizsgálati intézkedéseket, valamint az Általános Viselkedési Szabályzat megsértésének kezelésére hozott egyéb intézkedéseket. A végrehajtást elsősorban, de nem kizárólagosan, kijelölt tisztviselők végeznék minden online és offline Wikimédia-projektben, eseményen és kapcsolódó, harmadik fél által üzemeltetett platformokon működő térben. A végrehajtás szervezett módon, időben és következetesen történne az egész Wikimédia-mozgalomban.

Az UCoC Felülvizsgált Végrehajtási Irányelvei két részből állnak:

 • Megelőző munka
  • Többek között az UCoC-tudatosság népszerűsítése, UCoC-képzések ajánlása.
 • Reagáló munka
  • A bejelentési folyamat részletezése, a bejelentett jogsértések feldolgozása, a bejelentett jogsértésekhez szükséges eszközök biztosítása, a jogsértésekkel kapcsolatos végrehajtási intézkedések kijelölése stb.

Miért érdemes szavaznod?

A végrehajtási iránymutatások megerősítése szükséges ahhoz, hogy véglegesíteni lehessen az UCoC végrehajtási útvonalait, eljárásait és intézkedéseit. A végrehajtási iránymutatásokról szóló szavazás célja, hogy felmérje a közösség támogatását az UCoC iránt, és visszajelzést gyűjtsön, ha a szavazóknak kifogásaik vannak a jelenlegi javaslatokkal kapcsolatban. Fontos, hogy szavazatoddal hallasd a hangodat, és ha nemmel szavazol, fontos, hogy megfogalmazd, hogy az iránymutatás mely részével (részeivel) és miért van(nak) problémád.

A legfontosabb a szavazás:

 • Biztosítsa, hogy a Wikimédia-projektjed álláspontja képviselve legyen a globális szavazáson.

Hogyan lehet szavazni

A SecurePoll szavazólap modellje. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a votewiki azt sugallhatja, hogy nem vagy bejelentkezve. A szavazatod ettől még számít.

Kérjük, olvasd el ezt a részt, mielőtt a SecurePollra lépsz, hogy hasznos információkat tudj meg a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához.

 • A szavazólapon szerepel a szavazási kérdés és két választási lehetőség. Kérjük, válaszd a "nem" vagy az "igen" lehetőséget. Azok a szavazatok, melyeknél sem a "nem", sem az "igen" nem kerül kiválasztásra, nem számítanak bele a végső szavazatszámlálásba.
 • A "Hozzászólás" mezőben lehetőség lesz arra, hogy a javasolt iránymutatásokkal kapcsolatos esetleges észrevételeidet megtehesd.
 • A SecurePoll ezután értesítést küld arról, hogy szavazatod rögzítésre került.
 • Újra tudsz szavazni a választáson. Ez felülírja az előző szavazatodat. Ezt annyiszor megteheted, ahányszor csak akarod.

Hogyan kerül kiszámításra a szavazás eredménye?

A részt vevő felhasználók 50% feletti támogatottsága szükséges ahhoz, hogy a kuratórium jóváhagyja a javaslatot. Jelenleg a mozgalomnak nincs egységes gyakorlata az elfogadható/elutasítandó szavazási folyamatokra vonatkozóan (egyes folyamatok a többségi szavazathoz (⅔) közelebb álló eljárást alkalmaznak, míg mások egyszerű többséget (50% +1), míg mások teljesen elkerülik a számszerű szavazatszámlálást). Ennél az eljárásnál, hogy összhangban maradjon a valós világ joghatóságainak legtöbb népszavazásával, az egyszerű többségi szavazás került kiválasztásra.

A szavazatokat egy független, önkéntesekből álló csoport fogja megvizsgálni, és az eredmények közzétételre kerülnek. Az első szavazáshoz hasonlóan a szavazóknak lehetőségük lesz szavazni és megosztani az iránymutatásokkal kapcsolatos észrevételeiket. A kuratórium a támogatás mértékét és a felvetett problémákat fogja figyelembe venni, amikor megvizsgálja, hogy a végrehajtási iránymutatásokat hogyan kell megerősíteni vagy továbbfejleszteni.

Részt vesznek-e a Wikimédia Alapítványon kívüli személyek a szavazás ellenőrzésében, hogy ellenőrizzék a hitelességet?

A szavazás eredményét a mozgalmi szavazási és ellenőrzési folyamatokban jártas önkéntes wikimédiások vizsgálják meg szabálytalanságok szempontjából. A szavazatellenőrök:

Szavazásra való jogosultság

Általános szabály

Ahhoz, hogy szavazhass, nem lehetsz blokkolva egynél több projektben.

Szerkesztők

Bármelyik Wikimédia-wikiben regisztrált fiókodról szavazhatsz. Csak egyszer szavazhatsz, függetlenül attól, hogy hány fiókod van. A jogosultsághoz ennek az egy fióknak a következő feltételekkel kell rendelkeznie:

 • ne legyél blokkolva egynél több projektben;
 • és ne legyél bot;
 • és legalább 300 szerkesztésed legyen 2023. január 3. előtt az összes Wikimédia wikiben;
 • illetve legyen legalább 20 szerkesztésed 2022. július és 2023. január között.

Az AccountEligibility eszköz az alapvető szerkesztői szavazati jogosultság gyors ellenőrzésére használható.

Fejlesztők

A fejlesztők akkor szavazhatnak, ha:

 • a Wikimédia szerver adminisztrátorai shell hozzáféréssel rendelkeznek
 • vagy legalább egy egyesített commit-ot végeztek a Gerriten lévő Wikimédia tárolókban 2022. július 3. és 2023. január 3. között.

További feltételek

 • vagy 2022. július 3. és 2023. január 3. között legalább egy egyesített commit készült a nonwmf-extensions vagy a nonwmf-skins bármelyik repójához.
 • vagy legalább egy egyesített commit készült bármelyik Wikimédia eszköztárba (például magnustools) 2022. július 3. és 2023. január 3. között;
 • vagy legalább 300 szerkesztés történt 2023. január 3. előtt, illetve 2022. július 3. és 2023. január 3. között 20 szerkesztés történt a Translatewiki.net oldalon.
 • vagy bármiféle eszköz, bot, felhasználói szkript, gadget és Lua modul karbantartói/készítői bármely Wikipédián;
 • vagy jelentős mértékben hozzájárult a Wikimédiával kapcsolatos műszaki fejlesztések tervezési és/vagy felülvizsgálati folyamataihoz.

Megjegyzés: Ha megfeleltél a fő feltételeknek, azonnal szavazhatsz. A SecurePoll technikai korlátai miatt előfordulhat, hogy a további kritériumoknak megfelelő személyek nem tudnak közvetlenül szavazni, hacsak nem felelnek meg a többi feltétel valamelyikének. Ha úgy gondolod, hogy megfelelsz a kiegészítő feltételeknek, kérjük, küldj egy e-mailt ide: ucocproject@wikimedia.org az indoklással együtt legalább négy nappal a szavazás utolsó határideje előtt, azaz 2023. január 27-én vagy azelőtt. Ha a feltételeknek megfelelnél, felveszünk téged egy kézi listára, hogy szavazhass.

A Wikimédia Alapítvány munkatársai és vállalkozói

A Wikimédia Alapítvány aktuális munkatársai szavazhatnak, ha legalább 2023. január 3. óta dolgoznak ott.

A Wikimédia-mozgalom társszervezeteinek munkatársai és vállalkozói

A Wikimédia szervezet, tematikus szervezet vagy felhasználói csoport jelenlegi munkatársai és szerződéses alkalmazottai akkor jogosultak a szavazásra, ha 2023. január 3-tól a szervezetük alkalmazásában állnak.

A jelenlegi Wikimédia szervezetek, tematikus szervezetek vagy felhasználói csoportok alapszabályában meghatározott hivatalos testületek tagjai akkor jogosultak szavazni, ha 2023. január 3-tól kezdődően már betöltötték ezeket a szerepeket.

A Wikimédia Alapítvány igazgatósági és Tanácsadó Testület tagjai

Szavazásra jogosultak a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának és a Wikimédia Alapítvány Tanácsadó Testületének jelenlegi és korábbi tagjai.

A Wikimédia Mozgalom Bizottság tagjai

A Wikimédia Mozgalom bizottságainak jelenlegi tagjai akkor jogosultak szavazni, ha 2023. január 3-án már betöltötték a szóban forgó funkciókat.

A Wikimédia Mozgalom közösségi szervezői

Azok a jó hírnévvel rendelkező közösségi szervezők, akik más kategóriák szerint nem jogosultak szavazni, akkor szavazhatnak, ha megfelelnek az alábbiak egyikének:

 • 2021. szeptember 1. óta legalább egy Wikimédia Alapítványi támogatást igényeltek, kaptak és arról beszámoltak.
 • 2022. január 3. és 2023. január 3. között legalább egy támogatott hackathon, verseny vagy más Wikimédia-rendezvény szervezője voltak, melyhez on-wiki dokumentáció is készült legalább 10 résztvevővel/látogatóval.

További feltételek

Ha úgy gondolod, hogy megfelelsz a további feltételeknek, kérjük, küldj egy e-mailt ide: ucocproject@wikimedia.org az indoklással együtt legalább négy nappal a szavazás utolsó határideje előtt, azaz 2023. január 27-én vagy azelőtt. Ha megfelelsz a követelményeknek, manuálisan felveszünk a szavazók listájára.

Szavazás GYIK

 1. Hogyan tudom ellenőrizni a jogosultságomat?
  A szerkesztők a AccountEligibility eszköz segítségével ellenőrizhetik a jogosultságot az aktuális választáson. A globális fiókinformációs oldal elérhető, hogy többet tudj meg a szerkesztési számodról és a hozzájárulási előzményekről.
 2. Hogyan kerülnek meghatározásra a jogosultsági követelmények?
  A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma a választás megkezdése előtt határozta meg a választhatósági feltételeket. Ezek ugyanazok a követelmények, melyeket a kuratóriumi választásoknál is alkalmaznak.
 3. A választásra jogosult nem tud szavazni
  Üzenetet kaphatsz: "Sajnálom, de nem vagy benne a választáson való szavazásra jogosult felhasználók előre meghatározott listájában."
  Megoldások

  Győződj meg róla, hogy be vagy jelentkezve.

  Győződj meg róla, hogy a Meta-wikiről szavazol, ezen a linken keresztül juthatsz el a szavazás kezdőlapjára.

  Ha fejlesztő vagy, a Wikimédia Alapítvány munkatársa, a Wikimédia Mozgalom bizottságának tagja, kedvezményezett vagy a tanácsadó testület tagja, akkor előfordulhat, hogy nincs konkrét felhasználóneved, ezért manuálisan kell felkerülnöd a szavazók listájára. A listára való felvételhez a ucocproject@wikimedia.org címen érdemes jelentkezned. A választ 72 órán belül megkapod, hogy felkerülj a listára.

  Ha még mindig nem tudsz szavazni, és úgy gondolod, hogy mégis szavazhatnál, kérlek, hagyj üzenetet a választási vitalapon, vagy lépj kapcsolatba a Választási Bizottsággal a ucocproject@wikimedia.org címen. A választ 72 órán belül meg kell kapnod.

 4. Nem tudok belépni a VoteWikibe
  A szavazáshoz nem kell bejelentkezned a VoteWikibe. Ha látod a szavazólapot, akkor a SecurePoll sikeresen azonosított téged. Biztonsági okokból csak korlátozott számú fiók van regisztrálva a VoteWikin.
 5. Látja valaki, hogy kire szavaztam?
  Nem, a választás biztonságos. A választás SecurePoll szoftvert használ. A szavazatok titkosak. Senki sem a Választási Bizottságból, az Igazgatótanácsból vagy a Wikimédia Alapítvány munkatársai közül nem férhet hozzá a szavazatokhoz. A Wikimédia Alapítvány Bizalom és Biztonság csapatának egy tagja birtokolja a választás titkosítási kulcsát. Amint a kulcs aktiválódik, a választás leáll.
 6. Milyen adatokat gyűjtenek a szavazókról?

  A választók bizonyos személyazonosításra alkalmas adatait csak néhány kiválasztott személy láthatja, akik a választások ellenőrzését és összeszámlálását végzik. Lásd a fentiekben bejelentett szavazatszámlálókat.

  Ez magában foglalja az IP-címet és a felhasználói eszközt. Ezek az adatok a választás után 90 nappal automatikusan törlődnek.

 7. Hogyan kerülnek felhasználásra ezek az adatok?
  A választással kapcsolatos mérőszámok a Meta választási oldalakon és a választást követő elemző jelentésben lesznek összefoglalva. Személyesen azonosítható adatok nem kerülnek közzétételre. Ezek a személyazonosításra alkalmas információk felhasználhatóak a független szavazók számának és a szavazók globális elterjedtségének meghatározására.
 8. Amikor szavazok, nem látok visszaigazolást arról, hogy a szavazat megérkezett, és egy automatikus üzenet jelenik meg, amely szerint be kell jelentkeznem a szavazáshoz. Mi történik?

  A szavazáshoz nem kell bejelentkezned a votewikibe. Ez a hiba valószínűleg egy gyorsítótárazási probléma. Kérjük, próbálj meg újra szavazni a m:Special:SecurePoll/vote/394 oldalon.

  Felhívjuk arra is a figyelmedet, hogy a szavazási beállításaidat annyiszor adhatod meg vagy változtathatod meg, ahányszor csak szeretnéd. Felhasználónként csak egy szavazat kerül tárolásra, és a rendszer egyszerűen lecseréli a régi szavazato(ka)t az új szavazat(ok)ra, a korábbi szavazato(ka)t pedig elveti.

  Amikor a szavazási folyamat befejeződött, a képernyőn megjelenik egy nyugta, melyet a szavazás bizonyítékaként őrizhetsz meg.

 9. Hogyan védi a szavazási rendszert a többszörös szavazatok bevitelétől?
  Felhasználónként csak egy szavazatot tárol a rendszer. Annyiszor módosíthatod vagy adhatod meg a szavazási preferenciáidat, ahányszor csak akarod. A rendszer egyszerűen lecseréli a régi szavazat(oka)t az új szavazat(ok)ra, és a korábbi szavazato(ka)t elveti.
 10. Kötelezik vagy ösztönzik a munkatársakat arra, hogy meghatározott módon szavazzanak?
  Nem, a Wikimédia Alapítvány és a társszervezetek munkatársait nem ösztönzik arra, hogy meghatározott módon szavazzanak. Mindenkit arra bátorítunk, hogy önállóan szavazzon. Ahhoz, hogy az Általános Viselkedési Szabályzat végrehajtási irányelvei hatékonyak legyenek, szükségünk van az őszinte véleményekre, melyek segítenek felismerni, hogy vannak-e olyan területek, ahol javításra van szükség.
 11. Elfogult-e a Bizalom és Biztonság csapata a szavazás eredményével kapcsolatban?
  A Bizalom és biztonság egységnek három ága van: A szabályzat, a dezinformáció és az üzemeltetés. Az UCoC működését elősegítő csapat a Szabályzat csoport. A Szabályzat csoport nem vesz részt a felhasználói viselkedés kivizsgálásában. Bár nem feltételezhető, hogy az operatív csapat elfogult lenne, a funkciók ilyen elkülönítése szándékos volt, pontosan a véletlen elfogultság elkerülése érdekében. A Szabályzat csoportot nem az alapján értékelik, hogy ez a közösen létrehozott dokumentum első nekifutásra eléri-e a jóváhagyást, vagy további fejlesztésre van szükség. A csapatot azonban az alapján értékelik, hogy jól működik-e a közösséggel. Ez azt jelenti, hogy olyan közös megközelítést kell kidolgozni az UCoC betartatására, amely a közösség számára működőképes. Célunk, hogy ennek a felelősségnek a lehető legjobban megfeleljünk.
 12. Egyéb, itt nem említett kérdések
  Technikai vagy szavazási rendszerhibák esetén kérjük, írj az ucocproject@wikimedia.org e-mail-címre. Kérjük, add meg a felhasználónevedet, amivel szavazni próbálsz, és a projektet, ahol szavazni kívánsz. A projektcsapat egy tagja a lehető leghamarabb válaszol az e-mailjére.