Codul Universal de Conduită/Instrucțiuni de aplicare/Informații pentru alegători

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Revised enforcement guidelines/Voter information and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.
Universal Code of Conduct

Un vot pentru a ratifica Ghidul de Aplicare al Codului Universal de Conduită (UCoC) este programat în perioada 7 martie 2022 - 21 martie 2022 prin SecurePoll. Toți alegătorii eligibili din cadrul comunității Wikimedia vor avea ocazia să susțină sau să se opună adoptării Ghidului de Aplicare și să spună de ce. Ratificarea Ghidului de Aplicare este necesară pentru a stabili căi și procedee de aplicare a UCoC. Găsiți mai multe detalii despre instrucțiunile de vot și eligibilitatea alegătorului mai jos.

Consultați, de asemenea, Întrebări frecvente despre votare pentru informații privind votul.

Procesul de vot

Dacă sunteți eligibil pentru a vota:

 1. Consultați Ghidul de Aplicare revizuit pentru politica Codul Universal de Conduită.
 2. Decideți dacă să susțineți sau să vă opuneți adoptării Ghidurilor de Aplicare. Dacă vă opuneți ghidurilor, menționați în scris modificările recomandate la Ghid pentru a le asocia cu votul dvs.
 3. Aflați cum să vă înregistrați votul cu SecurePoll.
 4. Accesați pagina SecurePoll Voting și urmați instrucțiunile.
 5. Amintiți-le celorlalți membri ai comunității să voteze!

Ce se votează?

La mijlocul lunii ianuarie, Ghidul de Aplicare (EG) pentru Codul Universal de Conduită va fi supus unui al doilea vot de ratificare la nivel de comunitate. Aceasta urmează votului din martie 2022, care a avut ca rezultat un sprijin majoritar, dar a evidențiat preocupări importante ale comunității pe care Comitetul pentru Problemele Comunității (CAC) al Consiliului de Administrație a cerut să se revizuiască. Comitetul de Revizuire a analizat contribuția comunității și a făcut modificări. Domeniile cu probleme, cum ar fi echilibrarea confidențialității și transparenței, precum și cerințele de formare și afirmare, au fost actualizate.

Consiliul de Administrație al Fundației Wikimedia susține un vot al comunității asupra Ghidului de Aaplicare al UCoC propus în urma ratificării UCoC de către Consiliu. Administratorii din Consiliu recunosc, de asemenea, sprijinul unui astfel de vot exprimat de scrisoarea comună a Comitetelor de Arbitraj și de un sondaj efectuat de funcționari voluntari, membri afiliați și comitetul de redactare.

Una dintre recomandările cheie ale obiectivelor strategice pentru 2030 a fost crearea în colaborare a unui UCoC pentru a oferi o bază globală privind comportamentul acceptabil pentru întreaga mișcare, fără toleranță față de hărțuire.

Ghid de Aplicare a Codului Universal de Conduită

Aceste orientări sunt pentru aplicarea Codului Universal de Conduită. UCoC a fost ratificat anterior de Consiliul de Administrație, deși nu a fost aprobat de comunitate. Include acțiuni preventive, de depistare și de investigare, precum și alte acțiuni întreprinse pentru a aborda încălcările Codului Universal de Conduită. Punerea în aplicare ar fi gestionată în principal de funcționarii desemnați, dar fără a se limita la acestea, în toate proiectele, evenimentele și spațiile conexe Wikimedia online și offline găzduite pe platforme terțe. Ar fi realizat într-un mod organizat, la timp și în mod consecvent în întreaga mișcare Wikimedia.

Ghidul de aplicare al UCoC constă din două părți:

 • Munca preventivă
  • Promovarea conștientizării UCoC, recomandarea de formare în UCoC, printre altele.
 • Muncă receptivă
  • Detalierea unui proces de depunere, prelucrarea încălcărilor raportate, furnizarea de resurse pentru încălcările raportate, desemnarea măsurilor de aplicat la încălcări etc.

De ce ar trebui să votați?

Ratificarea orientărilor privind aplicarea este necesară pentru a finaliza căile, procesele și acțiunile de aplicare pentru UCoC. Votul asupra Ghidului de Aplicare este conceput pentru a evalua sprijinul comunității pentru UCoC și pentru a colecta feedback dacă alegătorii au rezerve cu privire la propunerile actuale. În orice caz, este important să vă faceți auzită vocea prin votul dvs. și, dacă votați „nu”, este important să precizați care este partea (părțile) din ghid la care aveți rețineri și de ce.

Cel mai important, votul va:

 • Asigurați-vă că punctele de vedere ale proiectului dvs. Wikimedia sunt reprezentate la votul global.

Cum să votaţi

O machetă a buletinului de vot SecurePoll. Rețineți în special că votewiki vă poate anunța că nu sunteți autentificat. Însă votul dvs. va conta în continuare.

Vă rugăm să citiți această secțiune înainte de a accesa SecurePoll pentru a afla informații utile ca votarea dvs. să se efectueze fără probleme.

 • Buletinul de vot va prezenta întrebarea de vot și va oferi două opțiuni. Vă rugăm să alegeți între „nu” sau „da”. Un vot fără „nu” sau „da” nu va fi numărat.
 • O casetă „Comentarii” vă va oferi un loc în care puteți lăsa comentarii cu privire la orice nelămurire pe care o aveți cu privire la ghidul propus.
 • SecurePoll vă va anunța apoi că votul dvs. a fost înregistrat.
 • Puteți vota din nou la alegeri. Asta va suprascrie votul anterior. Puteți face asta de câte ori doriți.

Cum va fi determinat rezultatul votului?

Va fi necesar un prag de susținere de peste 50% din partea utilizatorilor participanți pentru a valida ratificarea de către Consiliului de Administrație. În prezent, mișcarea nu are o singură practică prin care procesele de vot adoptă/resping (unele procese folosesc mai degrabă o supermajoritate (⅔), în timp ce altele folosesc o majoritate simplă (50% +1), iar altele evită un vot numeric global). Pentru acest proces, pentru a-l menține în conformitate cu majoritatea referendumurilor din jurisdicțiile lumii reale, a fost ales un vot cu majoritate simplă.

Voturile vor fi analizate de către un grup independent de voluntari, iar rezultatele vor fi publicate. Ca și în cazul primului vot, alegătorii vor putea atât să voteze, cât și să prezinte problemele pe care le au cu privire la Ghid. Consiliul de Administrație va analiza nivelurile de susținere și problemele ridicate pe măsură ce analizează modul în care Ghidul de Aplicare ar trebui să fie ratificat sau dezvoltat în continuare.

Vor fi implicați oameni din afara Fundației Wikimedia în controlul votului pentru a verifica autenticitatea?

Rezultatul votului va fi analizat pentru nereguli de către Wikimediști voluntari cu experiență în procesele de votare și verificare din mișcare. Cei ce vor analiza votul vor fi anunțați ulterior.

Eligibilitatea la vot

Regula generală

Trebuie să nu fiți blocat în mai mult de un proiect pentru a vă califica la vot.

Editori

Puteți vota din orice cont înregistrat pe care îl dețineți pe un wiki Wikimedia. Aveți un singur vot, indiferent câte conturi dețineți. Pentru a se califica, acest cont trebuie:

 • să nu fie blocat în mai mult de un proiect;
 • și să nu fie un bot;
 • și să fi făcut cel puțin 300 de modificări înainte de 3 ianuarie 2023 pe wiki-urile Wikimedia;
 • și să fi făcut cel puțin 20 de modificări între 3 iulie 2022 și 3 ianuarie 2023.

Instrumentul de Eligibilitate a Contului poate fi utilizat pentru a verifica rapid eligibilitatea de bază a editorului care votează.

Dezvoltatori

Dezvoltatorii se califică la vot dacă:

 • sunt administratori de server Wikimedia cu acces shell
 • sau au efectuat cel puțin o merged commit în vreun repozitoriu al Wikimedia pe Gerrit, între 3 iulie 2022 și 3 ianuarie 2022.

Criterii suplimentare

 • sau au efectuat cel puțin o merged commit în orice repozitoriu în nonwmf-extensions sau nonwmf-skins, între 3 iulie 2022 și 3 ianuarie 2023.
 • sau au efectuat cel puțin o merged commit în orice repozitoriu de instrumente Wikimedia (de exemplu magnustools) între 3 iulie 2022 și 3 ianuarie 2022.
 • sau au făcut cel puțin 300 de modificări înainte de 3 ianuarie 2023 și cel puțin 20 de modificări între 3 iulie 2022 și 3 ianuarie 2023 pe translatewiki.net;
 • sau întreținătorii/contribuitorii oricăror instrumente, roboți, scripturi utilizator, gadgeturi și module Lua de pe wiki-urile Wikimedia;
 • sau s-au implicat substanțial în procesele de proiectare și/sau revizuire ale dezvoltării tehnice legate de Wikimedia.

Notă: Dacă îndepliniți criteriile principale, veți putea vota imediat. Din cauza limitărilor tehnice ale SecurePoll, este posibil ca persoanele care îndeplinesc criteriile suplimentare să nu poată vota direct, cu excepția cazului în care îndeplinesc oricare dintre celelalte criterii. Dacă credeți că îndepliniți criteriile suplimentare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ucocproject@wikimedia.org cu motivarea cu cel puțin patru zile înainte de ultima dată pentru vot, adică până în 27 ianuarie 2023 sau înainte. Dacă îndepliniți criteriile, vă vom adăuga pe o listă manuală, pentru a putea vota.

Personalul și contractorii Fundației Wikimedia

Personalul actual al Fundației Wikimedia și contractorii se califică la vot dacă au fost angajați de Fundația Wikimedia începând cu 3 ianuarie 2023.

Personalul și contractorii afiliaților mișcării Wikimedia

Organizația Locală Wikimedia actuală, organizația tematică sau grupul de utilizatori și contractori se califică pentru a vota dacă au fost angajați de organizația lor începând cu 3 ianuarie 2023.

Membrii organismelor oficiale, așa cum sunt definite în statutele actualelor organizații locale Wikimedia, organizații tematice sau grupuri de utilizatori se califică pentru a vota dacă îndeplinesc aceste funcții din data de 3 ianuarie 2023.

Membrii Consiliului Director și membrii Consiliului Consultativ ale Fundației Wikimedia

Membrii actuali și foști ai Consiliului Director și ai Consiliului Consultativ ale Fundației Wikimedia sunt calificați pentru a vota.

Membrii Comitetului Mișcării Wikimedia

Membrii actuali ai Comitetelor Mișcării Wikimedia se califică la vot dacă au ocupat aceste funcții din data de 3 ianuarie 2023.

Organizatorii Mișcării comunității Wikimedia

Organizatorii comunității cu acte în regulă, care nu se califică pentru a vota în cadrul altor categorii, se califică pentru a vota dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

 • au solicitat, au primit și au finalizat cel puțin un grant al Fundației Wikimedia începând cu 1 septembrie 2021.
 • au fost organizatori ai cel puțin unui hackathon, competiție sau alt eveniment Wikimedia finanțat cu documentație pe wiki și cel puțin 10 participanți/vizitatori/participanți între 3 ianuarie 2022 și 3 ianuarie 2023.

Criterii suplimentare

Dacă credeți că îndepliniți criteriile suplimentare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ucocproject@wikimedia.org cu motivul cu cel puțin patru zile înainte de ultima dată pentru vot, adică până la 27 ianuarie 2023 sau înainte. Dacă îndepliniți criteriile, vă vom adăuga manual pe lista alegătorilor.

Întrebări frecvente la vot

 1. Cum îmi pot verifica eligibilitatea?
  Editorii pot utiliza Instrumentul de Eligibilitate a Contului pentru a verifica eligibilitatea în alegerile curente. Pagina cu informații despre contul global este disponibilă pentru a afla mai multe despre numărul de editări și istoricul contribuțiilor.
 2. Cum sunt stabilite cerințele de eligibilitate?
  Consiliul Fundației Wikimedia a stabilit cerințele de eligibilitate înainte de începerea alegerilor. Acestea sunt aceleași cerințe utilizate pentru alegerile Consiliului Director.
 3. Alegătorul eligibil nu poate vota
  Este posibil să primiți un mesaj: „Ne pare rău, nu sunteți în lista predeterminată de utilizatori autorizați să voteze la aceste alegeri”.
  Soluții

  Asigurați-vă că sunteți autentificat.

  Asigurați-vă că votați de pe Meta-wiki, puteți folosi acest link pentru a accesa pagina de început a votării.

  Dacă sunteți dezvoltator, membru al personalului Fundației Wikimedia, membru al Comitetului Mișcării Wikimendia, un beneficiar eligibil, sau membru al Consiliului Consultativ, este posibil să nu aveți un nume de utilizator și va trebui să fiți adăugat manual la lista de alegători. Ar trebui să contactați ucocproject@wikimedia.org pentru a fi adăugat pe listă. Un răspuns ar trebui trimis în termen de 72 de ore cu privire la adăugarea pe listă.

  Dacă tot nu puteți vota și credeți că ar trebui să puteți, scrieți un mesaj în pagina de discuții a alegerilor sau contactați Comisia Electorală la ucocproject@wikimedia.org. Un răspuns ar trebui trimis în 72 de ore.

 4. Nu mă pot conecta la VoteWiki
  Nu trebuie să vă conectați la VoteWiki pentru a vota. Dacă vedeți buletinul de vot, atunci SecurePoll v-a identificat cu succes. Din motive de securitate, doar un număr limitat de conturi sunt înregistrate pe VoteWiki.
 5. Poate cineva să vadă pe cine am votat?
  Nu, alegerile sunt sigure. Alegerile folosesc software-ul SecurePoll. Voturile sunt secrete. Nimeni din Comitetul Electoral, din Consiliul Director sau din personalul Fundației Wikimedia nu are acces la ele. Un membru al echipei de Încredere și Siguranță de la Fundația Wikimedia deține cheia de criptare pentru alegeri. Odată ce cheia este activată, alegerile sunt oprite.
 6. Ce date sunt colectate despre alegători?

  Unele date de identificare personală despre alegători sunt vizibile de către câteva persoane selectate care auditează și numără alegerile. Vedeți examinatorii de ratificare așa cum a fost anunțat mai sus.

  Aceasta include adresa IP și agentul utilizator. Aceste date sunt șterse automat la 90 de zile de la alegeri.

 7. Cum vor fi folosite aceste date?
  Valorile despre aceste alegeri vor fi rezumate în paginile cu rezultatele alegerilor de pe Meta și în raportul de analiză post alegeri. Nu vor fi publicate informații de identificare personală. Aceste informații de identificare personală pot fi utilizate pentru a determina numărul de alegători independenți și răspândirea globală a alegătorilor.
 8. Când votez, nu văd nicio confirmare că votul a fost primit și apare un mesaj automat care spune că trebuie să fiu conectat pentru a vota. Ce se întâmplă?

  Nu trebuie să vă conectați la votewiki pentru a vota. Această eroare este probabil o problemă de stocare în cache. Vă rugăm să încercați să votați din nou la m:Special:SecurePoll/vote/394.

  De asemenea, rețineți că sunteți liber să vă spuneți sau să vă modificați preferințele de vot de câte ori doriți. Va fi stocat un singur vot pentru fiecare utilizator, iar sistemul va înlocui pur și simplu voturile vechi cu cel nou și va elimina orice vot(uri) anterioare.

  Când procesul de vot este încheiat, pe ecran este afișată o chitanță, pe care o puteți păstra ca dovadă că ați votat.

 9. Cum este protejat sistemul de vot de utilizatorii care introduc mai multe voturi?
  Un singur vot per utilizator este stocat în sistem. Sunteți liber să vă spuneți sau să vă modificați preferințele de vot de câte ori doriți. Sistemul va înlocui pur și simplu votul(voturile) vechi cu cel nou și va elimina orice vot anterior.
 10. Personalul este forțat sau încurajat să voteze într-un anumit fel?
  Nu, personalul Fundației Wikimedia și cel al afiliaților nu sunt încurajați să voteze într-un anumit fel. Îi încurajăm pe toți să voteze independent. Pentru ca Ghidul de Aplicare al Codului de Conduită să devină activ avem nevoie de o contribuție sinceră care să ne ajute să detectăm dacă există zone care necesită îmbunătățiri.
 11. Este echipa de Încredere și Siguranță părtinitoare față de rezultatul votului?
  Unitatea de Încredere și Siguranță are trei ramuri: Politici, Dezinformare și Operațiuni. Echipa care facilitează UCoC este echipa de politici. Echipa de politici nu este implicată în investigațiile privind comportamentul utilizatorilor. Deși nu se crede că echipa de operațiuni este sau ar fi părtinitoare, această separare a funcțiilor a fost una intenționată, tocmai pentru a evita părtinirea accidentală. Echipa de politici nu este evaluată prin faptul că acest document creat în colaborare ajunge sau nu la aprobare din primul moment sau este necesară o dezvoltare ulterioară. Totuși, echipa este evaluată dacă lucrează bine cu comunitatea. Aceasta înseamnă dezvoltarea unei abordări colaborative pentru aplicarea UCoC care va funcționa în comunitate. Scopul nostru este să ne îndeplinim această responsabilitate cât mai bine posibil.
 12. Alte întrebări care nu sunt menționate aici
  Pentru erori tehnice sau ale sistemului de vot, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ucocproject@wikimedia.org. Vă rugăm să specificați numele de utilizator cu care încercați să votați și proiectul pentru care încercați să votați. Un membru al echipei de proiect va răspunde la e-mailul dvs. cât mai curând posibil.