Univerzalni kodeks ponašanja/Smernice za sprovođenje/Informacije za glasače

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Revised enforcement guidelines/Voter information and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Univerzalni kodeks ponašanja

Glasanje za ratifikaciju revidiranih Smernica za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) počinje 17. januara 2023. i traje do 31. januara 2023, u 23:59 (UTC). Glasanje se odvija putem SecurePoll sistema. Svi glasači koji imaju pravo glasa unutar Vikimedijine zajednice imaće priliku da podrže ili se suprotstave usvajanju revidiranih Smernica za sprovođenje i podele razloge svoje odluke. Ratifikacija Smernica za sprovođenje je neophodna da bi se uspostavili putevi i procesi sprovođenja UCoC-a. Više detalja o uputstvima za glasanje i pravu glasa potražite u nastavku.

Za više informacija o glasanju takođe pogledajte Česta pitanja birača.

Proces glasanja

Ako imate pravo glasa:

 1. Pročitajte revidirane Smernice za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja.
 2. Odlučite da li ćete podržati ili se usprotiviti usvajanju Smernica za sprovođenje. Ako glasate protiv, zapišite preporučene izmene Smernica koje ćete dodati uz svoj glas.
 3. Naučite kako da glasate preko SecurePoll platforme.
 4. Idite na SecurePoll stranicu za glasanje i pratite dalja uputstva.
 5. Podsetite druge članove zajednice da glasaju!

O čemu se glasa?

Sredinom januara, zajednica će ponovo glasati o ratifikaciji Smernica za sprovođenje (EG) Univerzalnog kodeksa ponašanja. Ovo je nastavak procesa ratifikacije iz marta 2022., koji je doneo većinsku podršku, ali je istakao bitne zamerke zajednice. Odbor za pitanja zajednica (CAC) je zato zatražio da se Smernice ponovo revidiraju. Komisija za revizije je pregledala komentare zajednice i napravila izmene. Oblasti kao što su ravnoteža između privatnosti i transparentnosti, kao i zahtevi za obuku i afirmaciju, su ponovo ažurirani.

Nakon što je ratifikovao UCoC, Odbor poverenika Fondacije Wikimedia podržava glasanje u zajednici o predlogu Smernica za sprovođenje UCoC-a. Poverenici takođe prepoznaju podršku takvom glasanju izraženu kroz zajedničko pismo Arbitražnih odbora i anketu o stavovima funkcionera volontera, podružnica i Komiteta za izradu nacrta.

Jedna od ključnih preporuka iz strateških ciljeva za 2030. bilo je zajedničko stvaranje UCoC-a kako bi se obezbedila globalna osnova prihvatljivog ponašanja za ceo pokret bez tolerancije prema uznemiravanju.

Smernice za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja

Ove smernice služe za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja. Iako je Odbor poverenika prethodno ratifikovao UCoC, zajednica još nije odobrila ovaj dokument. Smernice sadrže preventivne, otkrivajuće i istražne radnje, kao i druge radnje preduzete u cilju rešavanja kršenja Univerzalnog kodeksa ponašanja. Sprovođenjem bi se prvenstveno bavili, ali ne ograničavajući se na, imenovani funkcioneri u svim onlajn i oflajn Wikimedia projektima, događajima i srodnim prostorima koji se nalaze na platformama trećih strana. To bi se radilo organizovano, blagovremeno i dosledno u celom pokretu Wikipedije.

Smernice za sprovođenje UCoC-a sastoje se iz dva dela:

 • Rad na preventivi
  • Promovisanje svesti o UCoC, preporuke za obuku iz UCoC, pored ostalog.
 • Responsivan rad
  • Određivanje detalja procesa podnošenja prijave, obrada prijavljenih kršenja, obezbeđivanje resursa za prijavljene prekršaje, određivanje radnji izvršenja za kršenja itd.

Zašto da glasate?

Ratifikacija smernica za sprovođenje je neophodna da bi se dovršili putevi, procesi i radnje za UCoC. Glasanje o Smernicama za sprovođenje je osmišljeno da proceni podršku zajednice UCoC-u i prikupi povratne informacije ako birači imaju rezerve u vezi sa sadašnjim predlozima. U svakom slučaju, važno je da se vaš glas čuje kroz glasanje, a ako glasate „ne“, važno je da artikulišete koji deo (delovi) smernica vas brinu i zašto.

I najvażnije od svega, glasanjem ćete:

 • Osigurati da stavovi vašeg Wikimedia projekta budu zastupljeni u globalnom glasanju.

Kako da glasate

Primer SecureBallot glasačkog listića. Primetite da votewiki može pokazati da niste prijavljeni. Vaš glas će se računati, bez obzira na ovo.

Molimo pročitajte ovaj odeljak pre nego što odete na SecurePoll stranicu da biste dobili korisne informacije koje će pomoći da vaše iskustvo glasanja protekne glatko.

 • Glasački listić će sadržati pitanje o kojem se glasa i ponuditi dva moguća odgovora. Molimo, izaberite "Ne" ili "Da". Glasački listići na kojima nije odabrano ni "ne" ni "da" neće ući u konačni zbir glasova.
 • Polje za "komentar" predstavlja prostor gde možete ostaviti svoje komentare ili sugestije u odnosu na predložene Smernice.
 • Nakon toga, SecurePoll sistem će vas obavestiti da je vaš glas zabeležen.
 • Možete ponovo glasati. Ponovno glasanje briše vaš prethodni glas. Ovo možete činiti koliko god puta želite.

Kako će se odrediti ishod glasanja?

Da bi se prešlo na ratifikaciju u Odboru poverenika biće potreban prag od preko 50% podrške onih koji učestvuju u glasanju. U ovom trenutku, pokret nema jedinstvenu praksu kojom se određuje prolaz/neuspeh u procesu glasanja (pojedini procesi koriste nešto što je bliže dvotrećinskoj većini, drugi prostu većinu (50% +1), dok treći u potpunosti izbegavaju numeričko brojanje glasova). Kako bi se ovaj proces održao u skladu sa većinom referenduma u ​​stvarnim pravnim sistemima, izabrana je prosta većina glasova.

Glasove će proveriti nezavisna grupa volontera, a rezultati će biti javno dostupni. Kao i kod prvog glasanja, birači će moći i da glasaju i podele svoje komentare u vezi sa Smernicama. Odbor poverenika će razmotriti nivoe podrške i zabrinutosti koje se javljaju dok razmatraju kako bi Smernice za sprovođenje trebalo ratifikovati ili dalje razvijati.

Da li će ljudi izvan Fondacije Wikimedia biti uključeni u ispitivanje glasanja da bi se potvrdila autentičnost?

Ishod glasanja i eventualne nepravilnosti će ispitati najmanje volonteri koji imaju iskustvo u procesima glasanja i verifikacije. Kontrolori glasanja će biti objavljeni naknadno.

Biračko pravo

Opšte pravilo

Da biste se kvalifikovali kao glasač, ne smete biti blokirani na više nego jednom projektu.

Urednici

Možete glasati sa bilo kog pojedinačnog registrovanog naloga koji posedujete na Wikimedia wikiju. Možete glasati samo jednom, bez obzira na to koliko naloga posedujete. Da bi se kvalifikovao, taj nalog:

 • ne sme biti blokiran na više nego jednom projektu;
 • ne sme biti bot;
 • i imaju najmanje 300 uređivanja pre 3. januara 2023. na Wikimedijinim wikijima;
 • i imaju najmanje 20 uređivanja između 3. jula 2022. i 3. januara 2023.

Uz pomoć ove alatke možete brzo utvrdili uredničko pravo glasa.

Programeri

Mogu da glasaju ako:

 • su administratori Wikimedia servera sa shell pristupom;
 • ili ako su imali barem jedan doprinos Wikimedia repos na Gerrit, između 3. jula 2022. i 3. januara 2023.

Dodatni kriterijumi

 • ili ako su imali najmanje jedan merged commit u bilo koji repo u nonwmf-extensions ili nonwmf-skins, između 3. jula 2022. i 3 januara 2023.
 • ili ako su imali najmanje jedan merged commit za bilo koji Wikimedia tool repo (npr. magnustools) između 3. jula 2022. i 3 januara 2023.
 • ili su imali najmanje 300 uređivanja pre 3. januara 2023. i napravili najmanje 20 uređivanja između 3. jula 2022. i 3 januara 2023. na translatewiki.net.
 • ili ako održavaju/doprinose bilo kojoj od alatki, botova, korisničkih skriptova, gedžeta i Lua modula na bilo kojoj Wikimedia wiki.
 • ili su se u značajnoj meri uključili u proces projektovanja i/ili pregleda tehničkog razvoja povezanog sa Wikimedijom.

Napomena: Ako ispunjavate glavne kriterijume, moći ćete da glasate odmah. Zbog tehničkih ograničenja SecurePoll-a, oni koji ispunjavaju dodatne kriterijume možda neće moći direktno da glasaju, osim ako ne ispunjavaju bilo koji od drugih kriterijuma. Ako smatrate da ispunjavate dodatne kriterijume, pošaljite e-mail sa obrazloženjem na ucocproject@wikimedia.org najmanje četiri dana pre poslednjeg datuma za glasanje, tj. najkasnije 27. januara 2023. Ukoliko ispunjavate kriterijume, ručno ćemo vas dodati na listu.

Zaposleni i osoblje po ugovoru Fondacije Wikimedia

Trenutno zaposleni i osoblje pod ugovorom Fondacije Wikimedia ispunjavaju uslove za glasanje ako su zaposleni u Vikimedijinoj fondaciji na dan 3. januara 2023.

Zaposleni i osoblje po ugovoru Wikimedia podružnica

Trenutno zaposleni i osoblje pod ugovorom Wikimedia podružnica, tematskih organizacija ili korisničkih grupa ispunjavaju uslove za glasanje ako su zaposleni u svojim organizacijama na dan 3. januara 2023.

Članovi formalnih tela definisanih u statutima aktuelnih ogranaka, tematskih organizacija ili grupa korisnika ispunjavaju uslove da glasaju ako obavljaju te funkcije na dan 3. januara 2023. godine.

Članovi Odbora Fondacije Wikimedia i članovi savetodavnih odbora

Sadašnji i bivši članovi Odbora poverenika Fondacije Wikimedia i članovi Savetodavnog odbora ispunjavaju uslove za glasanje.

Članovi Komiteta Wikimedijinog pokreta

Sadašnji članovi Komiteta Wikimedijinog pokreta ispunjavaju uslove za glasanje ako se nalaze na tim funkcijama na dan 3. januara 2023.

Organizatori zajednice Wikimedijinog pokreta

Organizatori zajednice s dobrom reputacijom, koji ne ispunjavaju uslove za glasanje prema drugim kategorijama, kvalifikovani su za glasanje ako ispunjavaju jedan od sljedećih uslova:

 • prijavili su se, primili i prijavili najmanje jedan grant Fondacije Wikimedia od 1. septembra 2021.
 • bili organizatori najmanje jednog finansiranog hakatona, takmičenja ili drugog Wikimedia događaja sa on-wiki dokumentacijom i najmanje 10 učesnika/posetilaca/učesnika između 3. januara 2022. i 3. januara 2023.

Dodatni kriterijumi

Ako mislite da ispunjavate dodatne kriterijume, pošaljite e-poštu na ucocproject@wikimedia.org sa obrazloženjem najmanje četiri dana pre poslednjeg datuma za glasanje, tj. najkasnije 27. januara 2023. ili pre toga. Ako ispunjavate kriterijume, ručno ćemo vas dodati na listu glasača.

Česta pitanja o glasanju

 1. Kako mogu da proverim svoje biračko pravo?
  Urednici mogu da koriste alatku za proveru kako bi potvrdili da imaju pravo da učestvuju u ovom glasanju. Na globalnoj stranici sa informacijama o nalogu možete saznati više o broju svojih uređivanja i istoriji doprinosa.
 2. Kako su određeni zahtevi za kvalifikaciju birača?
  Odbor Fondacije Wikimedia postavio je uslove za kvalifikovanje pre početka izbora. Ovo su isti uslovi koji su se koristili za izbore za Odbor poverenika.
 3. Kvalifikovani birač ne može da glasa.
  Možda ćete dobiti poruku: „Izvinite, ne nalazite se na unapred određenoj listi korisnika ovlašćenih da glasaju na ovim izborima“.
  Rešenja

  Uverite se da ste prijavljeni na svoj nalog

  Potvrdite da glasate sa Meta-wiki. Uz pomoć ovog linka možete otići na početnu stranicu.

  Ako ste programer, član osoblja Fondacije Wikimedia, član Savetodavnog odbora, član komiteta Fondacije Wikimedia, ili korisnik granta, moguće je da nemate konkretno korisničko ime i potrebno je da budete ručno dodati na listu. Obratite se projektnom timu na $mail. Odgovor treba da dobijete u roku od 72 sata.

  Ako i dalje niste u mogućnosti da glasate a smatrate da bi trebalo, ostavite poruku na stranici za razgovor o izborima ili kontaktirajte Izbornu komisiju na ucocproject@wikimedia.org. Odgovor treba da bude poslat u roku od 72 sata.

 4. Ne mogu da se prijavim na VoteWiki
  Nije potrebno da se prijavite na VoteViki da biste glasali. Ako možete da vidite glasački listić, SecurePoll vas je uspešno identifikovao. Iz bezbednosnih razloga, samo ograničen broj naloga je registrovan na VoteWiki.
 5. Da li neko drugi može da vidi kako sam glasao?
  Ne, izbori su sigurni. Izbori koriste sistem SecurePoll. Glasovi su tajni. Niko iz Izborne komisije, Odbora, niti bilo ko od osoblja Fondacije Wikimedia nema pristup glasovima. Član tima za Poverenje i bezbednost u Fondaciji Wikimedia ima enkripcioni ključ za izbore. Kada se ključ aktivira, izbori se zaustavljaju.
 6. Koji podaci o biračima se prikupljaju?

  Neke podatke o biračima koji se mogu povezati sa ličnošću može videti nekoliko odabranih osoba koje vrše reviziju i broje glasove.

  Ovo uključuje IP adresu i korisničkog agenta. Ovi podaci se automatski brišu 90 dana nakon izbora.

 7. Kako će se koristiti ovi podaci?
  Metrika o ovim izborima biće sumirana na Meta stranicama sa rezultatima izbora i u post-izbornom analitičkom izveštaju. Neće biti objavljene nikakve lične informacije. Ove lične informacije mogu se koristiti za određivanje broja i globalne raspodele birača.
 8. Kada glasam, ne vidim potvrdu da je glas primljen, a pojavljuje se automatska poruka koja kaže da moram da budem prijavljen da bih glasao. Šta se dešava?

  Ne morate da budete prijavljeni na VoteWiki da biste glasali. Ova greška je verovatno rezultat problema sa keširanjem. Pokušajte ponovo da glasate na m:Special:SecurePoll/vote/394.

  Takođe imajte na umu da ste slobodni da dodelite ili promenite svoje preferencije u glasanju koliko god puta želite. Samo jedan glas po korisniku će biti sačuvan, a sistem će jednostavno zameniti vaše stare glasove novima i odbaciti sve prethodne glasove.

  Nakon što završite postupak glasanja, na ekranu se prikazuje potvrda koju možete zadržati kao dokaz da ste glasali.

 9. Kako se sistem štiti od korisnika koji bi mogli više puta da glasaju?
  Samo jedan glas po korisniku će biti sačuvan, a sistem će jednostavno zameniti vaše stare glasove novim i odbaciti sve prethodne glasove.
 10. Da li se osoblje primorava ili podstiče da glasa na određeni način?
  Ne, osoblje Fondacije Wikimedia i osoblje povezanih lica se ne podstiče da glasa na određeni način. Podstičemo sve učesnike da glasaju nezavisno. Da bi smernice za sprovođenje Kodeksa ponašanja bile efikasne, potreban nam je iskren doprinos koji će nam pomoći da otkrijemo da li postoje oblasti koje je potrebno poboljšati.
 11. Da li je Tim za poverenje i bezbednost pristrasan u odnosu na ishod glasanja?
  Tim za poverenje i bezbednost ima tri ogranka: Politika, Dezinformacije i Operacije. Tim koji radi na UCoC je tim za politiku. Tim za politiku nije uključen u istrage ponašanja korisnika. Iako se ne smatra da Operativni tim jeste ili bi bio pristrasan, ovo razdvajanje funkcija je smišljeno sprovedeno kako bi se izbegla nenamerna pristrasnost. Uspešnost rada Tima za politiku se ne procenjuje na osnovu toga da li će ovaj zajednički dokument dobiti odobrenje u prvom pokušaju ili će biti potreban dalji rad. Uspešnost Tima se, međutim, procenjuje na osnovu toga da li dobro radi sa zajednicom. To znači razvoj zajedničkog pristupa sprovođenju UCoC koji će funkcionisati u zajednici. Naš cilj je da što bolje ispunimo tu odgovornost.
 12. Ostala pitanja koja nisu ovde spomenuta
  Za tehničke greške ili greške u sistemu glasanja, pošaljite e-poštu na ucocproject@vikimedia.org. Molimo navedite korisničko ime sa kojim pokušavate da glasate i projekat sa kojeg pokušavate da glasate. Član projektnog tima će odgovoriti na vašu poruku u najkraćem mogućem roku.