Jump to content

Splošni kodeks ravnanja/Revidirane smernice za uveljavljanje/Informacije za glasovalce

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Revised enforcement guidelines/Voter information and the translation is 53% complete.
Outdated translations are marked like this.
Universal Code of Conduct

Glasovanje za ratifikacijo revidiranih smernic za uveljavljanje Splošnega kodeksa ravnanja (SKR) bo potekalo od 17. januarja 2023 do 31. januarja 2023 23:59:59 (UTC) prek SecurePoll. Vsi glasovalni upravičenci v skupnosti Wikimedie imajo priložnost, da podprejo sprejetje smernic za uveljavljanje ali jim nasprotujejo in sporočijo, zakaj. Ratifikacija smernic za uveljavljanje je potrebna za vzpostavitev načinov in postopkov uveljavljanja Splošnega kodeksa ravnanja. Več podrobnosti o glasovanju, vključno z informacijami o upravičenosti do glasovanja, je navedenih v nadaljevanju.

Za informacije o oddaji glasu glejte tudi Pogosta vprašanja o glasovanju.

Postopek glasovanja

Če ste upravičeni do glasovanja:

 1. Preglejte revidirane smernice za uveljavljanje pravilnika Splošni kodeks ravnanja.
 2. Odločite se, ali želite podpreti smernice za uveljavljanje ali jim nasprotovati. Če smernicam nasprotujete, ob svojem glasu napišite priporočene spremembe.
 3. Seznanite se, kako oddati svoj glas s SecurePoll.
 4. Pojdite na glasovalno stran SecurePoll in sledite navodilom.
 5. Spodbudite h glasovanju tudi druge člane skupnosti!

O čem se glasuje?

V sredini januarja bo v celotni skupnosti potekalo drugo glasovanje o ratifikaciji smernic za uveljavljanje Splošnega kodeksa ravnanja. To sledi glasovanju marca 2022, ki je zagotovilo večinsko podporo, vendar je izpostavilo pomembne pomisleke skupnosti, na podlagi česar je Odbor za zadeve skupnosti (CAC) zahteval revizijo. Odbor za revizijo je pregledal prispevke skupnosti in pripravil spremembe. Posodobljena so bila problematična področja, kot so uravnoteženje zasebnosti in preglednosti ter zahteve glede usposabljanja in potrjenvanja.

Odbor zaupnikov Fundacije Wikimedia podpora glasovanje skupnosti o predlogu smernic za uveljavljanje Splošnega kodeksa ravnanja, ki bo sledilo ratifikaciji Splošnega kodeksa ravnanja s strani Odbora zaupnikov. Zaupniki poleg tega priznavajo podporo takšnemu glasovanju, izraženo v skupnem pismu razsodniških odborov in anketi med prostovoljnimi funkcionarji, povezanimi člani in pripravljalnem odborom.

Eno od ključnih priporočil strateških ciljev za leto 2030 je bila sodelovalna priprava Splošnega kodeksa ravnanja, ki bo zagotovil globalni temelj sprejemljivega vedenja za celotno gibanje brez dopuščanja nadlegovanja.

Smernice za uveljavljanje Splošnega kodeksa ravnanja

Te smernice so namenjene uveljavljanju Splošnega kodeksa ravnanja. Jedro Splošnega kodeksa ravnanja je pred tem po posvetovanju skupnosti brez izrecnega glasovanja skupnosti potrdil Odbor zaupnikov. Vključuje preprečevalne, zaznavalne in preiskovalne ukrepe ter druge ukrepe, sprejete za obravnavo kršitev Splošnega kodeksa ravnanja. Za uveljavljanje bi v prvi vrsti skrbeli imenovani funkcionarji v vseh spletnih in nespletnih projektih Wikimedie, njenih dogodkih in povezanih prostorih, ki gostujejo na platformah tretjih oseb, vendar ne samo v njih. Uveljavljanje bi potekalo organizirano, pravočasno in dosledno v celotnem gibanju Wikimedie.

revidirane Smernice za uveljavljanje SKR sestavljata dva dela:

 • Preventivno delo
  • Spodbujanje ozaveščenosti o SKR, priporočanje usposabljanja o SKR idr.
 • Odzivno delo
  • Podroben opis postopka prijav kršitev, obdelava prejetih kršitev, zagotavljanje virov pri večkratnih kršitvah, določitev uveljavljanja ob kršitvah idr.

Zakaj bi morali glasovati?

Ratifikacija smernic za izvajanje je potrebna za dokončno določitev načinov, postopkov in ukrepov za uveljavljanje Splošnega kodeksa ravnanja. Namen glasovanja o smernicah za uveljavljanje je oceniti podporo za Splošni kodeks ravnanja in zbrati povratne informacije, če imajo glasovalci zadržke glede sedanjih predlogov. V vsakem primeru je pomembno, da z glasovanjem izrazite svoj glas, in če glasujete »proti«, da navedete, kateri del(-i) smernic vas moti(-jo) in zakaj.

Najpomembnejše je, da bo glasovanje:

 • Zagotovilo, da so pogledi vašega projekta Wikimedie zastopani v globalnem glasovanju.

Kako glasovati

Vzorec glasovnice SecurePoll. Upoštevajte zlasti, da lahko votewiki opozori, da niste prijavljeni. Vaš glas se bo še vedno upošteval.

Preden odidete na SecurePoll, preberite to poglavje in se seznanite s koristnimi informacijami, ki vam bodo olajšale glasovanje.

 • Na glasovnici so navedeni glasovalno vprašanje in dve možnosti. Izberite »ne« ali »da«. Glasovi, pri katerih ne bo izbran niti odgovor »ne« niti odgovor »da«, ne bodo upoštevani pri končnem štetju.
 • Polje »Komentar« je mesto, kjer pustite komentar o morebitnih pomislekih, ki jih imate glede predlaganih smernic.
 • SecurePoll vas bo nato obvestil, da je vaš glas zabeležen.
 • V glasovanju lahko znova glasujete. V tem primeru se vaš prejšnji glas prepiše. To lahko storite, kolikorkrat želite.

Kako se bo ugotavljal izid glasovanja?

Za prehod na postopek ratifikacije s strani Odbora zaupnikov bo potrebna več kot 50-odstotna podpora sodelujočih uporabnikov. Gibanje trenutno nima enotne prakse glede postopkov ugotavljanja uspešnosti/neuspešnosti glasovanja (nekateri postopki uporabljajo nekaj, kar je bližje kvalificirani večini (%), drugi navadno večino (50 % + 1), tretji pa se popolnoma izognejo številu glasov). Za ta postopek je bila izbrana navadna večina, da bi bil skladen z večino referendumov v resničnih državah.

Glasove bo pregledala neodvisna skupina prostovoljcev, rezultati pa bodo objavljeni. Tako kot pri prvem glasovanju bodo glasovalci lahko glasovali in hkrati izrazili svoje pomisleke o smernicah. Odbor zaupnikov bo pri presoji, kako naj se smernice za uveljavljanje ratificirajo ali nadalje spreminjajo, upošteval raven podpore in izražene pomisleke.

Ali bodo v nadzor glasovanja za zagotavljanje pristnosti vključeni ljudje zunaj Fundacije Wikimedia?

Izid glasovanja bodo preverili prostovoljci wikimedijci z izkušnjami v postopkih glasovanja in preverjanja v gibanju. Nadzorniki glasovanja so:

Upravičenost do glasovanja

Splošno pravilo

Če želite glasovati, ne smete biti blokirani v več kot enem projektu.

Urejevalci

Glasujete lahko z enim samim registriranim računom, ki ga imate v wikiju Wikimedie. Glasujete lahko samo enkrat, ne glede na to, koliko računov imate. Za upravičenost mora za ta račun veljati naslednje:

 • ne sme biti blokiran v več kot enem projektu;
 • ne sme biti bot;
 • pred 3. januarjem 2023 je moral skupno v wikijih Wikimedie opraviti vsaj 300 urejanj;
 • med 3. julijem 2022 in 3. januarjem 2023 je moral opraviti vsaj 20 urejanj.

Osnovno upravičenost urejevalcev do glasovanja lahko hitro preverite z orodjem AccountEligibility.

Razvijalci

Razvijalci lahko glasujejo, če:

 • so administratorji strežnikov Wikimedie z dostopom do lupine
 • ali imajo vsaj en vključeni izroček v katero koli shrambo Wikimedie v Gerritu med 3. julijem 2022 in 3. januarjem 2023.

Dodatna merila

 • ali imajo med 3. julijem 2022 in 3. januarjem 2023 vsaj en vključeni izroček v katero koli shrambononwmf-extensions ali nonwmf-skins.
 • ali imajo med 3. julijem 2022 in 3. januarjem 2023 vsaj en vključeni izroček v katero koli shrambo orodij Wikimedie (npr. magnustools).
 • ali so na translatewiki.net pred 3. januarjem 2023 opravili vsaj 300 urejanj in so med 3. julijem 2022 in 3. januarjem 2023 tam opravili vsaj 20 urejanj;
 • ali so vzdrževalci/avtorji katerega koli orodja, bota, uporabniškega skripta, pripomočka ali modula Lua v wikijih Wikimedie;
 • ali so se v pomembni meri vključili v procese načrtovanja in/ali pregleda tehničnega razvoja v zvezi z Wikimedio.

Opomba: Če izpolnjujete glavna merila, boste lahko glasovali takoj. Zaradi tehničnih omejitev orodja SecurePool ljudje, ki izpolnjujejo dodatna merila, morda ne bodo mogli takoj glasovati, razen če izpolnjujejo katero koli drugo merilo. Če menite, da izpolnjujete dodatna merila, to utemeljite v dopisu na ucocproject@wikimedia.org vsaj štiri dni pred zadnjim dnem glasovanja, tj. 27. januarja 2023 ali prej. Če izpolnjujete merila, vas bomo dodali na ročni seznam in boste lahko glasovali.

Wikimedia Foundation staff and contractors

Current Wikimedia Foundation staff members and contractors qualify to vote if they have been employed by the Foundation as of 3 January 2023.

Wikimedia movement affiliates’ staff and contractors

Current Wikimedia Chapter, thematic organization or user group staff and contractors qualify to vote if they have been employed by their organization as of 3 January 2023.

Members of formal bodies as defined in the bylaws of the current Wikimedia Chapters, thematic organizations or user groups qualify to vote if they have been serving in those functions as of 3 January 2023.

Wikimedia Foundation board members and advisory board members

Current and former members of the Wikimedia Foundation Board of Trustees and the Wikimedia Foundation Advisory Board are eligible to vote.

Wikimedia Movement Committee members

Current members of the Wikimedia Movement Committees qualify to vote if they have been serving in those functions as of 3 January 2023.

Wikimedia Movement community organizers

Community organizers in good standing, who do not qualify to vote under other categories, qualify to vote if they meet one of the following:

 • have applied for, received and reported on at least one Wikimedia Foundation grant since 1 September 2021.
 • were an organizer of at least one funded hackathon, competition or other Wikimedia event with on-wiki documentation and at least 10 attendees/visitors/participants between 3 January 2022 and 3 January 2023.

Additional criteria

If you think you meet the additional criteria, please email ucocproject@wikimedia.org with the reasoning at least four days before the last date for voting i.e. on or before 27 January 2023. If you meet the criteria, we will manually add you to the list of voters.

Voting FAQ

 1. How can I verify my eligibility?
  Editors can utilize the AccountEligibility tool to verify eligibility in the current election. The global account information page is available to learn more about your edit count and contribution history.
 2. How are eligibility requirements set?
  The Wikimedia Foundation Board set the eligibility requirements prior to the start of the election. These are the same requirements used for the Board of Trustees elections.
 3. Eligible voter is unable to vote
  You may receive a message: "Sorry, you are not in the predetermined list of users authorized to vote in this election."
  Solutions

  Make sure you are logged in.

  Make sure you are voting from Meta-wiki, you can use this link to go to the voting start page.

  If you are a developer, Wikimedia Foundation staff member, Wikimedia Movement committee member, an eligible grantee, or Advisory Board member, you may not have a specific username and will need to be manually added to the voter list. You should contact ucocproject@wikimedia.org to be added to the list. A response should be sent within 72 hours to add you to the list.

  If you are still unable to vote and believe you should be able to please leave a message on the election talk page or contact the Elections Committee at ucocproject@wikimedia.org. A response should be sent within 72 hours.

 4. I cannot log into VoteWiki
  You do not need to log into VoteWiki to vote. If you see the ballot, then SecurePoll has successfully identified you. For security reasons, only a limited number of accounts are registered on VoteWiki.
 5. Is anyone able to see who I voted for?
  No, the election is secure. The election uses SecurePoll software. Votes are secret. No one from the Elections Committee, the Board, or anyone on the Wikimedia Foundation staff has access to them. A member of the Trust & Safety team at the Wikimedia Foundation holds the encryption key for the election. Once the key is activated, the election is halted.
 6. What data is collected about voters?

  Some personally identifiable data on voters is viewable by a select few persons who audit and tally the election. See the ratification scrutineers as announced above.

  This includes the IP address and user agent. This data is automatically deleted 90 days after the election.

 7. How will this data be used?
  Metrics about this election will be summarized on the election pages results on Meta and the post-analysis report of the election. No personally identifiable information will be published. This personally identifiable information may be used to determine the number of independent voters and the global spread of voters.
 8. When I vote, I see no acknowledgement that the vote was received, and an automated message appears saying that I need to be logged in to vote. What is happening?

  You do not need to log into votewiki to vote. This error is likely a caching issue. Please try to vote again at m:Special:SecurePoll/vote/394.

  Also note that you are free to assign or change your voting preferences as many times as you like. Only one vote per user will be stored, and the system will simply replace your old vote(s) with the new one, and discard any previous vote(s).

  When your voting process is complete, a receipt is displayed on your screen, which you may retain as evidence that you have voted.

 9. How is the voting system safeguarded from users entering multiple votes?
  Only one vote per user is stored on the system. You are free to assign or change your voting preferences as many times as you like. The system will simply replace your old vote(s) with the new one, and discard any previous vote(s).
 10. Are staff forced or encouraged to vote in a specific way?
  No, the staff of the Wikimedia Foundation and those of the affiliates are not encouraged to vote in a specific way. We are encouraging everyone to vote independently. For the Code of Conduct enforcement guidelines to be effective, we need honest input to help us detect if there are areas of needed improvement.
 11. Is the Trust and Safety team biased with relation to the outcome of the vote?
  The Trust and Safety unit has three arms: Policy, Disinformation, and Operations. The team facilitating the UCoC is the Policy team. The Policy team is not involved in investigations of user conduct. While it is not believed the Operations team is or would be biased, this separation of functions was intentional precisely to avoid inadvertent bias. The Policy team is not assessed by whether or not this collaboratively created document reaches approval on its first run or further development is needed. The team is however assessed on whether it works well with the community. This means developing a collaborative approach to enforcing the UCoC that will function for the community. Our goal is to meet that responsibility as well as possible.
 12. Other questions not mentioned here
  For technical or vote system errors, please email ucocproject@wikimedia.org. Please specify the username you are trying to vote with and the project where you are trying to vote. A member of the project team will respond to your email as soon as possible.