Месец на украинската културна дипломатија 2023

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ukraine's Cultural Diplomacy Month 2023 and the translation is 100% complete.

Месец на украинската културна дипломатија 2023

1 март – 31 март    

[Друштвени медиуми: #UCDMonth] • [Врска: ucdm.wikimedia.org.ua]    Добре дојдовте на уредувачкиот натпревар за подобрување на опфатеноста на украинската култура на Википедија.
  • Што: Ова е јавен уредувачки натпревар кој има за цел да создава и подобрува статии за културата и луѓето на Украина на што повеќе википедии. Продолжуваме со натпреварот по успешните походи во 2021 и 2022 година. Предложениот список на статии го составија приредувачите на натпреварот. Најактивните учесници ќе добијат награди.
  • Кога: Уредувачкиот натпревар ќе се одржи од 00:01, 1 март 2023 (UTC) до 23:59, 31 март 2023 (UTC).
  • Како: Натпреварот има само 4 чекори: изберете статии на кои ќе работите → стекнувајте бодови за работата → соберете што повеќе бодови → добијте награда за вашите придонеси!
  • Кој: Секој википедијанец со сметка на било кое вики може да учествува во пишувањето и/или преведувањето на статиите поврзани со украинската култура, на било кој јазик. За да учествувате, ќе треба да се пријавите во одделот „Учесници“.
  • Зошто: Натпреварот го приредува Викимедија Украина во соработка со Украинскиот институт и Министерството за надворешни работи на Украина. На Википедија недостасуваат статии на најразлични теми, и со овој натпревар се трудиме да ги покриеме културните појави кои имаат значење за украинскиот народ. Со ова на читателите им обезбедуваме висококвалитетни информации.