Jump to content

Rancangan Tahunan Yayasan Wikimedia/2023-2024

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024 and the translation is 100% complete.

Ringkasan

Yayasan Wikimedia kekal dalam tempoh peralihan. Yayasan mengalu-alukan kepimpinan baharu tahun lepas, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif baharu dan Ketua Pegawai Produk dan Teknologi. Selain itu, Yayasan telah menavigasi perbualan dengan komuniti global kami mengenai pelbagai isu penting, daripada piagam masa hadapan yang menentukan peranan dan tanggungjawab, kepada cara kami mengumpul sumber yang dikongsi menerusi pengumpulan dana melalui sepanduk. Rancangan Tahunan tahun ini cuba memberikan lebih kejelasan tentang isu strategik berbilang tahun yang tidak mempunyai pembetulan pantas, dan maklumat yang lebih terperinci tentang cara Yayasan beroperasi. Maklum balas daripada banyak pihak berkepentingan kami adalah dialu-alukan dan dihargai.


Baca di bawah untuk mendapatkan ringkasan Rancangan Tahunan 2023-2024.

Kedudukan kami saat ini

Tahun lalu, kami memutuskan untuk menumpukan usaha kami di Yayasan Wikimedia dalam mengubah secara radikal bagaimana kami melakukan kerja kami. Ini termasuk bekerja dalam peringkat serantau untuk bertindak balas kepada pelbagai keperluan masyarakat di seluruh dunia, untuk menyegarkan nilai kami dalam Yayasan bagi meningkatkan tahap kerjasama secara dalaman. Ini menempatkan kami dalam posisi yang lebih baik supaya peralihan kepada apa yang kami lakukan kini lebih bermakna – terutamanya apabila dunia di sekeliling kita berubah dalam cara yang lebih tidak dijangka dan kami menilai cara untuk memberi kesan yang lebih kolektif terhadap matlamat bersama ke arah hala tuju strategik 2030.

Sekali lagi, kita mesti terlebih dahulu mempertimbangkan perubahan dunia di sekeliling kita, apa yang ia perlukan daripada kita, dan bagaimana kita mesti menyesuaikan diri dengannya. Kami mengasaskan rancangan tahunan ini dalam perancangan strategik berbilang tahun untuk mempertimbangkan anjakan jangka panjang pada hasil, produk dan teknologi pergerakan Wikimedia serta peranan dan tanggungjawab. Kecenderungan luaran menunjukkan bahawa platform sosial terus menggantikan enjin carian tradisional dan kecerdasan buatan mengancam lebih banyak gangguan kepada dunia digital. Di samping itu, landskap undang-undang yang menjadi sandaran pergerakan global kita berubah dengan ketara selepas beberapa dekad kestabilan relatif. Sebagai tindak balas kepada ancaman berterusan seperti ketidaktepatan dan salah maklumat, penggubal undang-undang cuba mengawal selia platform internet dengan cara yang secara asasnya boleh membahayakan misi kami. Ancaman ini dan peningkatan polarisasi mewujudkan risiko reputasi baharu untuk projek dan kerja kami. Akhir sekali, ketidakpastian berterusan dalam ekonomi global mempercepatkan keperluan untuk menilai trajektori aliran pendapatan kami, dan membuat pelaburan sekarang yang boleh menyokong pertumbuhan sumber untuk membiayai kerja kolektif dan cita-cita kami.

Pendekatan kami untuk masa hadapan

Untuk tahun kedua berturut-turut, Yayasan Wikimedia melabuhkan rancangan tahunannya dalam strategi pergerakan untuk memajukan ekuiti. Hasrat kami adalah untuk menghubungkan tatakerja Yayasan dengan lebih mendalam lagi dengan Cadangan Strategi Pergerakan untuk mencapai kemajuan yang lebih mendalam ke arah Hala Tuju Strategik 2030. Kami tetap terdorong untuk melaksanakannya melalui perancangan kerjasama dengan pihak lain dalam pergerakan yang turut melaksanakan cadangan tersebut. Ini dilakukan supaya ia lebih mampu diambil tindakan dalam memperdalam fokus serantau kami supaya sokongan Yayasan lebih memenuhi keperluan pelbagai komuniti di semua rantau di dunia. Tambahan pula, Piagam Pergerakan yang akan datang dijangka memberikan lebih kejelasan tentang peranan, tanggungjawab, mungkin melalui struktur kerjasama baharu seperti hab dan Majlis Global. Kami berhasrat untuk meneruskan kerjasama kami dengan proses piagam untuk memajukan ekuiti dalam membuat keputusan untuk pergerakan kami.

Pendekatan kepada perancangan tahunan:

  • Tambatan dalam Strategi Pergerakan. Ikatan pada Ekuiti Pengetahuan dan Pengetahuan sebagai Perkhidmatan. Selaraskan secara lebih rapat dengan pengesyoran Strategi Pergerakan.
  • Ambil perspektif luaran. Mulakan dengan: apa yang berlaku di dunia sekeliling kita. Pandang ke luar. Kenal pasti kunci Kecenderungan Luaran yang memberi kesan kepada kerja kami.
  • Fokus pada Produk + Teknologi. Pusatkan sokongan untuk komuniti dan sukarelawan melalui peranan unik kami dalam mendayakan produk dan teknologi dalam skala.
  • Pendekatan serantau. Teruskan mengambil lebih pendekatan serantau untuk menyokong komuniti global.

Tahun ini, Yayasan sedang melancarkan rancangannya dalam Produk & Teknologi, menekankan peranan unik kami sebagai platform untuk orang ramai dan komuniti bekerjasama dalam skala besar. Sebahagian besar daripada usaha ini, yang dipanggil "Pengalaman Wiki," mengiktiraf bahawa sukarelawan adalah nadi proses Wikimedia dan penciptaan pengetahuan. Oleh itu, tahun ini, kami mengutamakan editor yang sedia ada (termasuk mereka yang mempunyai hak lanjutan, seperti pentadbir, pengurus, peronda dan semua jenis pemantau, juga dikenali sebagai petugas) berbanding pendatang baru, untuk memastikan mereka mempunyai alat yang tepat untuk kerja kritikal yang mereka lakukan setiap hari untuk mengembangkan dan meningkatkan kandungan berkualiti, serta mengurus proses komuniti. Menguruskan platform dengan berkesan juga memerlukan Yayasan untuk mengetengahkan keperluan infrastruktur dan data berskala besar yang mungkin melangkaui projek khusus Pengalaman Wiki. Kerja ini diterangkan di bawah sebagai "Isyarat & Perkhidmatan Data." Dan akhirnya, dalam kategori yang dipanggil "Khalayak Masa Depan," kita mesti mempercepatkan inovasi yang melibatkan pelbagai khalayak sebagai editor dan penyumbang.

Tukar ganti dan pilihan

Model kewangan yang menjadi kebergantungan pergerakan Wikimedia dalam kebanyakan pertumbuhan bersejarahnya (pengumpulan dana melalui sepanduk) telah mencapai beberapa had. Aliran pembiayaan baharu untuk melengkapkan aliran ini – termasuk Wikimedia Enterprise dan Wikimedia Endowment – akan mengambil masa untuk dibangunkan. Aliran ini tidak mungkin membiayai tahap pertumbuhan yang sama dalam beberapa tahun akan datang seperti yang kita lihat dalam pengumpulan dana sepanduk sepanjang dekad yang lalu, terutamanya memandangkan prospek ekonomi global yang tidak menentu.

Sebagai tindak balas kepada kecenderungan ini, Yayasan memperlahankan pertumbuhan tahun lepas berbanding tiga tahun sebelumnya. Kami kini membuat pemotongan belanjawan dalaman melibatkan perbelanjaan bukan kakitangan dan kakitangan untuk memastikan kami mempunyai trajektori perbelanjaan yang lebih mampan untuk beberapa tahun akan datang. Di sebalik tekanan bajet ini, kami akan meningkatkan pembiayaan keseluruhan kepada rakan kongsi pergerakan, termasuk memperluaskan geran untuk: mengambil kira kos inflasi global, menyokong pendatang baru dalam pergerakan, dan meningkatkan pembiayaan untuk persidangan dan peristiwa pergerakan. Pelan ini melibatkan lebih banyak pembiayaan di semua wilayah sambil mengutamakan pertumbuhan yang lebih besar secara berkadar di wilayah yang kurang diwakili. Untuk membolehkan pertumbuhan ini bagi ahli gabungan dan pendatang baharu, beberapa program geran (seperti dana Penyelidikan dan Perikatan) perlu lebih kecil. Tambahan pula, semasa kami menilai keupayaan teras Yayasan, kami menyedari bahawa terdapat aktiviti lain dalam pergerakan tertentu yang berkemungkinan lebih baik untuk memberi impak yang bermakna dan sedang meneroka cara pragmatik untuk bergerak ke arah hala tuju tersebut pada tahun hadapan.

Untuk menjadi lebih telus dan bertanggungjawab, rancangan tahunan ini termasuk maklumat kewangan terperinci, terutamanya mengenai struktur belanjawan Yayasan, serta cara pengurusan jabatan Yayasan, dan garis panduan global dan prinsip pampasan.

Matlamat

Yayasan Wikimedia mempunyai empat matlamat utama pada 2023−2024. Ia direka supaya sejajar dengan Arah Strategik pergerakan Wikimedia dan Pengesyoran Strategi Pergerakan, dan meneruskan kebanyakan usaha yang dikenal pasti dalam rancangan tahun lepas. Antaranya ialah:

Bersama dalam misi ini

Dalam bahagian yang berikut, anda akan menemui butiran yang lebih khusus tentang usaha pelbagai pasukan di Yayasan untuk menyokong empat matlamat ini. Selepas sejarah ringkas perancangan di Yayasan, kita melihat ke luar tentang apa yang berubah di sekeliling kita – dan bertanya apakah makna ini untuk Wikimedia dan keutamaan Yayasan. Apa lagi yang perlu kita pertimbangkan? Adakah kita secara kolektif menuju ke arah yang membawa kita lebih dekat kepada wawasan 2030 pergerakan? Apa yang dunia perlukan daripada kita sekarang?

Dalam menyegarkan nilai-nilai Yayasan Wikimedia, kakitangan kami telah menyokong prinsip untuk berada dalam misi ini bersama-sama. Kami berharap kandungan yang berikut memberi anda pemahaman yang lebih mendalam tentang cara kerja yang dilakukan oleh Yayasan untuk cuba menunaikan janji tersebut bagi kita semua.