Jump to content

Wikimédia Alapítvány éves terve/2023-2024

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024 and the translation is 97% complete.

Summary

A Wikimédia Alapítvány továbbra is az átalakulás időszakában van. Tavaly új vezetőséget kapott, beleértve az új vezérigazgatót és a termék- és technológiai igazgatót. Emellett az Alapítvány számos fontos kérdésről folytatott megbeszéléseket globális közösségeinkkel, a szerepeket és felelősségi köröket meghatározó jövőbeli chartától kezdve a közös források banneres adománygyűjtésen keresztül történő összegyűjtésének módjáig. Az idei éves terv igyekszik egyértelműbbé tenni a többéves stratégiai kérdéseket, amelyek nem rendelkeznek gyors megoldásokkal, valamint részletesebb információkat nyújtani az alapítvány működéséről. Számos érdekelt fél visszajelzéseit szívesen fogadjuk és megköszönjük.


A továbbiakban a 2023-2024-es éves terv összefoglalója olvasható.

Hol tartunk ma

Múlt évben úgy döntöttünk, hogy a Wikimédia Alapítványnál arra koncentrálunk, hogy radikálisan megváltoztassuk a munkánkat. Ez tartalmazta a munkánk regionális szervezését, hogy reagáljunk a közösségek globálisan eltérő igényeire, hogy felfrissítsük az Alapítványon belüli értékeinket, hogy javítsuk saját együttműködési szintjeinket. Ezáltal jobb helyzetbe kerülünk ahhoz, hogy most már érdemben változtassuk meg, hogy "mit" csinálunk - különösen, mivel a körülöttünk lévő világ egyre váratlanabb módon változik, és felmérjük, hogyan lehet nagyobb kollektív hatást gyakorolni a közös célokra a 2030 stratégiai irányvonal felé.

Ismétlem, először is figyelembe kell vennünk a körülöttünk lévő változó világot, hogy mire lenne szüksége tőlünk, és hogyan kell alkalmazkodnunk hozzá. Ezt az éves tervet többéves stratégiai tervezésre alapozzuk, hogy a Wikimédia mozgalom bevételeit, termékeit és technológiáját, valamint szerepeit és feladatait érintő hosszabb távú változásokat mérlegelhessük. Külső trendek azt mutatják, hogy a közösségi platformok továbbra is kiszorítják a hagyományos keresőmotorokat, és hogy a mesterséges intelligencia még nagyobb zavarokkal fenyegeti a digitális világot. Emellett a jogi környezet, amelyre globális mozgalmunk támaszkodik, a viszonylagos stabilitás évtizedei után jelentősen megváltozik. Az olyan folyamatos fenyegetésekre, mint a félretájékoztatás és a dezinformáció, válaszul a jogalkotók olyan módon próbálják szabályozni az internetes platformokat, amely alapvetően veszélyeztetheti küldetésünket. Ezek a fenyegetések és a növekvő polarizáció új kockázatokat jelentenek a projektjeink és munkánk hírnevére nézve. Végezetül a világgazdaság folyamatos bizonytalansága felgyorsítja annak szükségességét, hogy felmérjük bevételi forrásaink alakulását, és most olyan beruházásokat eszközöljünk, melyek támogathatják a közös munkánk és céljaink finanszírozásához szükséges források növekedését.

A jövőre vonatkozó elképzeléseink

A Wikimédia Alapítvány már másodszorra rögzíti éves tervét a mozgalom egyenlőség javítása stratégiájában. Szándékunk, hogy az Alapítvány munkáját még szorosabban összekapcsoljuk a Mozgalmi Stratégiai Ajánlásokkal annak érdekében, hogy még inkább haladjunk a 2030 Stratégiai Irányvonal felé. Továbbra is arra törekszünk, hogy ezt a mozgalom azon tagjaival való közös tervezéssel érjük el, akik szintén az ajánlásokat hajtják végre. Ez még inkább alkalmazhatóvá válik regionális fókuszunk elmélyítésével, hogy az Alapítvány támogatása jobban megfeleljen a világ minden régiójában élő különböző közösségek igényeinek. Ezenkívül a Mozgalmi Charta várhatóan egyértelműbbé teszi majd a szerepeket és felelősségi viszonyokat, esetleg olyan új együttműködési struktúrákon keresztül, mint a hubok és a Globális Tanács. Szándékunkban áll folytatni az együttműködést a chartával, hogy mozgalmunk számára elősegítsük a döntéshozatalban való méltányosságot.

Az éves tervezés elve:

  • Horgony a Mozgalmi Stratégiában. Kapcsolódás a Tudásegyenlőséghez és a Tudás mint szolgáltatáshoz. Szorosabban illeszkedjen a Mozgalmi stratégia ajánlásaihoz.
  • Vegyünk egy külső nézőpontot. Kezdjük azzal: mi történik a körülöttünk lévő világban. Nézzünk kifelé. Határozzuk meg a munkánkat befolyásoló legfontosabb külső trendeket.
  • Fókuszban a termék + technológia. A közösségek és önkéntesek támogatásának újabb központba helyezése a termék és technológia méretarányos megvalósításában betöltött egyedülálló szerepe révén.

Ebben az évben az Alapítvány újra a Termék és technológia köré helyezi programját, hangsúlyozva egyedülálló szerepünket, mint a tömegesen együttműködő emberek és közösségek platformját. Ennek az intézkedésnek a "Wiki Experiences" elnevezésű része elismeri, hogy az önkéntesek állnak a wikimédiás érzékelési és ismeretszerzési folyamat középpontjában. Ezért ebben az évben a már bevált szerkesztőket (beleértve a bővített jogokkal rendelkezőket is, mint például az adminok, intézők, járőrök és mindenféle moderátorok, más néven funkcionáriusok) előnyben részesítjük az újoncokkal szemben, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő eszközöket ahhoz a kritikus munkához, amit nap mint nap végeznek a minőségi tartalom bővítése és javítása, valamint a közösségi folyamatok irányítása érdekében. A platform hatékony kezelése azt is megköveteli, hogy az Alapítvány olyan nagyszabású infrastrukturális és adatigényeket kezeljen, melyek túlmutathatnak a projektek konkrét wikis élményein. Ezt a munkát az alábbiakban "Szignálok és adatszolgáltatások" néven írjuk le. Végül pedig a "Jövő közönsége" kategóriában gyorsítanunk kell az olyan innovációkat, melyek szerkesztőként és közreműködőként sokféle közönséget vonnak be.

Kompromisszumok és döntések

Az finanszírozási modell, amelyre a Wikimédia mozgalom történelmi növekedése nagy részében támaszkodott (banner adománygyűjtés), elérte bizonyos határait. Az ezt kiegészítő új finanszírozási források - beleértve a Wikimedia Enterprise és a Wikimedia Endowment - kifejlesztése időbe telik. Nem valószínű, hogy az elkövetkező néhány évben ugyanolyan mértékű növekedést fognak biztosítani, mint amilyet az elmúlt évtizedben a bannerek adománygyűjtése során tapasztaltunk, különösen a bizonytalan globális gazdasági kilátások miatt.

Ezekre a folyamatokra reagálva az Alapítvány tavaly az előző három évhez képest lassította a növekedést. Most belső költségvetési megszorításokat hajtunk végre, amelyek mind a nem személyi, mind a személyi kiadásokat érintik, hogy a következő néhány évben fenntarthatóbb módon alakítsuk a kiadásokat. E költségvetési nyomások ellenére növelni fogjuk a mozgalmi partnerek általános finanszírozását, beleértve a támogatások bővítését, hogy: figyelembe vegyük a globális inflációs költségeket, támogassuk a mozgalomba újonnan belépőket, és növeljük a konferenciák és mozgalmi események támogatását. Ez a terv minden régióban több támogatást tartalmaz, ugyanakkor az alacsonyabb képviselettel rendelkező régiókban arányosan nagyobb növekedést helyezünk előtérbe. Ahhoz, hogy a társszervezetek és az újoncok számára lehetővé tegyük ezt a növekedést, egyes támogatási programokat (például a kutatási és szövetségi alapokat) kisebbre kell csökkenteni. Továbbá, miközben felmérjük az Alapítvány alapvető képességeit, felismerjük, hogy vannak olyan tevékenységek, ahol a mozgalomban mások jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy érdemi hatást gyakoroljanak, és pragmatikus módszereket vizsgálunk annak érdekében, hogy az előttünk álló évben ebbe az irányba haladhassunk.

Az átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében ez az éves terv részletes pénzügyi információkat tartalmaz, nevezetesen az Alapítvány költségvetésének szerkezetéről, valamint az Alapítvány részlegeinek szervezeti felépítéséről, és globális iránymutatások és juttatási elvek.

Célok

A Wikimédia Alapítványnak négy fő célja van 2023-2024-re. Ezek célja, hogy összhangban legyenek a Wikimédia mozgalom Stratégiai irányvonal és Mozgalmi stratégiai ajánlások célkitűzéseivel, és folytassák a tavalyi tervben meghatározott munka nagy részét. Ezek a következőek:

Ebben a küldetésben együtt

A következő szakaszokban részletesebb információkat kaphatsz az Alapítvány különböző csoportjainak munkájáról, melyek e négy célt támogatják. Miután rövid tervezési előzmények az Alapítványnál, megnézzük, mi változik körülöttünk - és megkérdezzük, hogy ez mit jelent a Wikimédia és az Alapítvány fontossági sorrendje számára. Mit kell még figyelembe vennünk? Közösen olyan irányba haladunk-e, amely közelebb visz minket a mozgalom 2030-as elképzeléséhez? Mit vár tőlünk most a világ?

A Wikimédia Alapítvány értékeinek felfrissítése során a munkatársaink elfogadták azt az elvet, hogy együtt kell részt venni ebben a küldetésben. Reméljük, hogy az alábbi tartalom segítségével jobban megértheted, hogy az Alapítvány által végzett munka hogyan igyekszik mindannyiunk számára beváltani ezt az ígéretet.