Jump to content

Planul anual al Fundației Wikimedia/2023-2024

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024 and the translation is 100% complete.

Rezumat

Fundația Wikimedia a rămas într-o perioadă de tranziție. Anul trecut a salutat noua conducere, inclusiv un nou director executiv și un nou director de produs și tehnologie. În plus, Fundația a susținut discuții cu comunitățile noastre globale cu privire la o serie de probleme importante, de la o viitoare cartă care definește rolurile și responsabilitățile, până la modul în care să creștem resursele comune prin strângerea de fonduri cu ajutorul bannerelor. Planul anual din acest an încearcă să ofere mai multă claritate asupra problemelor strategice multianuale care nu au soluții rapide și informații mai detaliate despre modul în care funcționează Fundația. Feedbackul din partea numeroaselor părți ale noastre interesate este binevenit și apreciat.


Citiți mai jos un rezumat al Planului anual 2023-2024.

Unde suntem astăzi

Anul trecut, am decis să ne concentrăm eforturile de la Fundația Wikimedia pe schimbarea radicală a cum ne-am făcut treaba. Aceasta a inclus organizarea muncii noastre la nivel regional pentru a răspunde diverselor nevoi ale comunităților la nivel global, pentru a ne reîmprospăta valorile în cadrul Fundației pentru a ne îmbunătăți propriile niveluri de colaborare. Acest lucru ne pune într-o situație mai bună pentru a schimba acum mai semnificativ ce facem – mai ales că lumea din jurul nostru se schimbă în moduri mai neașteptate și evaluăm cum să avem un impact mai colectiv asupra obiectivelor comune către direcția strategică 2030.

Încă o dată, trebuie să luăm în considerare mai întâi lumea în schimbare din jurul nostru, ce are nevoie de la noi și cum trebuie să ne adaptăm la ea. Întemeiem acest plan anual pe o planificare strategică multianuală pentru a lua în considerare schimbările pe termen mai lung ale veniturilor, produsului și tehnologiei, precum și rolurile și responsabilitățile mișcării Wikimedia. Tendințele externe arată că platformele sociale continuă să înlocuiască motoarele de căutare tradiționale și că inteligența artificială amenință să perturbe și mai mult lumea digitală. În plus, contextul juridic pe care se bazează mișcarea noastră globală se schimbă semnificativ după decenii de relativă stabilitate. Ca răspuns la amenințările continue produse de lipsa de informare sau de dezinformare, parlamentarii încearcă să reglementeze platformele de internet în moduri care ar putea pune în pericol fundamental misiunea noastră. Aceste amenințări și polarizarea crescândă creează noi riscuri pentru reputația proiectelor și a muncii noastre. În cele din urmă, incertitudinea continuă în economia globală accelerează necesitatea de a evalua traiectoriile fluxurilor noastre de venituri și de a face acum investiții care să susțină creșterea resurselor pentru a ne finanța munca și ambițiile noastre colective.

Abordarea noastră pentru viitor

Pentru al doilea an consecutiv, Fundația Wikimedia își ancorează planul anual în strategia mișcării pentru progresul echității. Intenția noastră este să conectăm și mai profund activitatea Fundației cu Recomandările Strategiei Mișcării pentru a face progrese și mai profunde către Direcția Strategică 2030. Rămânem motivați să facem acest lucru prin planificare în colaborare cu alții din mișcare care implementează și ei recomandările. Acest lucru este făcut mai efectiv prin aprofundarea orientării regionale, astfel încât sprijinul Fundației să răspundă mai bine nevoilor diferitelor comunități din toate regiunile lumii. În plus, viitoarea Cartă a Mișcării este de așteptat să ofere mai multă claritate cu privire la roluri, responsabilități, eventual prin noi structuri de colaborare, cum ar fi huburi și un Consiliu Global. Intenționăm să continuăm colaborarea cu revizuirea cartei pentru promovarea echității în luarea deciziilor în mișcarea noastră.

Abordarea planificării anuale:

  • Ține cont de perspectiva externă. Începe cu: ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Privește în exterior. Identifică Tendințele Externe cheie care ne afectează activitatea.
  • Concentrare pe produs + tehnologie. Recentrează sprijinul pentru comunități și voluntari prin rolul nostru unic de a permite produs și tehnologie la scară.
  • Abordare regională Continuă o abordare regională mai profundă pentru a susține comunitățile globale.

În acest an, Fundația își recentrează planul în jurul aspectelor Produs și Tehnologie, subliniind rolul nostru unic de platformă pentru oameni și comunități care colaborează pe scară largă. Cea mai mare parte a acestui efort, numit „Experiențe Wiki”, recunoaște că voluntarii se află în centrul procesului Wikimedian de creare a sensului și a cunoștințelor. Prin urmare, în acest an, acordăm prioritate editorilor consacrați (inclusiv celor cu drepturi extinse, cum ar fi administratorii, stewarzii, patrulatorii și moderatorii de tot felul, cunoscuți și ca funcționari) față de nou-veniți, pentru a ne asigura că au instrumentele potrivite pentru munca esențială pe care o fac în fiecare zi pentru a extinde și îmbunătăți conținutul de calitate, precum și pentru a gestiona procesele comunității. Gestionarea eficientă a platformei necesită, de asemenea, ca Fundația să abordeze nevoile de infrastructură și date pe scară largă care se pot extinde dincolo de experiențele Wiki particulare ale proiectelor. Acest aspect este descris mai jos ca „Semnale și Servicii de Date”. Și, în sfârșit, într-o categorie numită „Audiență Viitoare”, trebuie să accelerăm inovațiile care implică diverse audiențe ca editori și colaboratori.

Compromisuri și opțiuni

Modelul financiar pe care s-a bazat mișcarea Wikimedia în cea mai mare parte a creșterii sale istorice (strângerea de fonduri prin bannere) și-a atins niște limite. Noile fluxuri de finanțare care să completeze acest lucru – inclusiv Wikimedia Enterprise și Wikimedia Endowment – vor necesita timp pentru a se dezvolta. Este puțin probabil ca acestea să finanțeze aceleași niveluri de creștere în următorii câțiva ani așa cum s-a văzut în strângerea de fonduri prin bannere în ultimul deceniu, mai ales având în vedere perspectivele economice globale incerte.

Ca răspuns la aceste tendințe, în anul trecut Fundația și-a încetinit creșterea, comparativ cu cei trei ani anteriori. Acum se fac reduceri interne de buget care implică atât cheltuieli cu personalul, cât și cu cei care nu fac parte din personal, pentru a ne asigura că avem o variantă mai sustenabilă a cheltuielilor pentru următorii câțiva ani. În ciuda acestor presiuni bugetare, vom crește finanțarea totală pentru partenerii mișcării, inclusiv extinderea granturilor în scopul: ținerii cont de costurile inflaționiste globale, al sprijinirii nou-veniților în mișcare și creșterii finanțării pentru conferințe și evenimente ale mișcării. Acest plan implică mai multă finanțare în toate regiunile, acordând în același timp prioritate unei creșteri proporțional mai mare în regiunile subreprezentate. Pentru a permite această creștere pentru afiliați și nou-veniți, unele programe de granturi (cum ar fi fondurile pentru Cercetare și Alianțe) vor trebui să fie mai mici. În plus, pe măsură ce evaluăm capacitățile de bază ale Fundației, recunoaștem că există activități în care alții din mișcare pot fi mai bine plasați pentru a avea un impact semnificativ și explorează modalități pragmatice de a merge în această direcție în anul următor.

Pentru a fi mai transparent și mai responsabil, acest plan anual include informații financiare detaliate, în special cu privire la structura bugetului Fundației, precum și modul în care sunt organizate departamentele Fundației și orientările globale și principiile de compensare.

Obiective

Fundația Wikimedia are patru obiective principale în 2023-2024. Acestea sunt concepute pentru a se alinia cu Directia Strategică și Recomandările Srategiei Mișcării ale Wikimedia și continuă o mare parte din munca specificată în planul de anul trecut. Acestea sunt:

În această misiune împreună

În secțiunile care urmează veți găsi mai multe detalii specifice cu privire la activitatea diferitelor echipe ale Fundației în vederea susținerii acestor patru obiective. După o scurtă istorie a planificării la Fundație, ne uităm spre exterior la ceea ce se schimbă în jurul nostru – și ne întrebăm ce înseamnă acest lucru pentru Wikimedia și pentru prioritățile Fundației. Ce altceva trebuie să luăm în considerare? Ne îndreptăm colectiv într-o direcție care ne apropie de viziunea 2030 a mișcării? Ce are nevoie lumea de la noi acum?

Pentru împrospătarea valorilor Fundației Wikimedia, personalul nostru a susținut principiul de a participa împreună în această misiune. Sperăm că materialul care urmează să vă ofere o înțelegere mai profundă a modului în care activitatea desfășurată de Fundație încearcă să își îndeplinească această promisiune pentru noi toți.