Bandejaments globals

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global bans and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Un bandejament global és una revocació formal d'edició o d'altres privilegis d'accés (ús d'"Especial:Emailuser", per exemple) a tots els projectes de Wikimedia. El propòsit d'un bandejament global és evitar danys als projectes de Wikimedia, quan un problema no pot ser abordat per la comunitat a través de mitjans menys restrictius, i per tant normalment és permanent. Un bandejament global no és una forma de càstig ni una forma de refredar els ànims (cool down). Un bandejament global reflecteix un consens ampli i clar de la comunitat.

Els bandejaments globals són aplicats exclusivament quan diverses comunitats independents han triat prèviament bandejar un usuari per un patró d'abús. Els projectes de Wikimedia són totalment autònoms. En general, s'assumeix bona fe quan un usuari decideix esdevenir membre d'una nova comunitat, sense importar el seu historial en altres projectes. En conseqüència, els bandejaments globals no són una possibilitat quan un usuari només és blocat temporalment, o només bandejat en un sol projecte. Recordeu que els bandejaments globals són intencionalment molt poc freqüents.

Els bandejaments globals no s'han de confondre amb bloqueigs globals, un mecanisme tècnic per impedir a un usuari d'editar en qualsevol projecte de Wikimedia.

Criteris per bandejaments globals

Els bandejaments globals només es consideren quan es compleixen tots els criteris següents:

  1. L'usuari demostra un patró actual d'abús global (que no és més merament vandalisme o correu brossa). No és necessari cap bandejament global en casos no controvertits de vandalisme global o spam; informeu d'això directament al tauler de peticions globals dels stewards.
  2. L'usuari ha estat adequadament informat sobre una participació apropiada en els projectes i ha tingut oportunitat justa de rectificar qualsevol problema. Aquests projectes han d'haver demostrat un intent de bona fe per explicar les pràctiques acceptables i comportaments que siguin consistents amb la seva missió i abast. Aquest criteri és el de mostrar que els usuaris saben de forma raonable el que s'espera, han tingut àmplia oportunitat per respondre degudament als assumptes, i han optar per no participar de forma adequada en els projectes.
  3. L'usuari està permanentment blocat o bandejat en dos o més projectes. Aquests projectes han d'haver demostrat un ampli suport dels bloqueigs o bandejaments a través de significatius processos de discussió a la comunitat—explicacions i consideracions clares per les regles i pràctiques locals han de ser evidents, les decisions han de ser independents d'un bloqueig o bandejament en un altre projecte, i els bloqueigs o bandejaments han de ser pensats clarament per ser permanents.

El simple compliment dels criteris mínims de més amunt no significa que un bandejament global sigui necessari. En el passat, els motius per demanar un bandejament global han estat:

Relació amb la política local

Aquesta política està destinada a complementar les polítiques i procediments existents per a tots els projectes, no actua com a substitució. Tota la governança del procés de resolució de conflictes continua sent responsabilitat de cada comunitat, i aquest procés no és un lloc per a propostes amb la intenció de bandejar o blocar a un usuari en un únic projecte.

Relació amb les Condicions d’ús

Les Condicions d'ús de Wikimedia, que s'apliquen per igual a tots els usuaris dels projectes, es refereixen específicament a aquesta política i preveu el bandejament dels usuaris que violin tant les condicions mateixes com les polítiques i directrius obligatòries de la comunitat. Com el proveïdor de serveis dels llocs web Wikimedia, la Fundació es deu i segueix donant suport al consens de la comunitat en relació a les decisions de bloqueig i bandejament.

Obtenció de consens per a un bandejament global

A simplified workflow.

El consens per a un bandejament global es duu a terme a través del procés de peticions de comentaris a Meta. Una petició de bandejament global només s'ha d'acceptar quan un usuari presenta un perill clar i actual per a totes les comunitats de Wikimedia; una decisió està recolzada per un consens ampli i molt clar que representi la gran majoria dels projectes de Wikimedia, i quan una acurada consideració dels assumptes i possibles conseqüències són evidents en la decisió. Per tal d'iniciar un debat sobre si el dany a totes les comunitats és evident i mereix un bandejament global, si us plau, feu el següent:

  1. Confirmeu que l'usuari satisfà a tots els criteris per bandejaments globals abans d'obrir una petició de comentaris.
  2. Ompliu una nova petició de comentaris a Meta. El títol ha de tenir el nom de l'usuari nominat per a un bandejament global. El presentador ha de documentar imparcialment les incidències significatives que satisfacin tots els criteris per bandejaments globals. El presentador també ha d'intentar mostrar que la decisió de l'usuari de no participar apropiadament representa un perill real per a totes les comunitats de Wikimedia.
  3. Informeu l'usuari sobre la discussió a tots els wikis on sigui actiu. Si l'usuari proposat per a un bandejament global està blocat a Meta, un desbloqueig temporal pot ser considerat per permetre la participació en la discussió.
  4. Informeu la comunitat en tots els wikis on l'usuari ha editat sobre la discussió a través d'un lloc públic destacat. Assegureu-vos de romandre neutre en les vostres comunicacions i eviteu qualsevol comentari difamatori, inexacte o exagerat.

Una nominació que no segueixi correctament els passos anteriors no és vàlida.

Quan una petició de comentaris vàlida ha desenvolupat un consens ampli i clar, un administrador o steward no involucrat i imparcial pot tancar la discussió. No hi ha límit de temps establert en peticions de comentaris. És probable que les peticions es tanquin sense més discussions si no són serioses. És probable que les peticions es tanquin després d'una discussió extensa quan no és probable que s'arribi a cap consens.

Multilingüisme en la discussió

Tingueu en compte que la discussió pot i s'ha de fer en la llengua o les llengües pertinents de tots els projectes on l'usuari ha estat actiu. Els projectes de Wikimedia existeixen en centenars d'idiomes, i així una gran varietat de comunitats haurien de tenir la possibilitat de participar en les discussions globals, independentment de la seva fluïdesa en qualsevol segona llengua. En casos on no hi hagui cap traductor humà disponible, la traducció automàtica pot funcionar com a substitut per a la comunicació entre comunitats.

Implementació d’un bandejament global

Un bandejament global revoca alguns o tots els privilegis en tots els projectes de Wikimedia, independentment de si els comptes estan lligats a través del sistema d'accés unificat. Qualsevol intent d'eludir un bandejament global en curs constitueix una violació de les condicions d'ús, independentment dels comptes utilitzats. En conseqüència, les comunitats locals on l'usuari està blocat o actiu han de ser informades en un lloc públic prominent sobre la decisió. Els stewards també poden optar per respondre a peticions de tancar globalment comptes alternatius comprovats d'un usuari bandejat globalment.

Si el consens exigeix l'acció d'un steward, es pot fer una petició als stewards. Proporcioneu un enllaç a la discussió pertinent en la vostra petició; en cas contrari es rebutjarà per manca de consens.

Anul·lació d’una decisió de bandejament global

La discussió per anul·lar una decisió de bandejament global es duu a terme a través del procés de peticions de comentaris a Meta, a fi d'incloure la més gran audiència possible. Una petició ha de seguir el mateix procés de consens per demanar un bandejament, descrit més amunt.

Vegeu també