Глобални забрани

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Global bans and the translation is 71% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Afrikaans • ‎العربية • ‎azərbaycanca • ‎català • ‎dansk • ‎Deutsch • ‎Deutsch (Sie-Form)‎ • ‎Zazaki • ‎Ελληνικά • ‎English • ‎Esperanto • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎ગુજરાતી • ‎हिन्दी • ‎magyar • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Lëtzebuergesch • ‎македонски • ‎Nederlands • ‎occitan • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎slovenščina • ‎svenska • ‎Kiswahili • ‎Türkçe • ‎Tiếng Việt • ‎中文

Глобалната забрана (анг. global ban) претставува формално одземање на уредувачките или други права на пристап на (на пр. употреба на „Специјална:Пиши е-пошта на корисникот“) на сите Викимедиини проекти. Оваа забрана има за цел да спречи штетни дејства на поектите, и треба да се применуваат само кога проблемот не може да се разреши со помалку ограничувачки мерки. Затоа забраната обично е трајна. Таа не претставува казнена мерка, ниту пак е наменета како „период на смирување“. Глобалната забрана отсликува широк и јасен консензус кај заедницата.

Глобалните забрани се применуваат исклучиво кога повеќе независни заедници претходно решиле да го забранат корисникот поради злоупотреба. Викимедиините проекти се целосно самостојни, со своја самоуправа. По обичај, кога корисникот стапува во една заедница, заедницата и нејзините раководители претпоставуваат добронамерност, без разлика на неговата историја на други проекти. Затоа, глобалните забрани не се можни кога корисникот е само привремено блокиран или кога е забранет само на еден проект. Имајте на ум дека глобалната забрана намерно се применува многу ретко.

Глобалната забрана не е исто што и глобален блок, кој претставува технички механизам за спречување на корисникот да уредува на сите Викимедиини проекти.

Критериуми за глобална забрана[edit]

Глобалната забрана е можна само кога се задоволени сите овие критериуми:

 1. Корисникот врши постојана злоупотреба на повеќе викија (кои не се обичен вандализам или спамирање). Неспорните случаи на вандализам и спамирање на повеќе викија треба непосредно да се пријават на огласната табла за глобални барања на надзорниците;
 2. Корисникот е внимателно известен за тоа што претставува правилно учество во проектите и имал праведна можност да ги исправи проблемите. Овие проекти треба да имаат покажано добронамерност во обидот да ги објаснат допуштените постапки и поведение кои се во склад со нивната мисија и делокруг. Овој критериум постои за да се покаже дека корисниците биле разумно запознаени со тоа што се очекува од нив, имале доволна можност да ги исправат погрешните постапки, но тоа не го направиле, т.е. продолжиле со неисправното однесување.
 3. Корисникот е трајно блокиран или забранет на два или повеќе проекти. За нив треба да има широка поддршка искажана преку дискусија на заедницата одржана на истакнато место—мора да фигурираат јасно искажани образложенија и да има повикување на локалните правила и практики, одлуките мора да бидат независни од блок или забрана на друг проект и мора да постои јасна намера за трајна примена на блоковите или забраните.

Меѓутоа, имајте на ум дека глобалните забрани не се честа појава, и дека задоволувањето на горенаведените критериуми само по себе не подразбира дека од нив следува глобална забрана. Еве некои причини за побараната глобална забрана од досегашните случаи:

 • Harassing or threatening contributors to the projects, on- or off-wiki
 • Serious on-wiki fraud or identity theft (that is not simple abuse of multiple accounts)
 • Inappropriate use of user rights with access to private information, such as CheckUser or Oversight
 • Violations of the privacy policy or other official Wikimedia policies.

Поврзаност со месните правила[edit]

Ова правило е предвидено како надополнување на постоечките правила и постапки на сите проекти, а не како замена за нив. Раководењето со постапката за решавање на спорови во целост е задолжение на секоја поединечна заедница, а оваа постапка не е место за давање на предлози за забрана или блокирање на корисник на извесен поединечен проект.

Поврзаност со Условите на употреба[edit]

The Wikimedia Terms of Use, which apply equally to all users of the projects, specifically refer to this policy and supports banning users violating either the terms themselves or any mandatory community policies and guidelines. As the service provider of Wikimedia websites, the Foundation has and continues to support community consensus relating to blocking and banning decisions.

Obtaining consensus for a global ban[edit]

A simplified workflow.

Консензусот за глобални забрани се добива со постапката на речена „барање за коментирање“ на Мета. Дојавата за глобална забрана се прифаќа само доколку корисникот претставува јасна и тековна закана за сите Викимедиини заедници, кога одлуката ужива консензус кој праведно го претставува најголемиот дел од Викимедиините проекти и доколку во одлуката се гледа внимателно размотрување на можните проблеми и последици. За да започнете дискусија по прашањето дали постои причинета/можна штета врз сите заедници и дали тоа заслужува глобална забрана, сторете го следново:

 1. Confirm that the user satisfies all criteria for global bans prior to opening a request for comment.
 2. File a new request for comment on Meta. The title should have the username of the user nominated for a global ban. The nominator must impartially document the significant incidences that satisfy all criteria for global bans. The nominator must also attempt to show that the user's decision not to participate appropriately presents a current danger to all Wikimedia communities.
 3. Inform the user about the discussion on all wikis where they are active. If the user nominated for a global ban is blocked on Meta, a temporary unblock may be considered to allow participation in the discussion.
 4. Inform the community on all wikis where the user has edited about the discussion through a prominent public venue. Be sure to stay neutral in your communications and avoid any defamatory, inaccurate, or exaggerated commentary.

Предлозите што не ги следат исправно горенаведените чекори ќе бидат неважечки.

Штом барањето за коментирање добие широк и јасен консензус, дискусијата може да ја затвори невмешан и непристрасен администратор или надзорник. Барањата за коментирање немаат однапред определени временски ограничувања, а несериозните и непромислените барања што не ги задоволуваат критериумите веројатно ќе бидат затворени без подолга дискусија. Долгите дискусии каде очигледно не може да се постигне консензус исто така подлежат на затворање.

Повеќејазичност на расправата[edit]

Имајте предвид дека дискусиите може и треба да се одвиваат на релевантниот јазик или јазици на проектите каде делувал корисникот. Проектите на Викимедија имаат стотици јазични верзии, па затоа сметаме дека во глобалните дискусии треба да учествуваат најразлични заедници, без разлика на тоа колку добро го зборуваат главниот јазик и дали познаваат некој друг освен мајчиниот. Во случај да нема преведувачи на располагање, во општењето помеѓу заедниците се прифаќа и машински превод како замена за човечкиот.

Implementing a global ban[edit]

Со глобалната забрана на корисникот му се одземаат некои или сите привилегии на сите Викимедиини проекти, без оглед на тоа дали има сметки кои се здружени со системот за обединето најавување. Секој за обид надмудрување и заобиколување на активна гобална забрана претставува нарушување на Условите на употреба, без оглед на тоа која сметка се користи. Поради тоа, локалните заедници кајшто е блокиран или неактивен треба да добијат известување за одлуката на важно јавно место наменето за тоа. Надзорниците може да одговорат на барања за глобално заклучување на други сметки кои докажано му припаѓаат на глобално забранетиот корисник.

Доколку консензусот бара постапка од надзорници, тогаш за оваа цел на надзорниците мора да им се постави барање. Во барањето наведете врска до релевантната дискусија; во спротивно, барањето ќе биде одбиено поради немање на консензус.

Поништување на одлука за глобална забрана[edit]

Discussion to overturn a global ban decision is conducted through the request for comment process on Meta, in order to include the widest possible audience. A request must follow the same consensus process for requesting a ban, described above.

Поврзано[edit]