Jump to content

Meta:Om

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 92% complete.
Wikimedia Meta-Wiki

Participate:

Velkommen til Wikimedia Meta-Wiki (ofte forkortet til Meta-Wiki eller bare Meta), en wiki for å koordinere Wikimedia prosjekter.

Purpose

Meta har tre forskjellige roller, som alle er nært beslektet, men ofte involverer helt forskjellige brukergrupper

  1. Discussion and formulation of Wikimedia projects, in particular policy discussion relevant across projects, such as open-content licensing. The central venue for discussion is the Wikimedia Forum. Some high-level discussions, held mainly in 2009, were split off to Strategy Wiki.
  1. Et sted for tverrspråklig (kryss-wiki) og internasjonal koordinering som gjelder Wikimediaprosjekter og Wikimediabevegelsen generelt, inkludert diskusjoner på andre språk enn engelsk. Dette inkluderer forespørsler (for pan-Wikimedia eller andre wikier), oversettelser og nyheter, og beskrivelse, dokumentasjon og diskusjon av aktiviteter og fakta relatert til Wikimedia-stiftelsen og tilknyttede selskaper. Se også rapporter, hendelser, outreach: og stipender.
  2. Et forum for personlige essayer om Wikimediaprosjekter. Fordi disse vanligvis ikke gis fra et objektivt standpunkt, bør de oppsummeres på nøytrale sakssider fra ulike synspunkter ved hjelp av formater som TIPAESA eller det underliggende IPA. Det er en grad av frihet i å bestemme hva som er relatert til Wikimediaprosjekter, som også gjør Meta til en slags meatball wiki, hvor man diskuterer kulturer og mønstre. Dokumentasjon av MediaWiki er for det meste utelukket nå (se nedenfor). Denne rollen krever mer formell research og tilknyttet diskusjon.

Kategoriene gir et bredt bilde av Metas innhold.

Hva Meta ikke er

  1. Et sted å arkivere ukorrekte artikler fra ulike Wikipediaer
  2. Et sted å beskrive MediaWiki-programvare. Denen programvaren har sin egen wiki på MediaWiki.org. Innhold og sider som disse bør flyttes.

Samfunn

Det har ofte blitt diskutert hvorvidt Meta har et samfunn. Det som er sikkert er at det ikke har et eget samfunn, separat fra samfunnene i Wikimedia projects: som noen sa, "et meta-prosjekt - som eksisterer "for" og "om" de andre Wikimedia-wikiene, ikke som et innholdsprosjekt for seg selv - et samfunn av samfunn, i stedet for dets egne lille øysamfunn".[1]

Dette betyr også at mange diskusjoner, prosesser og andre aktiviteter skjer på Meta, med ulike deltakere og ledere (hvis det er noen) - for eksempel, blant annet, noen Wikimedia-komiteer, forvalterne, de WMF-ansatte stipender —: ingen av dem, og alle, er Meta. Meta er rommet og verktøyet for deres deltakere for å nå deres mål, ikke en aktør i dem; og enda mindre noe som har makt over dem.

Strengt tatt, er det imidlertid et bestemt samfunn til Meta: det er en løs gruppe mennesker som regelmessig er aktive i noen eller mange slike aktiviteter (særlig som "gartnere"), som bryr seg om at Meta utfyller rollen ovenfor, og som mer trolig vil intervenere for å sørge for at det gjør det.[2]

"Metawikianer" er et begret som noen ganger brukes for å indikere at noen er et medlem av det spesifikke "Meta-samfunnet", altså det samfunnet av faste medlemmer av Meta som er mest aktive der, for eksempel som bidragsytere til dets innholdssider eller som hjelpere i andre diskusjoner og prosesser.

Opprinnelse

Meta-Wiki ble først skapt som et "Meta-Wikipedia" i november 2001 for å gjøre det engelske Wikipedia mindre rotete ved å flytte alt metainnhold (innhold om Wikipedianettsiden og dens brukere), i stedet for faktisk innhold (leksikonartikler), til en ny wiki. Etter oppgraderingen til Wikipedias spesiallagde MediaWiki-programvare har Meta blitt et flerspråklig diskusjonsforum som blir brukt av alle Wikimediasamfunnene. Etter hvert som antallet prosjekter og oversettelser økte gjorde også Metas omfang det. Meta inneholder 145 990 artikler. Mange av de eldre sidene her er fremdeles ordlagt som at de er spesifikke for Wikipedia, men mange kan nå sies å gjelde alle Wikimediaprosjekter.

Meta-policyer

Se også

Notater

  1. Omskrevet fra Pathoschild, 29. september 2011.
  2. Omskrevet fra Anthere, 29. mars 2006; se også MeatBall:CommunityMember for generelle prinsipper.