Jump to content

Meta:Quant a Meta

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
(Redirected from Meta:Quant a/Ca)
This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 75% complete.
Wikimedia Meta-Wiki

Participate:

Benvingut a "Wikimedia Meta-Wiki" (Sovintment acortat com "Meta-Wiki" o simplement "Meta"), és un wiki auxiliar per coordinar els projectes de Wikimedia.

Propòsit

El Meta té tres funcions diferents estretament relacionades però que a sovint involucren diferents conjunts d'usuaris.

  1. Discussió i formulació dels projectes de Wikimedia, en particular discussions sobre polítiques pertinents a projectes transversals com llicències de contingut obert. El principal lloc de discussió és el fòrum Wikimedia. Algunes discussions d'alt nivell, mantingudes principalment al 2009, han estat traslladades al Wiki d'estrategia.
  2. Un lloc per a la coordinació interlingüe (cross-wiki) i internacional pel que fa als projectes Wikimedia i el Moviment Wikimedia en general, inclosa la discussió en idiomes diferents de l'anglès. Això inclou sol·licituds (per a pan-Wikimedia o altres wikis), traduccions i notícies, i la descripció, documentació i discussió d'activitats de la vida real i fets relacionats amb la Fundació Wikimedia i els afiliats. Vegeu també informes, esdeveniments, divulgació i subvencions
  3. Un fòrum per assaigs personals sobre projectes Wikimedia. Com que no es lliuren des d'un punt de vista neutral, s'han de resumir en pàgines d'assumptes neutrals des de punts de vista múltiples utilitzant formats com TIPAESA o el seu subconjunt IPA. Hi ha un grau de llibertat per determinar què està relacionat amb projectes Wikimedia, el que fa que Meta també sigui una mena de wiki meatball, discutint qüestions com la cultura wiki i els patrons. La documentació de MediaWiki ara està principalment exclosa (vegeu més avall). Aquest paper inclou una recerca més formal i una discussió relacionada.

Les categories aporten una vista ràpida del contingut de Meta.

Allò que Meta no és

  1. Un lloc de disposició per a articles no corregibles de les diferents viquipèdies
  2. Un lloc per descriure el programari MediaWiki. El programari té el seu propi wiki a MediaWiki.org. El contingut i les pàgines com aquestes haurien de ser transferides.

Comunitat

Sovint es parla si Meta té una comunitat. El que és segur és que no té una pròpia comunitat, separa des de les comunitats de Wikimedia projects: com va dir algú, un «meta-projecte que esxisteix "per" i "sobre" altres wikis Wikimedia, no com a projecte de contigut —una comunitat de comunitats, enlloc de la seva pròpia petita comunitat aïllada».[1]

Això també significa que moltes discussions, processos i altres activitats passen per Meta, amb participants diferents i gent a càrrec (si hi ha algú)—per example, entre molts, alguns Wikimedia committees, els stewards, el personal de grants— cap d'ells, i tots ells, son Meta. Meta és un espai i eina pels «seus participants» per aconseguir els seus objectis, no un actor en ells, i menys encara un poder sobre ells.

Strictly speaking, however, there is a community specific to Meta: it's a loose group of people regularly active in some or many such activities (especially as "gardeners"), who care about Meta serving the purpose above, and who are more likely to intervene to ensure it does.

[2]

"Metawikian" is a term also sometimes used, to indicate a member of the specific "Meta community", that is the community of Meta regulars who are more often active on Meta, for instance as contributors to its content pages or as facilitators of other discussions and processes.

Orígens

Meta-Wiki es va crear per primera vegada com a "Meta-Wikipedia" el novembre de 2001 per fer que la Viquipèdia en anglès sigui menys desordenada, movent tot el meta-contingut (contingut sobre el lloc web de la Wikipedia i els seus usuaris), a diferència del contingut real (articles d'enciclopèdia) a una nova wiki. Des de la seva actualització al programari personalitzat MediaWiki de la Wikipedia, Meta s'ha convertit en un fòrum de discussió multilingüe utilitzat per totes les comunitats lingüístiques de Wikimedia. A mesura que augmentava el nombre de projectes Wikimedia i traduccions, també va augmentar l'abast de Meta. Meta inclou articles d'1$. Moltes de les pàgines més antigues aquí encara estan redactades com a específiques de la Wikipedia, però és possible que moltes ara s'apliquen a tots els projectes de Wikimedia.

Polítiques de Meta

Vegeu també

Notes

  1. Adaptat de Pathoschild, 29 September 2011.
  2. Adapted from Anthere, 29 March 2006; see also MeatBall:CommunityMember for general principles.