Jump to content

Стратегия за 2015 г./ Консултация на общността

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategy consultation Доклад за стратегическите консултации

Фондация Уикимедия е неправителствена благотворителна организация, която поддържа и управлява важни проекти за разпространение на знание като Уикипедия, базирани на уики-софтуер. Работейки с хиляди самоотвержени доброволци - редактори и читатели - ние непрекъснато се стремим да развиваме нашите проекти и да разширяваме глобалния им обхват, така че да можем да споделяме със света свободно съдържание на много езици с цел образование.

Вашата гледна точка има значение. Ние работим по стратегията на Фондация Уикимедия и се нуждаем от някои предварителни мнения за бъдещето. Събираме информация от много хора като Вас. Вашето експертно мнение и идеи ще ни помогнат да разширим виждането си и да генерираме резултат, който наистина да отразява нашите общи цели. Ние ще вземем под внимание Вашето мнение, за да формулираме стратегията, която възнамеряваме да споделим с общността за коментари.

Ако желаете да получите повече информация, моля прегледайте публикацията в блога.

Как можете да вземете участие?

Моля, прочетете сценария по-долу и отговорете на въпросите на беседата.

Сценарий

Интернет средата се променя. През идващите три години очакваме да се усети по-силно въздействието на поне две основни глобални тенденции:

  • Светът става все по-мобилен. Тенденциите показват, че в световен мащаб мобилните устройства се превръщат в основно (и често единствено!) средство за достъп до Интернет за повечето хора. Нашите сайтове трябва да бъдат напълно подготвени за това.
  • "Задава се следващият милиард Интернет потребители" (включващ значителен брой жители на Азия, Латинска Америка и Африка). Те вероятно нямат почти никакво понятие за проектите на Уикимедия и може би ще имат съвсем нови мотиви за евентуално участие.

Въпросите

  1. Какви основни тенденции бихте посочили наред с посочените две - по-мобилен свят и очакван следващ милиард потребители?
  2. Въз основа на бъдещи тенденции, които считате за важни, как според Вас биха изглеждали жизнеспособните и процъфтяващи проекти на Уикимедия?

Кажете ни какво мислите

Помогнете ни да начертаем бъдещето на фондация Уикимедия като натиснете бутона долу. Ценим Вашия принос в този процес.

Моля не забравяйте, че всички отговори се публикуват и че с предоставянето им Вие ги правите обществено достояние, така че имаме право да ги използваме и разкриваме за изследователски и други цели. Моля не съобщавайте лични данни.