Codi Universal de Conducta/Comitè redactor

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Drafting committee and the translation is 100% complete.
Codi Universal de Conducta

Comitè de Revisions

El Comitè de Revisions està format per membres dels dos comitès redactors anteriors del CUdC que generosament van oferir el seu temps per ajudar a millorar les directrius després de concloure la votació comunitària sobre les directrius al març. El Comitè d'Afers Comunitaris (CAC) de la Junta Directiva va demanar que es revisin diverses àrees de les directrius per millorar-les abans que la Junta en fes la revisió final. Aquestes àrees es van identificar a partir de les discussions de la comunitat i els comentaris proporcionats durant la votació. Moltes gràcies a tots els que heu votat, especialment a tots els que heu deixat respostes i comentaris constructius! El Comitè de Revisions revisarà aquests comentaris i recomanacions de canvis i crearà un esborrany revisat de les directrius d'aplicació perquè el revisi la comunitat.

Membres del Comitè de Revisions

Ens complau anunciar que la Comissió de Revisions està formada pels següents membres:

Voluntaris del Comitè de Revisions

Personal del Comitè de Revisions

Cronologia de Comitè de Revisions

(estarà disponible al juny després que la Comissió d'Afers Comunitaris de la Junta Directiva l'hagi aprovat)

Fase 2

El comitè redactor del Codi de Universal de Conducta per a la fase 2 (UCoCDC 2 o "el comitè") és un grup de wikimedistes reunit amb l'objectiu d'escriure l'esborrany de directrius d'aplicació del Codi Universal de Conducta per a la ratificació de la Junta tal com se sol·licita en la declaració de la Junta sobre cultura comunitària de 2020. El comitè estarà format per membres voluntaris del moviment incorporats a través d'un procés de sol·licitud obert, personal afiliat que s'hi oferirà i personal qualificat de la Fundació basat en habilitats específiques (incloent-hi experiència legal, experiència en inclusió i diversitat i expertesa en traductibilitat). Els membres seran seleccionats per la vicepresidenta de Resiliència i Sostenibilitat de la Comunitat de la Fundació Wikimedia. Els membres voluntaris del comitè seran respectats membres de la comunitat amb almenys dues de les següents habilitats o trets:

* experiència en l'elaboració de polítiques
 • experiència amb l'aplicació de normes i polítiques existents en projectes de Wikimedia
 • experiència en cooperació en línia
 • empatia
 • experiència col·laborant en un equip internacional
 • presa de decisions participatives

Se seleccionaran tant com sigui possible per representar també la diversitat del nostre moviment pel que fa a les llengües parlades, la geografia, el gènere, l'edat, la mida del projecte de la seva wiki d'origen i les seves funcions dins del moviment Wikimedia. Basant-se en les recomanacions detallades fetes pel grup de treball sobre l'estratègia del moviment sobre salut comunitària, el Comitè examinarà els comentaris emergents de les comunitats de Wikimedia, grups d'afiliats i funcionaris sobre les seves necessitats i desitjos i sobre l'aplicació de la política de conducta. El treball es durà a terme a través d'una estructura facilitada per evitar impassos i mantenir el focus. Se seleccionarà una o més persones per les seves habilitats d'escriptura per fer la redacció real basada en les aportacions del grup. Un facilitador dedicat proporcionarà aquesta estructura, dirigirà la facilitació i proporcionarà recursos addicionals segons sigui necessari.

Convocatòria de la Fase 2

S'ha tancat la convocatòria per a la Comissió de Redacció del Codi Universal de Conducta de la Fase 2.

T'importa la seguretat, la inclusió i l'amabilitat al moviment Wikimedia? T'interessen les directrius i les polítiques que l'orienten? Tens alguna experiència sobre com s'apliquen? Tens idees sobre les vies d'aplicació que funcionen en general? Aquesta és la teva oportunitat per implicar-t'hi!

Busquem voluntaris que s'uneixin al comitè redactor de les pautes d'aplicació del Codi Universal de Conducta. Si hi estàs interessat, llegeix la següent informació important per als candidats i el nostre assaig sobre un comitè ideal.

Qui formarà part del comitè?
Vuit o nou voluntaris, dos o tres treballadors dels afiliats i tres o quatre membres de la Fundació (segons el nombre de candidats que s'hi presentin)
Quan estarà actiu el comitè?
Del 26 d'abril al 30 de novembre de 2021. Tingues en compte que prioritzarem una revisió completa de la comunitat per sobre d'un termini límit, de manera que es pot ampliar el període actiu del comitè. Hi haurà una pausa en les tasques del Comitè durant un període de descans mentre les discussions comunitàries estiguin actives. Per obtenir una cronologia més detallada, consulta aquí.
Què faran?
Entendre l'actual Codi Universal de Conducta. Llegeix material de base i redacta les estratègies de compliment del Codi Universal de Conducta que descriuran les vies d'implementació. Vegeu més informació aquí.
Com funcionaran?
Es reuniran en línia i treballaran en documents compartits. Un equip de facilitació els ajudarà a organitzar el treball i hi haurà experts en diferents àrees per donar-los suport. Les sessions inclouran una combinació de treball en equip i treball asíncron i tindran elements multimèdia, activitats facilitades, debat i treball col·laboratiu.
Quant de temps he de planejar dedicar-hi a la setmana?
Hi haurà reunions en línia (1-2 hores a la setmana), a més de llegir antecedents en les primeres fases, cosa que implica un màxim de 5-8 hores setmanals. Hi haurà un descans complet i un període d'activitat reduïda durant l'estiu. Per obtenir més informació, consulta la línia de temps aquí.
Quines habilitats he d'aportar al procés?
L'ideal seria tenir experiència en la redacció de polítiques, així com en l'aplicació de polítiques i l'aplicació de les normes, experiència en la cooperació en línia i per escrit en anglès. També ens encantaria que els nostres candidats tinguessin empatia; per exemple, són valuoses l'experiència en tutoria, resolució de conflictes difícils i comunicació amb compassió. Es valoraria molt l'experiència d'aplicar un objectiu basat en un trauma i treballar en marcs antiracistes i antiopressius.
Com se seleccionaran els membres del comitè?
El Equip de Confiança i Seguretat juntament amb l'Equip Legal de la Fundació Wikimedia examinaran tots els candidats. A continuació, la vicepresidenta de Resiliència i Sostenibilitat de la Comunitat, Maggie Dennis, triarà els membres del comitè en funció del nivell de competències i experiència dels candidats en combinació amb factors de diversitat.

Candidatures

Si estàs interessat a presentar-t'hi, feu-nos-ho saber abans del 19 d'abril, i inscriu-t'hi a continuació o envia per correu electrònic a la Christel Steigenberger. Inclou-hi el teu nom d'usuari i l'enllaç a la pàgina d'usuari de la teva wiki principal i proporciona'ns enllaços que demostrin la teva experiència. Fes-nos saber les funcions que desenvolupes o que heu exercit a Wikimedia o organitzacions similars. No dubtis a afegir informació addicional que ens ajudi a prendre una decisió informada. Estem especialment interessats en conèixer per què t'agradaria dedicar el teu temps a aquesta obra en particular.

Informa d'aquesta publicació a qualsevol voluntari o membre del personal afiliat que creguis que pugui estar interessat i anima'l a presentar-se i ajudar-nos a difondre el missatge. També agraïm la teva ajuda per traduir aquest missatge.

Registra't a continuació. Les sol·licituds també es poden enviar per correu electrònic aquí. Enviar-la per correu a aquesta adreça també és la manera de proporcionar informació addicional que no voleu publicar a la wiki (per exemple, proves de treball per a altres organitzacions que comprometin el vostre anonimat als projectes de Wikimedia)
 • (your name and relevant experience)
 • WereSpielChequers (talk) Wikimedian since 2007, mainly active on Commons and EN Wikipedia (crat) but also edit on several other projects such as WikiVoyage.
 • Hi, I'm Kevin; I go by User:L235 on Wikimedia projects (homewiki userpage). I believe I would be a good fit for the committee because of my long-term experience with Wikimedia enforcement processes and community governance, my history of working together with the Foundation, the community, and affiliate communities, and my experience drafting and enacting major policies.
  I have been an active Wikimedia community member since 2014. I am currently a member of the English Wikipedia Arbitration Committee, which is the English Wikipedia's final binding conduct dispute resolution mechanism, a role that also involves working closely with colleagues across the world. In this capacity, I have also collaborated with T&S and other Foundation offices. Before election to ArbCom, I served as an arbitration clerk for five years and I have been an administrator and functionary for several years as well.
  I have experience drafting major policies and closing complex community discussions; for example, I worked with WMF Legal and the community to propose and enact the 2020 RfC on freelance paid editing disclosure, wrote the detailed closure in the September 2019 harassment/OUTING RfC and co-closed the 2020 ArbCom anti-harassment RfC, and am currently serving as a drafting arbitrator for the 2021 discretionary sanctions review and community consultation process.
  I am deeply familiar with community norms and consensus-building processes, and a core philosophy of mine is to be responsive and transparent: since September 2019, I have had a public standing offer for any established Wikipedian who has grievances, questions, or suggestions to have a call with me.
  Beyond the English Wikipedia, I have also been an active member of the global community; I've been a member of the Conference Support Committee for about a year, and I also have experience organizing and attending community events. I am also submitting by email some information about my off-wiki experience. Best, KevinL (aka L235 · t) 20:40, 24 March 2021 (UTC)[reply]
  I know endorsements aren't exactly a thing, but as a fellow applicant I feel the need to say how great it would be to see KevinL on the committee! –MJLTalk 23:22, 5 April 2021 (UTC)[reply]
 • Blossom Ozurumba (talk) I am an Igbo language enthusiast and the founding curator of the Igbo Wikimedians User Group. As a professional Igbo language translator, I have executed both commissioned and freelance works for the United Nations, Google Inc, National Agency for the Control of AIDS in Nigeria, Wikimedia Foundation, Global Voices, Society of Igbo Professionals, Lagos Business School etc. I am currently working on an Igbo Language Podcast project; Igbo Proverbs, Idioms, and Phrases. It is a 2-minute quick and enjoyable podcast that will ideally share one Igbo Language Proverb, Idiom, or Phrase, provide the literal meaning and the figurative explanation while also suggesting the most applicable English language equivalent.
 • Bello Na'im (talk) youth advocate, public speaker and activist.I am an editor in Hausa Wikimedians User Group and I edit the English Wikimedia Projects and Arabic Wikimedians User Group as a professional Hausa, Arabic and English language translator, I am a cartoonist, Islamic and western calligrapher, painter, artist printer and translator. I am also a delegates at IMUN and CWMUN.
 • MJL (talk | homewiki) I won't repeat anything that has already been said in global user page, so please read that to get some more information about my history in the movement.
  On English Wikipedia, I have experience co-drafting Wikipedia:Naming conventions (Macedonia) which required coordination with various stakeholders in order to get done. Honestly, it was really fun to participate in that whole process, and it's one of my happiest early accomplishments on Wikipedia.
  Here on Meta, I am one of the only users to successfully launch two global ban discussions. The second one of which is probably one of my favorite accomplishments of all time: Requests for comment/Global ban for Kubura. That user was a known problem on Croatian Wikipedia, and I was more than happy to get him removed from that project.
  Besides that experience, I guess I stand out because I'm LGBT+ and talk to a lot of other LGBT+ people. I'm not exactly an organizer of Wikimedia LGBT+ over here, but I know what it's like to be harrassed.
  Since I am no longer an admin on Scots Wikipedia, I don't hold any significant positions or roles on any project or affiliate. –MJLTalk 00:25, 27 March 2021 (UTC)[reply]
 • Ted Chien (talk) I'm Ted Chien, current Chair of Supervisors in Wikimedia Taiwan, former Supervisor (2017/12~2020/1) and former Chairman of WMTW (2012/12~2017/12). Before that I was one of the founders of WMTW and acted as the Secretary of WMTW (2007/2~2012/12). I joined Wikipedia since 2005/11, and I worked mainly on Chinese Wikipedia and currently has been Administrator for 10+ years. I'm also in the Organizer team of Wikimania 2007 as Translation Lead. I was also in the wmfcc-l mailing list to work as International Contact of WMTW in the past. Since 2014 through WMTW, we start the WikiSeed project to help Wikimedia communities in Taiwan to grow and expand, including communities in Taipei, Hsinchu and Taichung. Except Wikimedia, I'm also one of the Organizers of Google Developer Group Taipei. By working on annual event GDG DevFest Taipei from 2016 to 2019, I helped on organizing, leading the program committee, and CoC drafting. For more information on me, you may refer to my About.Me page. If I could help on this UCoC drafting in Wikimedia movement, I will try my best. Thanks! --Ted Chien (talk) 02:54, 29 March 2021 (UTC)[reply]
 • だ*ぜ (talk) I am Dasze, current Board member of Wikimedia Community User Group Hong Kong, the policy maker and the drafter of the ongoing Articles of our User Group, and the drafter of some parts of the new IRC Protocol in Chinese Wikipedia. I have also communicated with some Wikimedians about the problems involved in the current UCoC before by email and by Telegram. Hope may share my experience in policy making and, my ideas and views on policies in the future. -- (Dasze) 07:01, 29 March 2021 (UTC)[reply]
 • Wugapodes (talk) I am largely active on the English Wikipedia, where I am an administrator. Recently, the bulk of my work there has comprised RfC closures, page protections, and outreach. Three closures which represent my work: Naming discussion for 2020 Nagorno-Karabakh conflict; Naming discussion for article on the Ukrainian capital; Infobox discussion at Ian Fleming; and Civility-related block discussion for a long-term user. The essay en:w:Wikipedia:Non-sysop closures and my contributions at en:w:Wikipedia:Discussions for discussion contain further reflections on how to read consensus. As an administrator I mainly work at Requests for Page Protection, and frequently need to weigh how best to enforce our policies while staying true to our principle of being the encyclopedia that anyone can edit. These can be viewed at en:w:Special:Log/protect/Wugapodes and my contributions to RfPP. As part of my outreach activities, I have facilitated edit-a-thons at the Linguistic Society of America's annual meeting for three years and most recently with the Linguistic Society's Committee on Gender Equity in Linguistics for International Women's Day. My contributions in that capacity can largely be seen at en:w:User:WugapodesOutreach which also includes essays I have written and curated for participants. I also composed, discussed, and helped implement the logo change for Wikipedia's 20th anniversary on EnWiki, and served as the reserve member of the 2020 Election Committee.
  Off the English Wikipedia, I work sporadically on other projects; in order of activity: MediaWiki, Commons, Meta, and EnVoy. On MediaWiki I am also an administrator for my work on a chess extension. My Commons work is mostly uploading resources, with some occasional editing or restoration. I come to Meta occasionally when a consultation or RfC interests me, and more rarely to read and edit global essays. On EnVoy, I have updated some information on a few towns in Maine.
  Off-wiki, I have some experience serving on committees, most recently serving on our graduate admissions committee. In that role, I read roughly 90 applications and provided summaries and recommendations to the full faculty. The workload of this committee seems comparable. Like grad admissions, the work of this committee and the potential for positive impact excite me. I believe making the Wikipedia movement more welcoming is one of our most important challenges, and drafting a universal document that would be accepted by the communities is critical to its solution.
 • Koala0090 (talk) I'm one of the board member of Wikimedia Taiwan (WMTW). As a active writer on Chinese Wikipedia, I am also experienced in outreach activities, including founding the society in Hualien and one of the directors of Medicine Project of Taiwan. I will try my best on UCoC drafting in Wikimedia movement, thanks!! ---Koala0090 (talk) 07:58, 30 March 2021 (UTC)[reply]
 • M-Mustapha! I am User:M-Mustapha formerly User:The Living love, I'm a community organiser and educator. I initiated and co-founded Hausa Wikimedians User Group and its current Co-ordinator where I organized and carried out various projects individually and for the group. In real life as an educator, I have worked with NGOs to promote education, human rights and peaceful coexistence based on the UN declaration of human rights. Being someone coming from a diverse region hit with violence, hate crimes and political instability, I personally have experienced and understand what it's like to be disturbed, name called, bullied or harassed. I am also involved with Amnesty International and GlobalCitizen. Em-mustapha User | talk 14:30, 30 March 2021 (UTC)[reply]
 • The Foundation obviously did learn nothing. It is unacceptable that we have to apply for being allowed to participate. If the UCoC should apply to all of us then we should all be able to participate in this process without any barriers. Chaddy (talk) 12:33, 6 April 2021 (UTC)[reply]
 • User:Taylor 49 (my global user page, no local pages) I have been active in the wikiworld since 2016-Dec and have made most of my contributions on sv wiktionary and eo wiktionary. Further, on eo wiktionary I coded several modules: example of test page, 85 of 85 tests succeed lemma page using the module lemma page using the module. And my contributions to the "mål", the most broken Swedish word. Among wikipedias, I have been most active on the Indonesian one. I am also active on wikidata and to a lesser degree on commons. I am sysop on 3 wikis now. I have even made bad experiences. Some sensitive details sent by mail. Taylor 49 (talk) 00:57, 7 April 2021 (UTC)[reply]
 • User:Ritchie333 (main home page) I have spelled out further details in private. Ritchie333 (talk) 09:13, 7 April 2021 (UTC)[reply]
 • Hi, I'm Mboix, cofounder of Wikimujeres User Group and Wikipedia editor for more than 14 years, frequent collaborator of several wikiprojects as Spanish Wikipedia's Wikiproject Women, Women Human Rights, Las Imprescindibles and others suchs as terrorism and international policy. As a Wikimedian I wrote 1000 new articles in Spanish Wikipedia and made 48 000 editions. In a general way I'm engaged to defending and promoting rights of Equity and Diversity in Wikimedia movement, Wikipedia and Wikimedia projects. I am Spanish and I have fluent communication with many Latin American wikimedians and persons. Professionally I'm licentiate in Information Sciences from the Autonomous University of Barcelona and Master's programs on equality, technology, communication, and development with a gender perspective at various Spanish universities. I have professional experience from more than 15 years developing equity policies and conflict resolution on sexual and gender-based harassment. As a result of this experience I'm part of a Media Equity Observatory in Spain, a national organism devoted to promote and foster equity in national media. I'm fluent on Spanish, Catalan and French; I have Italian comprehension and capacity for oral expression. In English I have written and oral comprehension. Mboix (talk) 23:48, 7 April 2021 (UTC)[reply]
 • User:Alhen. Hi, there. I helped set up the admin board on Spanish Wikipedia. I was also part of the only arbcom before we found we had no use for it (ping me if you want more details). Although I haven't been the most active checkuser, I have had the flag for quite some time. I was a mediator back in the day about political issues and some other not so lovable topics. I am an admin and bureaucrat on es.wiki and some other wikis. Also, I have devoted quite some time to welcome new users, and make them feel at home. I co-founded Wikimedistas de Bolivia WUG, and well, I hope I could be part of this iteration for the UCoC drafting committee. alhen Did you call, sir? 01:33, 8 April 2021 (UTC)[reply]
 • Sm8900. I have been editing Wikipedia for almost fifteen years. I have a variety of experiences. I am a lead coordinator at WikiProject History, although admittedly I attained the position simply by volunteering myself for it; the WikiProject is relatively much less active, compared to other more dynamic WikiProjects here. I have a variety of experience with various modes of user conduct, as well as various forms of interactions. I have some specific ideas and priorities that i would like to suggest for group discussion. I would look forward to contributing positively in any way. thanks. --Sm8900 (talk) 14:48, 8 April 2021 (UTC)[reply]
 • Romaine - Long time contributor to the various wikis (in a wide variety of roles) and volunteer for chapters. In various occasions I had to deal with harassment and have been the target of trolls and other people with bad behaviour. Also I have seen how cultural differences, disabilities and having a different neurotypical being can lead to terrible situations that as result of actions and assumptions by others only got worse. The first thing that is needed to solve problematic situations is to understand what the background is, second is to have a proper communication. Communication (or the lack of it) is often a cause in how situations get out of control. To make the community able to better respond to bad behaviour, we (volunteers + support from chapter) organised sessions to better understand how neuroatypical community members work and we developed a training program which is available to the Dutch community. With new guidelines and procedures I evaluate both on forehand and after a trial period their effectiveness, and look for possible discrepancies and issues to avoid that guidelines/procedures lead to worse situations instead of better. My background includes being an analyst and use this background to positive influence bad situations, preferable before they go further out of control and result in personal attacks and harassment. For some situations I have been (confidential) counselor to help victims of harassment and helping them in relieving their situations. Romaine (talk) 17:00, 10 April 2021 (UTC)[reply]
 • Imetsia I'm an admin on English Wiktionary, but have no special experience in the policy-making process. I am experienced in translating texts between English and Italian, and I am most interested in translating the draft. Imetsia (talk) 19:40, 13 April 2021 (UTC)[reply]
 • Raquel Ramírez Salgado Usuaria:Hekatl. Currently I'm Gender consultant for Wikimedia Mexico chapter. Professionally I have a PhD on Gender and Communication by National Autonomous University of Mexico (UNAM) and 16 years of professional experience, in which I have worked as a speaker, teacher and advisor on Gender and Human Rights. Among this efforts, I was part of the UNAM's Code of Conduct and Internal Protocols about mechanisms of attention to cases of sexual harassment and abuses. UNAM is the largest university in Latin America and attends near to 250 000 persons. I wish to apply for the Universal Code of Conduct second phase. On the other hand, I coordinate academic and educational spaces whose main theme is the promotion of gender equality and equity. Among my functions as a Gender consultant for Wikimedia Mexico is the development of a diagnostic research on the engaging of Women in Wikipedia and Wikimedia projects. From this exercise, I have gathered very valuable insights about the possibilities and limitations about women experience creating content, and one of the central themes is the interaction between users, My participation in the second phase of the Universal Code of Conduct would be a great opportunity to share research results and strengthen the larger Wikimedia community. I am sure of the need to have an UCOC's deployment from an ethical, human rights and gender perspective. Belonging to the Drafting Committee of the Universal Code of Conduct would be an honor for me and, without a doubt, I would participate actively and fully committed. Best, Hekatl (talk) 02:34, 17 April 2021 (UTC)[reply]
 • Aron Manning. I am a senior software architect and analyst, 2 decades of professional experience. You might recall me from the CR&S office hour questions that Elena Lappen described with the following words: "I love the forward-thinking focus of the questions though and I think let's talk about that later and "let's bookmark it and revisit it" is a great answer for a lot of these questions..."
I've been researching Wikipedia's governance in the last 2 years, gaining an analytical understanding of the sociodynamics and the issues the community faces. I've outlined the workflow design of a reporting and evaluation tool (you can read it here), which provides a user-friendly and private reporting environment for complainants and also ensures transparency and due process for the accused in the evaluation phase. It also allows to choose the noticeboard or committee where the report should be handled, thus sharing the work-load and avoiding centralization of arbitration.
I've designed this process to alleviate the issues of dispute resolution that I've seen and experienced in 2 years: newcomers and casual editors can't contribute safely as they have no standing to report abuse from established contributors. Such reports are ignored in the best case, boomeranged at worst. Newcomers learn early on that it's best to avoid disagreements to avoid repercussions. This is contradictory to the movement's core values, but newcomers seldom survive to tell their story. I have waited two years to tell mine: I've experienced bullying and hounding, which eventually culminated in an indefinite block without a warning or due process. Appeals resulted in further escalation. All paths were exhausted (ArbCom, OmbCom, Trust&Safety), resulting in no answer or refusal to get involved, nobody seems to care about the harassment I've experienced. This is not how DR is supposed to work.
Due to a lack of transparency, effective appeal and complaint processes this issue is unknown to the community. While researching Wikipedia it became clear this is a prevalent issue, many newcomers are driven away with a sour experience. As I understand the CoC is aiming to address this issue as well. My intent is to establish procedures and a culture of accountability that provide more safety and due process for all contributors and a more inclusive experience for casual editors than mine. I have detailed knowledge of policies and DR, analytical understanding of Wikipedia's sociodynamics, experience in mediation and organization of volunteer events involving a CoC with 100+ participants: a unique skillset and insight to provide valuable input towards this goal, that probably only I can give, therefore I hope the vetting process sees my undue block as a reason to include my input, not the opposite. —Aron Man.🍂 edits🌾 20:30, 18 April 2021 (UTC)[reply]
 • I'm Luke from the german wikipedia, I'm member of the arbcom there since almost three years. I have experience in trying to solve complex conflicts, speaking with those who are involved in a case and finding compromises during our calls. I'd like to work at the committee to find a good policy which meets the needs of people searching for help and also gets accepted by the communities itself – two points which I consider as most important for such an enforcement policy. Luke081515 22:04, 18 April 2021 (UTC)[reply]

Membres del comitè redactor de la Fase 2

Ens complau anunciar que s'ha reunit el comitè redactor del Codi Universal de Conducta per a la fase 2. Teníem 35 candidats, ja sigui inscrits públicament a la pàgina de Meta o que han enviat un correu electrònic. Es van presentar voluntaris d'almenys 20 països diferents, que es van identificar com a treballadors de 26 projectes Wikimedia diferents. Hi havia una àmplia gamma de funcions que tenien dins del moviment, així com una àmplia gamma d'experiències en wiki i habilitats en l'elaboració de polítiques fora del moviment. Va tornar a ser molt difícil escollir entre aquest grup de candidats divers i extremadament qualificat.

Ens sentim afortunats de poder escollir entre un grup de candidats tan ampli i emocionant, i formar un comitè que creiem que col·laborarà eficaçment i crearà les millors directrius d'aplicació possibles del Codi Universal de Conducta per al moviment Wikimedia.

El nou comitè és un grup de persones que inclou wikimedistes de 9 països diferents i que editen els projectes en més d'11 idiomes diferents. Col·lectivament ocupen funcions d'administradors en 13 projectes diferents i 11 funcions superiors, inclosos dos administradors globals i 2 àrbitres en diferents projectes. Malauradament, cap administrador o exadministrador no es va presentar com a voluntari, però vam poder utilitzar un dels espais per al personal de la Fundació per nomenar un membre que fins fa poc era un administrador. Diversos membres del comitè editen des del 2008, tenim un membre que va ajudar a organitzar Wikimania 2007 i també tenim algú que es va unir al moviment Wikimedia aquest 2021. Col·lectivament, els membres del comitè han editat els nostres projectes més de 395.000 vegades amb el seu comptes de voluntari. El comitè també inclou membres fundadors i directius d'afiliats de diferents mides, un membre en funcions del Comitè d'Arbitratge i diversos membres de l'equip OTRS.

Estem molt agraïts a tothom que s'ha presentat voluntari i, sens dubte, a aquells que han acceptat la responsabilitat de produir aquest primer document. Serà el punt de partida inspirador a partir del qual els processos i les estratègies d'aplicació evolucionaran amb el pas del temps. Sabem que hi haurà moltes converses dures dins del comitè i més enllà, i esperem que tothom amb interès hi participi mentre treballem junts per intentar crear sistemes justos per a tothom.

Voluntaris de la Fase 2

For the time after community review:

Personal de la Fase 2

Cronologia del comitè redactor de la Fase 2

Cronologia del comitè redactor de la Fase 2
Detalls Dates Resum Compromís de temps
Trucada de preparació (opcional) 29 abril Benvinguda, visió general dels materials de lectura, pautes de revisió, expectatives, cronologia, Política d'Espai Amigable, eines i plataformes del comitè, etiqueta remota, preguntes i respostes. 1 hora.
Biblioteca de preparació + lectura obligatòria 26 abril – 10 maig Anar a la biblioteca per obtenir les lectures necessàries abans de la primera sessió de redacció. 5 a 8 hores.
Sessions de redacció 14 maig – 9 juliol Sessions de redacció setmanals i treball asíncron. Sessions de redacció setmanals de 2 hores. Fins a 4 hores setmanals de treball asíncron.
Traducció de l'esborrany 10 juliol – 20 juliol Pausa per al comitè redactor. No cal temps.
Període de revisió pública 20 juliol 20 July – 20 setembre Aturada del comitè amb opcions per a 1-2 hores de participació setmanal en debats comunitaris. Les decisions finals es prendran quan es torni a reunir la comissió. No cal temps.No cal temps. Participació opcional amb resum setmanal: els membres del comitè que no segueixen les discussions a mesura que s'estan produint s'espera que llegeixin els resums abans que es torni a reunir el comitè.
Millora de la proposta del comitè redactor 19 d'octubre... 30/11/2021 posposat al 06/01/2022 El comitè es va tornar a reunir per treballar i implementar els comentaris de la comunitat. Sessions setmanals de dues hores. Fins a dues hores setmanals de treball asíncron.
Tasques de traducció 3 gener 2022 ... 24 gener 2022 Va començar abans que la comissió finalitzés el document. No cal temps.
Publicació 24 gener 2022 Codi Universal de Conducta/Directrius d'aplicació Fase finalitzada.

La paradoxa ideal del comitè redactor: un assaig breu

Assaig de CSteigenberger (WMF)

En un món ideal, el comitè redactor representaria tota la diversitat del moviment i tots els membres tindrien una visió important de com s'apliquen les polítiques amb èxit en diferents projectes Wikimedia, però també en altres llocs del món. Tindria membres que haguessin tingut drets ampliats durant molt de temps, que s'haguessin assegut als Comitès d'Arbitratge i altres comitès, així com nouvinguts als projectes. Alguns dels seus membres serien viquimedistes que haguessin estat atacats per assetjadors, mentre que altres serien persones que haguessin resolt incidents relacionats amb l'assetjament amb èxit. També hi hauria viquimedistes que haguessin estat acusats falsament d'assetjament. Al comitè veuríem viquimedistes de diferents projectes d'arreu del món. Viquimedistes joves, vells, dones, homes, no binaris, amb diferents tons de pell, diferents orígens religiosos, que treballin en diferents àrees temàtiques i molt més.

Totes aquestes persones interactuarien entre elles de manera respectuosa i harmoniosa, tot deixant lloc als punts de vista dels altres però també aportant les seves pròpies idees i coneixements. Serien flexibles en la seva planificació i adaptant-se a les necessitats d'altres membres del comitè. Estarien enfocats a la solució i eficaços per crear un text en anglès que es pugui traduir fàcilment. Els agradaria crear directrius per ser aplicades, tenint en compte els processos comunitaris existents i assegurant-se que complissin els requisits legals que ha de complir la Fundació Wikimedia.

Al mateix temps, aquest comitè ideal estaria format per persones corrents i reals, com tu. Persones que poden tenir obligacions laborals, famílies, vides socials i una gran varietat d'interessos aliens al moviment Wikimedia i que també necessiten temps per dormir, descansar i fer moltes coses no relacionades amb el CUdC. Persones amb una comprensió limitada de la complexitat de la seva tasca i persones amb poca energia. Persones que s'equivoquen, que creen malentesos, que poden estar de mal humor o fins i tot de tracte difícil de vegades i que poden emmalaltir o experimentar altres problemes inesperats.

Es necessitarà gent amb trets als dos costats d'aquesta paradoxa per crear el millor comitè redactor possible. Volem animar-te a pensar quines parts d'aquest comitè ideal et descriuen millor i que ens ho feu saber.

Fase 1

Creació i notes de reunions del Comitè redactor de la Fase 1 El comitè redactor del Codi Universal de Conducta (UCoCDC o "el comitè") és un grup de wikimedistes reunit amb l'objectiu de finalitzar l'esborrany del Codi Universal de Conducta el 30 d'agost de 2020, per a la ratificació de la Junta, tal com se sol·licita en la declaració de la Junta sobre cultura de la comunitat de 2020. El comitè estarà format per membres voluntaris del moviment incorporats a través d'un procés de sol·licitud obert així com per personal qualificat de la Fundació basat en habilitats específiques (incloent-hi experiència jurídica, experiència en inclusió i diversitat i experiència en traductibilitat). Els membres seran seleccionats per la vicepresidenta de Resiliència i Sostenibilitat de la Comunitat de la Fundació Wikimedia. Els membres voluntaris del comitè seran respectats membres de la comunitat amb almenys dues de les següents habilitats o trets:

 • experiència en l'elaboració de polítiques
 • experiència en la cooperació en línia
 • empatia
 • experiència col·laborant en un equip internacional
 • presa de decisions participatives

Se seleccionaran tant com sigui possible per representar també la diversitat del nostre moviment pel que fa a les llengües parlades, la geografia, el gènere, l'edat, la mida del projecte de la seva wiki d'origen i les seves funcions dins del moviment Wikimedia. Basant-se en les recomanacions detallades fetes pel grup de treball sobre estratègia del moviment sobre salut comunitària, el comitè utilitzarà el Pacte del Col·laborador com a base i incorporarà els comentaris recollits segons correspongui. El treball es durà a terme a través d'una estructura facilitada per evitar impassos i mantenir el focus. Se seleccionaran una o dues persones per les seves habilitats d'escriptura per fer la redacció real basada en les aportacions del grup. Un equip específic de la Fundació, el de Desenvolupament Comunitari, proporcionarà aquesta estructura, dirigirà la facilitació i proporcionarà recursos addicionals segons sigui necessari.

Convocatòria de la Fase 1

Universal Code of Conduct/Drafting committee/ca

T’importa la seguretat i l’amabilitat del moviment Wikimedia? T'interessen les directrius i les polítiques que l'orienten? T'agrada ajudar a millorar aquestes àrees? Aquesta és la teva oportunitat d'implicar-t'hi!

Cerquem voluntaris que s'uneixin al Comitè Redactor del Codi Universal de Conducta. Si hi estàs interessat, llegeix la informació important següent per als candidats:

 • Qui formarà part del comitè? - cinc o sis voluntaris i quatre o cinc membres del personal de la Fundació i (segons el nombre de candidats que es presentin)
 • Quan estarà actiu el comitè? - del 22 de juliol al 30 de setembre de 2020
 • Què farà? Llegir el material de fons i redactar un Codi Universal de Conducta que proporcionarà una base mínima que guiï el comportament de tots els col·laboradors del moviment Wikimedia. Vegeu més informació aquí.
 • Com treballarà? Es reuniran en línia i treballaran en documents compartits, a partir del Pacte del Col·laborador com a text inicial. Un equip de facilitació els ajudarà a organitzar el treball i hi haurà experts en diferents àrees per donar-los suport.
 • Quant de temps hauria de planejar dedicar a la setmana? Hi haurà reunions en línia (de 2 a 4 hores a la setmana), a més de llegir antecedents en les primeres fases, cosa que implica un màxim de 8-10 hores cada setmana.
 • Quines habilitats hauria d'aportar al procés? L'ideal seria tenir experiència en l'elaboració de polítiques, experiència en la cooperació en línia i en l'escriptura en anglès. També ens encantaria que els nostres candidats tinguessin empatia; per exemple, són valuoses experiència en tutoria, resolució de conflictes difícils i comunicació amb compassió.
 • Com se seleccionaran els membres del comitè? L'equip de Confiança i Seguretat juntament amb l 'Equip Legal de la Fundació Wikimedia examinaran tots els candidats. Després, la vicepresidenta de Resiliència i Sostenibilitat de la Comunitat, Maggie Dennis, triarà els membres del comitè en funció del nivell de competències i experiència dels candidats en combinació amb factors de diversitat. L'ideal seria poder formar un comitè competent que reflecteixi la diversitat del moviment no només a les àrees demogràfiques habituals com l'idioma, la ubicació geogràfica, el gènere, l'edat, sinó també a les àrees específiques de la wiki, com la mida del projecte de la seva wiki d'origen, les funcions al moviment Wikimedia, tipus de projecte i molt més.

Si estàs interessat en presentar-t'hi, fes-nos-ho saber abans del 15 de juliol, inscriu-te a continuació o envia un correu electrònic a la Christel Steigenberger. Inclou el teu nom d'usuari i l'enllaç a la pàgina d'usuari de la teva wiki d'origen i proporciona enllaços que demostrin la teva experiència. Fes-nos saber les funcions que desenvolupes o heu exercit a Wikimedia o organitzacions similars. No dubtis a afegir informació addicional que ens ajudin a prendre una decisió informada.

Envia aquest missatge a qualsevol voluntari que creguis que pugui estar interessat i anima'l a presentar-s'hi i a ajudar-lo a difondre el missatge. També agraïm la teva ajuda per traduir aquest missatge aquí.

Candidatures per al comitè redactor de la Fase 1

Universal Code of Conduct/Drafting committee/ca

Inscriu-t'hi aquí. Les sol·licituds també es poden enviar per correu electrònic aquí. Enviar-la per correu també és una manera de proporcionar informació addicional que no vols publicar a la wiki (per exemple, proves de treball per a altres organitzacions que comprometin el teu anonimat en els projectes de Wikimedia).

  1. I am the oldest User at Hindi Wikipedia.
  2. I represent Indic community.
  3. I have been Bureaucrat & Admin for a pretty long period.
  4. I have a good understanding for *Code of Conduct* as I have been actively participating in framing of rules and policies for period Long.
  5. I have been actively participating in the Community discussions for long long period.
  6. Done enormous and quality contributions, featured articles, that still features on the Hindi Wiki main page, and also enormous number of pages.
--Ashish Bhatnagartalk 11:09, 3 July 2020 (UTC)[reply]
 • I would like to apply, I've sent more details about myself to Christel Steigenberger via email. --Civvì (talk) 14:01, 3 July 2020 (UTC)[reply]
 • Interested, email sent. — Racconish💬 08:18, 5 July 2020 (UTC)[reply]
 • I wrote the draft for the Living People policy and the RfC that lead to it's adoption on Wikidata. Since May 2017 I'm an admin on Wikidata I have had experience with a lot of on-Wiki moderation. Outside of Wikimedia I spent four years in the moderation team for the StevePavlina forum which was a self-improvement forum. In that time we had a lot of discussions about our forum rules in our moderation team. I was a member of Citizendium Editorial Council.
Offline I did community organizing as well by being one of the people who started the Quantified Self community in Germany. ChristianKl13:46, 5 July 2020 (UTC)[reply]
 1. I am interested in joining this committee. I have submitted additional information by email to summarise both some relevant on-wiki experience and some professional activity. Nosebagbear (talk) 20:03, 15 July 2020 (UTC)[reply]

Membres del comitè redactor de la Fase 1

Ens complau anunciar que s'ha reunit el comitè redactor del Codi Universal de Conducta. Teníem 26 candidats, ja siguin inscrits públicament a la pàgina de Meta o que han enviat un correu electrònic. Es van presentar voluntaris de 18 països diferents que parlaven 11 idiomes diferents.

Teníem candidats amb diferents nivells d'experiència a la wiki, des d'algú que va començar a editar només l'any passat fins a persones que han estat editant des de fa més de 18 anys i/o que tenen més de 300.000 edicions. Els sol·licitants van exercir diferents funcions dins del moviment i també ens van informar sobre experiències interessants i rellevants en les seves carreres de la vida real. Va ser molt difícil escollir entre aquest grup de candidats divers i extremadament qualificat.

Per a la selecció final, dos aspectes van guiar la presa de decisions: volem un comitè que, d’una banda, representi parts importants del moviment. Editors prolífics i també wikimedistes que tenen més força a l'hora d'organitzar esdeveniments, wikimedistes de demografia diferent, col·laboradors de wikis petites i grans i persones que tenen diferents funcions dins del moviment. També volíem un grup de persones que col·laboressin de manera eficaç i creessin el millor Codi Universal de Conducta possible per al moviment Wikimedia. L'experiència ens ha ensenyat que als comitès massa grans els costa treballar eficaçment, de manera que vam decidir limitar el nombre de places a 6 places de voluntaris i 3 places de personal. Tingues en compte que hi haurà més possibilitats d'interacció durant el període de revisió dels esborranys de la comunitat a partir del 24 d'agost.

Voluntaris de la Fase 1

 • Civvì
 • ProtoplasmaKid - reserve member, joined Aug. 18 (Founder Wikimedia Mexico chapter)
  • masti member stepped down
 • RachelWex (St. Cloud State University, US, associate professor)
 • Sami Mlouhi (President Wikimedia Tunisia User Group, Secretary Wikimedia Affiliates Committee)
 • Uzoma (Wikimedia Incubator)

Personal de la Fase 1

Funcions d'assessorament de la Fase 1

El personal de la Fundació Wikimedia compta amb el suport del comitè redactor del Codi Universal de Conducta en termes de logística i coordinació, però també de membres de la comunitat que ofereixen informació i esborranys de comentaris mitjançant funcions d'assessorament. Proporcionaven informació sobre processos específics, com ara executar unitats de contingut, iniciar noves comunitats editores, mantenir segurs els esdeveniments presencials i participar en comitès del moviment. Es van seleccionar funcions d'assessorament entre les parts interessades que van oferir algunes d'aquestes experiències rellevants durant el període de sol·licitud per al Comitè Redactor.

Com participen els membres assessors en el procés?

El personal comptarà amb el suport dels membres assessors per proporcionar informació, dades i experiències enfocades al comitè redactor mitjançant entrevistes, escrits breus i sessions de videotrucades informatives. Les seves aportacions també informaran la Fase 2 del projecte UCoC.

Membres assessors de la Fase 1

 • ANKAN, advisor providing insights from the perspective of a chapter in South Asia.
 • Bobbyshabangu, advisor providing insights into the situation of African minority language communities and from the perspective of an African chapter.
 • Joy sagar Murmu, advisor providing insights into the situation of a minority language community with a relatively new wiki.
 • Nattes à chat, advisor providing insights into the situation for female organizers and women editing the projects.
 • Protoplasmakid, advisor providing insights into Latin American communities and connections between behavioural issues and Human Rights issues. Protoplasmakid stepped up to the drafting committee on Aug 18.
 • RFarrand (WMF), advisor providing insights about behavioural issues at events and her experience with the application of relevant existing policies.

Resums de reunions de la Fase 1

Consulta aquesta subpàgina per obtenir resums de les nou reunions de la Fase 1: Universal Code of Conduct/Drafting committee/Phase 1 meeting summaries.