Jump to content

La Viquipèdia a la Lluna

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Home Phase 1: scenarios Phase 2: voting Phase 3: working Phase 4: wrap-up About FAQ
  done done done done    

Un grup d'entusiastes de la ciència de Berlín, Alemanya, volen enviar el seu propi robot a la Lluna. I volen emportar-s'hi la Viquipèdia! L'any del 15è aniversari de la Viquipèdia, la nostra comunitat global d'editors està convidada a preparar la càpsula del temps (i de l'espai) del coneixement més gran que s'ha fet mai.

La Viquipèdia a la Lluna: cinc cèntims

Fa gairebé 40 anys que la Voyager 2 va portar un missatge de la humanitat a l'espai amb l'anomenat "Disc d'or". Aquest disc contenia salutacions, alguns sons i imatges... però no la suma de tot el coneixement.

Els Part-Time Scientists són un dels cinc equips que queden en la competició Google Lunar XPRIZE. El seu objectiu és arribar a la Lluna el 2017, fer aterrar el seu robot de forma segura a la superfície, conduir-lo 500 metres i enviar imatges a la Terra. No hi ha gaire espai en un vehicle espacial per emportar-se gaire res. Normalment, aquesta càrrega útil es fa servir en experiments científics. El robot lunar que els Part-Time Scientists estan construint té prou espai per algunes coses, però també ve amb un disc de dades que ha ofert el Wikimedia Chapter alemany, Wikimedia Alemanya, per fer-los servir per a la Viquipèdia.

Per què no aplegar simplement tota la Viquipèdia i gravar-la en un disc? Perquè l'espai disponible en un disc és molt limitat i ni tan sols hi cabria una de les versions de les grans llengües —ni sense historials o fitxers multimèdia. Més important, la Viquipèdia és un projecte global i els seus continguts són en gairebé 300 llengües. Fins i tot si només podem portar una captura de pantalla de la Viquipèdia a la Lluna, el seu contingut equivaldrà a una captura genuïna de la "suma de tot el coneixement humà". Per tant, hauria de portar no només la qualitat de la feina de la Viquipèdia, sinó també la seva diversitat cultural, les seves diferents perspectives, les seves diverses veus.

Com fer-ho? Com decidir? A Wikimedia Alemanya, pensem que la millor manera per decidir sobre una instantània de Wikipedia que viatgi a l'espai és cenyir-se als seus principis bàsics: Aquest és un regal d'aniversari per a totes les comunitats viquipedistes d'arreu del món. Proposem discutir com a moviment global i colaborar en línia. Es tracta d'un repte únic, perquè mai abans s'havien convocat totes les comunitats viquipedistes de tot el món per discutir sobre un projecte d'espai limitat... i també de temps. Per tal de complir amb el termini màxim de càrrega del robot lunar, també hem de treballar amb un termini màxim d'edició. El nostre objectiu és finalitzar les discussions, decisions i preparacions del contingut pel Dia Internacional del Voluntariat 2016:

5 de desembre del 2016. 39 milions d'articles, 300 llengües, milers de viquipedistes. Un disc amb 20GB de dades.

This site on Meta-Wiki has been designed to facilitate the process until Wikimania Esino Lario in June 2016. In that time we need to come to a decision on how to proceed as a global community and in our respective language communities. This is a bold undertaking! Please read all about its details in the About and FAQ sections.

Portem la Viquipèdia a la Lluna! Necessitem les vostres opinions i idees en la discussió que estem fent sobre possibles escenaris de treball. Si us plau, editeu!

See also