Wikipedia naar de maan

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.
Home Phase 1: scenarios Phase 2: voting Phase 3: working Phase 4: wrap-up About FAQ
  done done done done    

Een groep wetenschappers uit Berlijn maakt een plan om hun eigen rover naar de maan te sturen. En ze willen Wikipedia meenemen. Tijdens dit vijftiende levensjaar van Wikipedia wordt onze volledige redactie uitgenodigd om een complete kenniscapsule klaar te maken.

Wikipedia naar de Maan – in een notendop

Bijna 40 jaar geleden nam de Voyager 2 een opname mee genaamd Golden Record. De opname bevatte begroetingen, geluiden en afbeeldingen maar niet het totaal van alle menselijke kennis.

De Part-Time Scientists zijn een van de vijf overgebleven teams die meedoen aan de Google Lunar XPRIZE uitdaging. Hun doel is om in 2017 de maan te bereiken, hun rover veilig op het oppervlak te laten landen, hem 500 meter te laten rijden en beelden terug naar de aarde te sturen. Er is niet veel ruimte in een ruimtevoertuig om dingen mee te nemen. Meestal wordt deze zogenaamde payload gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. De maanrover die de Part-Time Scientists aan het bouwen zijn, heeft ruimte voor een aantal daarvan, maar wordt ook geleverd met een gegevensschijf die is aangeboden door de Duitse Wikimedia-afdeling, om te gebruiken voor Wikipedia.

Waarom niet gewoonweg een Wikipedia dump maken en op de disc zetten? Omdat de beschikbare schijfruimte zeer beperkt is en zelfs zonder versiegeschiedenis of mediabestanden niet eens een van de grote taalversies zou kunnen bevatten. Wat nog belangrijker is, Wikipedia is een echt wereldwijd project en bevat tot op heden inhoud in bijna 300 talen. Zelfs als slechts een momentopname van Wikipedia naar de maan kan worden gebracht, zal de inhoud ervan gelijk zijn aan een echte momentopname van de som van alle menselijke kennis. Het moet dus niet alleen de kwaliteit van het werk van de Wikipedia-gemeenschap dragen, maar ook de culturele diversiteit, de verschillende perspectieven, de vele stemmen.

Hoe moeten we dit doen? Hoe komen we tot een besluit? Bij Wikimedia Deutschland, denken we dat de beste manier om te beslissen over de mee te nemen momentopname van Wikipedia is om toevlucht te nemen tot de sterke punten van de basisprincipes: Dit is een jubileumcadeau aan alle Wikipedia-gemeenschappen over de hele wereld. Laten we als wereldwijde beweging discussiëren en samenwerken op wiki. Het is een unieke uitdaging op zich, want nooit eerder werden alle Wikipedia-gemeenschappen tegelijkertijd opgeroepen om te beslissen en te werken aan een project met beperkte ruimte... en tijd. Om de deadline voor de maanrover te halen, moeten we ook met een bewerkingsdeadline werken. Ons doel is om de discussies, beslissingen en inhoudelijke voorbereidingen van de gemeenschap te hebben afgerond door de Internationale Dag van de Vrijwilligers (5 december) 2016:

5 december 2016. 39 miljoen artikelen, 300 talen, duizenden redacteuren. Één schijf van ongeveer 20 GB.

Deze site op Meta-Wiki is ontworpen om het proces te vergemakkelijken tot Wikimania Esino Lario in juni 2016. In die tijd moeten we tot een beslissing komen over hoe we verder moeten gaan als een wereldwijde gemeenschap en in onze respectieve taalgemeenschappen. Dit is een gewaagde onderneming! Meer informatie: Over en FAQ.

Laat ons Wikipedia naar de Maan brengen! We hebben uw opinies en ideeën in de lopende discussie over de aanpak nodig!

Zie ook