Jump to content

Википедија на Месецу

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.
ВнМ Фаза 1: сценарији Фаза 2: гласање Фаза 3: рад Фаза 4: паковање Опис ЧПП
  урађено урађено урађено урађено    

Група научних ентузијаста из Берлина, Немачка, планира да пошаље сопствени, ручно израђени ровер на Месец. И желе да са собом понесу и Википедију. У години у којој је Википедија обележила 15. годишњицу, наша глобална заједница уредника позива се да припреми коначну временску (и просторну) капсулу знања.

Википедија на Месецу — укратко

Прошло је готово 40 година од како је Војаџер 2 однео поруку људи у свемир са својим Golden Record-ом. Ту су били поздрави, неки звуци и слике, али не и збирка свег људског знања.

Part-Time Scientists су један од пет тимова који су остали на такмичењу „Google Lunar XPRIZE”. Њихов циљ је да допру до Месеца до 2017, безбедно спусте свој ровер на површину, провозају га 500 метара и пошаљу слике назад на Земљу. Нема много простора за ствари које ће се летелицом понети у свемир. Најчешће, овај тзв. терет користи се за научне експерименте. Ровер за Месец који праве Part-Time Scientists има места за овакав терет, а такође има и диск за податке који је омогућио немачки огранак Викимедије, Викимедија Немачке, како би могао да послужи Википедији.

Зашто једноставно не копирати Википедију и ставити је на диск? Зато што је количина података који се могу сачувати веома ограничена па на исти не би могла да стане нити једна већа језичка верзија — чак и без историја измена или медијских датотека. Још важније, Википедија је заиста глобални пројекат и до данас постоји у скоро 300 језичких верзија. Чак и да се само један снимак екрана са Википедијом може однети на Месец, тај садржај би био еквивалентан јединственом снимку „сабраног људског знања”. Према томе, не би требало однети само квалитетан рад википедијске заједнице него и културну разноликост, различите перспективе, са свих страна.

Како урадити ово? Како одлучити? У Викимедији Немачке, мислимо да је најбољи начин да се одлучи о снимку Википедије који ће ићи у свемир прибегавајући предностима основних принципа: Ово је поклон поводом годишњице за све википедијске заједнице широм света. Разговарајмо као глобални покрет и сарађујмо на Викијима. Ово је јединствен изазов сам по себи, пошто никада пре нису све заједнице Википедије у исто време биле позване да одлуче заједно и раде на пројекту чији је простор ограничен … али и време. Да би се испоштовао рок за припремање терета за ровер који ће ићи на Месец, требало би да се све заврши унутар рока за уређивање. Наш циљ је да се све расправе, одлуке и припреме садржаја заврше до Међународног дана волонтера (5. децембар) 2016:

5. децембар 2016. 39 милиона чланака, 300 језика, хиљаде уредника. Један диск са око 20 GB меморије.

Ова страница на Метавикију је дизајнирана за упознавање са процесом до Викиманије Есино Ларио у јуну 2016. Тада ћемо морати да донесемо одлуку како да наставимо као глобална заједница а на својим одговарајућим језичким огранцима. Ово је одважан подухват! Молимо да о детаљима свега овога прочитате у одељцима О подухвату и ЧПП.

Однесимо Википедију на Месец! Неопходна су нам Ваша мишљења и идеје у дискусији која се води о могућим сценаријима за рад. Молимо уређујте!

Такође погледајте