Jump to content

Wikipedia til månen

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.
Hjem Fase 1: scenarier Fase 2: afstemning Fase 3: arbejde Fase 4: konklusion Om OSS
  udført udført udført udført    

En gruppe videnskabsentusiaster fra Berlin i Tyskland, planlægger at sende deres egen specialbyggede fartøj til månen. Og de vil gerne have Wikipedia med dem. I året for Wikipedias 15-årsjubilæum, indbydes alle Wikipedia-skribenter til at forberede den ultimative tids- og rumkapsel med viden.

Wikipedia til månen — i en nøddeskal

Det er næsten 40 år siden, Voyager 2 tog en besked fra menneskeheden ud i verdensrummet med dets "Guldskive". Den indeholdte hilsener, nogle lyder og billeder, men ikke sammen af al viden.

Deltidsforskerne er et af fem hold, som konkurrerer i Google Lunar XPRIZE-konkurrencen. Deres mål er at nå til månen i 2017, lande et køretøj på overfladen, få det til at køre 500 meter og sende billeder tilbage til Jorden.

Der er ikke meget plads i et rumfartøj til at tage mange ting med. Typisk anvendes lasten til videnskabelige eksperimenter. Det månekøretøj, forskerne bygger, har plads til nogle sådanne instrumenter, men det medbringer også en datadisk, der er blevet doneret af det tyske Wikimedia-chapter, Wikimedia Deutschland, til brug for Wikipedia.

Hvorfor ikke helt enkelt tage en kopi af Wikipedia og lægge den på disken? Eftersom den tilgængelige plads er meget begrænset, vil den ikke engang kunne rumme en af de store sprogudgaver - selv uden versionshistorik og mediefiler.

Desuden er Wikipedia vitterligt et globalt projekt, der indtil videre rummer indhold på næsten 300 forskellige sprog. Selv hvis kun et udsnit af Wikipedia blev sendt til månen, ville dette udsnit kun være netop et udsnit af "al menneskelig viden".

Derfor skulle den transportere ikke bare det kvalitative produkt af Wikipedia-brugerne, men også vise den kulturelle spredning, forskellige perspektiver og mange stemmer.

Hvordan gør man? Hvordan vælger man? Hos Wikimedia Deutschland forestiller man sig, at den bedste måde at afgøre et rumrejsende udsnit af Wikipedia, vil være at søge til grundlæggende principper: Dette er en jubilæumsgave til Wikipedia-brugerne over hele verden.

Lad os diskutere som en global bevægelse og samarbejde på wikien. Dette er en enestående udfordring i sig selv, fordi den samlede brugerbase ikke tidligere er blevet anmodet om på samme tid at arbejde på et projekt med begrænset plads ... og tid.

For at overholde tidsfristen for køretøjets last, bliver vi også nødt til at arbejde med en tidsfrist. Vores mål er at have fuldendt diskussionerne, beslutningerne og forberedelserne til International Volunteers Day (5. december) 2016:

Den 5. december 2016. 39 millioner artikler, 300 sprog, tusindvis af skribent. En disk med cirka 20 GB plads.

Den her Meta-side er blevet oprettet for at fremme processen frem til Wikimania Esino Lario i juni 2016. I mellemtiden skal vi beslutte, hvordan vi som en global brugerbase på vores egne sprog skal fortsætte.

Det er en stor udfordring!

Læs om detaljerne i sektionerne Om OSS.

Lad os tage Wikipedia til månen! Vi skal bruge dine holdninger og ideer i den fortsatte proces omkring de forskellige scenarier. Vær venlig at redigere!

Se også