Jump to content

Objava finalizacije jedinstvene korisničke prijave

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Single User Login finalisation announcement and the translation is 100% complete.
Za pravovremene vijesti o napretku ovog razvoja, v. mw:SUL finalisation.

Razvojni tim pri Fondaciji Wikimedia stvara određene promjene u načinu na koji djeluju računi, kao dio naših kontinuiranih napora da pružimo nove i bolje alate za naše korisnike (kao trans-viki notifikacije). Kako bi podržali te promjene, korisnici moraju imati isto korisničko ime svuda. To će nam omogućiti da vam pružimo nove opcije koje će vam pomoći da bolje uređujete i raspravljate te dozvoliti fleksibilnije korisničke dozvole za alate. Jedan od preduvjeta za ovo je da korisnički računi budu jedinstveni na svih 900 wikija Wikimedije.

Na žalost, neki računi trenutno nisu jedinstveni na svim našim wikijima, i umjesto toga se sudaraju sa drugim korisnicima koji imaju isto ime računa. Kako bi osigurali da svaki od ovih korisnika može koristi Wikimedijine wikije u budućnosti, preimenovat ćemo te račune tako da oni imaju "~" i ime odgovarajuće wiki na kraju imena računa. Ovo će se dogoditi u aprilu 2015. Na primjer, korisnik zvan "Primjer" na švedskom W(j)ečniku će nakon preimenovanja postati "Primjer~svwiktionary".

Svi računi će nastaviti djelovati kao i ranije i nastavit im će se pripisivati sva dotadašnja uređivanja. Međutim, korisnici sa preimenovanim računima (koje ćemo kontaktirati pojedinačno) će morati koristiti novo ime računa kada se prijave.

Preimenovanje korisnika na lokalnoj razini je uklonjeno kako bi se spriječilo da računi koji su postali globalni postanu razdvojeni uslijed lokalnog preimenovanja. Korisnici mogu zatražiti preimenovanje koristeći Special:GlobalRenameRequest na svojoj lokalnoj wiki ili zatražiti da im račun bude dodatno preimenovan ovdje na Meti, ukoliko im se ne sviđa novo korisničko ime.

Vidi još