Jump to content

Јазичен комитет

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Language committee and the translation is 43% complete.
Outdated translations are marked like this.
Кратенка:
Langcom
Оваа страница наведува информации за Јазичниот комитет.
Јазичен комитет
Јазичен комитет
Јазичен комитет
За молителите
За членовите
Информации
Затворање на проекти (доброволно)
Кутијава: преглед · разговор · уреди

Јазичниот комитет на Фондацијата Викимедија е задолжен за разработка на јасни правила и документација за нови јазични проекти и нивно предлагање, обработка на молбите, како и поддршка и усогласување на новите проекти, сè со цел тие да станат што поуспешни.

Историски, основан е како поткомитет во рамките на Комитетот за посебни проекти. Бидејќи тој комитет повеќе не постои, сега одговара непоредно на Одборот на доверители.

Јазичниот комитет делува претежно во полето на молби за нови јазици со тоа што ги разгледува, дава совети и, доколку се одобри, доставува препорака за создавање на проектот до Одборот. Поединечните членови исто така се грижат за предлозите за затворање на проекти. Доколку имате било какви прашања (на пример, за можноста за молба за нова јазична верзија), упатете ги на страницата за разговор или непосредно на било кој член на комитетот.

Повелба

Ова е корегирана верзија на изворната повелба со подоцнежна преработка во која се дава овластување за одобрување на молбата.

Делокруг

Комитетот ги има следниве задачи:

 1. Разработка и одржување на:
  1. јасни постапни правила (врз основа на квантитативни показатели) за утврдување на изводливоста и целисходноста на викија на нови јазици, со автоматизирана постапка за развој на проектот;
  2. поддршка и разработка на правила за проблеми поврзани со скрипти и локализација;
  3. документација како поддршкла за нови јазични заедници со цел да се постигне стабилна стапка на пораст;
  4. поддршка и усогласување на повеќејазични проекти, помагајќи им на помалите заедници да ги користат и имаат удел во ресурсите и со тоа да постигнат што подобри резултати;
  5. поддршка и усогласување во одржувањето на складноста помеѓу различните инсталации на МедијаВики, сè со цел да се намали обемот на развојни работи потребен за надградба на програмската основа што се однесува до локализацијата.
 2. Обработката на молби за нови јазични поддомени на постоечки Викимедиини проекти, под услов Одборот на доверители да биде известен четири дена пред очекуваното одобрување.

Цели

Комитетот има за цел да:

 1. ги сведе на минимум политичкиот удел во пуштањето на нови проекти, за да може одлучувањето да се води по исклучиво квантитативни критериуми;
 2. ја сведе на минимум потребата од средства и развој наменети за локализација со зацртување на заеднички правила;
 3. ја сведе на максимум употребата на досега докажани рекламни техники кај разните изданија;
 4. го сведе на максимум степенот на соработка помеѓу разните јазични заедници со понуда на заеднички полиња на активност;
 5. постигне што поширок степен на локализација за МедијаВики со најмал можен трошок, сè со цел да ја одржи и подобрува улогата на програмот како водечки систем за раководење со отворени содржини.

Транспарентност

 • Сите активности на јазичниот комитет се јавни, и сите совети од заедницата се добредојдени.
 • Комитетот го вреднува тоа што проектите се сопственост на поединечните уредници што ќе ги создаваат (секој по еден), а потребите на корисниците ги смета за главна водилка при разработката на правилата.
 • Комитетот е особено заинтересиран да се консултира со оние што во минатото предложиле нови викија (како прифатените, така и одбиените).

Набљудувачи

If you want to make a proposal to the committee, for example to approve a certain project, please do so on the talk page.

Anyone can follow the discussions of the language committee by subscribing to the public mailing list langcom at lists.wikimedia.org, on which the internal proceedings are made. Non-members should generally not participate in discussions. When it is necessary however, they can send a mail which a list administrator will need to accept manually.

Prior to April 2013, the discussions happened on a private mailing list. From June 2011 to April 2013, members of the community could ask to become "langcom observers". They then received copies of the e-mails sent to the internal committee mailing list.

The committee resumed the use of a private mailing list for the discussion of confidential or personal matters in 2017.

Членови

Доколку сте заинтересирани да станете член на комитетот, пишете на langcom(_AT_)lists.wikimedia.org или приватно обратете се кај било кој член.

Current

Member Languages Region Special tasks
Amir E. Aharoni (Amire80) he, ru, en-4, ca-3, eo-2, es-2, fr-2, it-2, ar-1 Middle East, Israel, Jerusalem
Europe, Russia, Moscow (until 1991)
Anass Sedrati ar, ary, sv, fr, en-5, es-4, pt-3, no-3, it-2, ru-1 Europe, Sweden, Stockholm
Africa, Morocco, Salé
Antony D. Green en, de-4, fr-2, ga-1, cy-1 Europe, Germany, Berlin
North America, United States, Texas (formerly)
Maor Malul (Maor X) es, en-5, lad-4, pt-4, de-3, he-3, ca-3, af-2, guc-2, ar-1 Middle East, Israel, Jerusalem
South America, Venezuela, Caracas (until 2013)
Jan Wohlgemuth (Janwo) de, en-5, id-3, nds-2, gsw-1, ru-1, el-1, fr-1, tpi-1
lgs. of Indonesia, Australia, PNG, Pacific Islands
Asia/Pacific, Indonesia, Jakarta
Europe, Germany, Westphalia (till 2019)
Jon Harald Søby nb, en-4, nn-4, sv-3, da-2, de-2, sw-2, eo-1, es-1, ro-1, se-1 Europe, Norway, Fredrikstad
Kimberli Mäkäräinen (Yupik) en, fi-4, es-4, ca-3, se-3, sv-3, et-2, smn-2 (written only), sms-2, nb-2, fr-2, it-2 Europe, Finland, Helsinki
(MF-Warburg) de, en-3, fr-2, la-2, tet-1, es-1 Europe, Germany, North Rhine-Westphalia
Europe, France, Occitania (formerly)
Closing projects
Michael Everson (Evertype) en, da-3, de-3, es-3, ga-3, fr-2, et-1, it-1, nl-1, nn-1,
no-1, pt-1, ro-1, ru-1, sv-1, tlh-1, yi-1
Europe, Scotland, Dundee
North America, United States, Pennsylvania (formerly)
Satdeep Gill pa, en-4, pnb-4, hi-3, ur-3, fr-3, es-2, fa-1, io-1 Asia, India, Punjab
(Sotiale) ko, en-2, ja-1, zh-1, eo-1, bi-1 Asia, South Korea
Tochi Precious ig, en-4, de-3, fr-2 Africa, Nigeria, Abuja
Vito Genovese tr, en-4, de-2 Europe, Germany and Turkey
Clerk (non-voting):
Steven White (StevenJ81)
en, fr-3, he-2, lad-1 North America, USA, New Jersey Closing projects

Board liaison

Former

Member Period
Akash Shah (Aksi great) 2007–2008
Maria Fanucchi (Arria Belli) 2007–2017
Ascánder 2006–2008
Huib Laurens (Abigor) 2010–2013
Bèrto 'd Sèra 2006–2017
Jesse Plamondon-Willard (Pathoschild) 2006–2011
Michal Zlatkovský (Timichal) 2006–2008
Sabine Cretella (SabineCretella) 2006–2009
Shanel Kalicharan (Shanel) 2007–2017
Tangotango 2007–2008
Zacharias Diakonikolaou (ZaDiak) 2011–2017
Oliver Stegen (Baba Tabita) 2011–2018
André Müller (N-true) 2017–2019
Santhosh Thottingal (santhosh.thottingal) 2011–2019
Milos Rancic (Millosh) 2008–2013, 2014–2021
Karen Broome (Klbroome) 2006–2021
Robin Pepermans (SPQRobin) 2009–2021
Gerard Meijssen (GerardM) 2006–2023

Timeline

User:VictoriaUser:NTymkiv (WMF)User:Doc JamesUser:TochipreciousUser:Anass SedratiUser:SotialeUser:Janwo User:Vito GenoveseUser:StevenJ81User:N-trueUser:Satdeep GillUser:Maor XUser:MF-WarburgUser:ZaDiakUser:Santhosh.thottingaluser:Baba TabitaUser:AbigorUser:Amire80User:SPQRobinUser:Antony D. GreenUser:MilloshUser:EvertypeUser:TangotangoUser:Aksi greatUser:Arria BelliUser:ShanelUser:PathoschildUser:KlbroomeUser:TimichalUser:SabineCretellaUser:AscánderUser:Jon Harald SøbyUser:GerardMUser:Bèrto 'd Sèra


Хронологија

Ова е неофицијален записник на напредокот на комитетот. Записници на молби и затворања ќе најдете на страницата „Молби за нови јазици“.

Timeline of the Language Committee
Date Event Update
2006-06-06 policy SabineCretella draft proposed.
2006-07-03 langcom Subcommittee initially proposed, but the proposal is never received.
2006-09-16 langcom Subcommittee is proposed again, and accepted.
2006-11-11 policy Pathoschild draft unofficially proposed.
2006-11-21 policy Pathoschild draft implemented through the community without subcommittee approval.
2007-01-02 policy GerardM draft proposed.
2007-01-14 policy GerardM-Pathoschild policy draft proposed.
2007-02-06 policy GerardM-Pathoschild policy draft selected; discussion begins on adjustments needed before the final version.
2007-02-20 policy GerardM-Pathoschild policy draft finalized and forwarded to the Special projects committee for comment.
2007-02-26 policy GerardM-Pathoschild draft implemented.
2007-04-28 policy Subcommittee authorized to approve without board approval, given the board receives five days advance notice.
2009-01-20 langcom The Wikimedia Foundation Board of Trustees decided that the Subcommittee becomes a Committee.
2011-05-13 langcom The committee holds its first-ever real-life meeting in Berlin.
2011-06 langcom Introduction of observers
2013-04-13 langcom switch to a public mailing list, mail:langcom

Поврзано