10 λόγοι γιατί θα θέλετε και εσείς τα καινούργια μας κουτιά πληροφοριών

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page 10 reasons why you'll want our new infoboxes too and the translation is 100% complete.

Η κοινότητα της καταλανικής Βικιπαίδειας έχει επενδύσει πολύ χρόνο για να ενημερώσει τα κουτιά πληροφοριών (αυτοί οι πίνακες που βλέπετε στην πάνω δεξιά γωνία των λημμάτων) μέσω ενός βικιεγχειρήματος που καθοδηγείται από ένα ενθουσιώδη χρήστη (δείτε αυτή την συνέντευξη). Αυτή η πρωτοβουλία έχει αναπτύξει ήδη μεγάλη δυναμική, και πιστεύουμε ότι αξίζει να διαδοθεί και σε άλλες γλωσσικές εκδόσεις. Το ξέρουμε ότι θα θέλεις και εσύαυτά τα κουτιά πληροφοριών μόλις δεις πως δουλεύουν. Σίγουρα θα μπορούσαμε να προβάλουμε διαφορετικούς λόγους για κάθε λήμμα που έχει κουτί πληροφοριών, ωστόσο ο παρακάτω κατάλογος με τους δέκα λόγους περισσεύει:

  1. Είναι εύκολο: Πάει ο καιρός που έπρεπε να γράφεις τόνους κώδικα και να εισάγεις μυστήριες παράμετρους μόνο και μόνο για να προσθέσεις δεδομένα στα κουτιά πληροφοριών. Απλά πρόσθεσε το κουτί πληροφοριών σε μια σελίδα και αυτό θα τραβήξει αυτόματα πληροφορίες από τα Wikidata.
  2. Ενημέρωσε όλες τις γλώσσες με μιας: Οι αλλαγές σε πληροφορίες στα WikiData διαχέονται σε όλες τις γλωσσικές εκδόσεις της Βικιπαίδειας. Για παράδειγμα προσθέτοντας την ημερομηνία θανάτου ενός διάσημου ή ενημερώνοντας ένα κατάλογο βραβευθέντων στα WikiData ενημερώνεις αυτόματα όλες τις εκδόσεις της Βικιπαίδειας.
  3. Παγκόσμια δεδομένα, τοπικό περιεχόμενο: Σε περίπτωση που θα προτιμούσες να δώσεις στα λήμματα τοπική χροιά, αυτά τα κουτιά πληροφοριών σου επιτρέπουν να προσθέσεις πεδία και να παρακάμψεις τις πληροφορίες από τα WikiData. Θα κρατήσεις όλες τις παλιές πληροφορίες που είχες με τα παλιά κουτιά πληροφοριών... και πολύ περισσότερα.
  4. Με στυλ: Τα κουτιά πληροφοριών διασφαλίζουν ότι παρόμοια λήμματα έχουν κοινή δομή, πράγμα που κάνει την σύγκριση μεταξύ τους ευκολότερη.
  5. Βάζοντας δυναμική στον χάρτη: Τα κουτιά πληροφοριών μπορούν να εντοίζουν τοποθεσίες, έτσι ώστε όταν κάνεις κλικ στην τοποθεσία να σε μεταφέρει σε ένα δυναμικό χάρτη στο Open Street Maps. Μπορείς τώρα να δώσεις ένα χεράκι σε εγχειρήματα με παρόμοιους στόχους.
  6. Ρώσικες κούκλες: Οι παράμετροι των κουτιών πληροφοριών μπορούν να μπουν η μία μέσα στην άλλη: για παράδειγμα, ένα λήμμα για ένα οργανισμό έχει πεδίο «αρχηγείο», το οποίο με τη σειρά του καλεί το κουτί πληροφοριών «κτήριο» με πληροφορίες που έχουν να κάνουν με μνημεία. Αυτό απελευθερώνει χιονοστοιβάδα δεδομένων που σχετίζονται μεταξύ τους αλλά που δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά.
  7. Εύκολη συντήρηση: Παρόμοια κουτιά πληροφοριών συγχωνεύονται σε κοινούς τύπους. Αυτό μειώνει την ανάγκη συντήρησης επειδή, εκτός από τον κοινό και εναρμονισμένο σχεδιασμό τους, πρέπει να έχεις το νου σου σε λιγότερα πρότυπα—τι ανακούφιση!
  8. Είναι συνεργατικό εγχείρημα—ω ναι: Η συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει διεισδύσει στο εγχείρημα, από τα χρώματα των πινάκων μέχρι τις παραμέτρους κάθε κουτιού πληροφοριών. Εμπλέκονται έτσι πολύ χρήστες ανεξαρτήτως των τεχνικών δυνατοτήτων τους.
  9. Πληροφορία με μια ματιά: Οι περιστασιακοί αναγνώστες βρίσκουν πληροφορίες ταχύτερα στα κουτιά πληροφοριών, και χρειάζεται να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο μόνο αν θέλουν να μάθουν περισσότερα για το θέμα. Αυτό κάνει τη ζωή ευκολότερη για αναγνώστες που ψάχνουν μόνο ένα συγκεκριμένο στοιχείο ή τιμή.
  10. Ένας νέος κόσμος: Δεν έχουμε ακόμα εξερευνήσει όλες τις δυνατότητες των νέων κουτιών πληροφοριών. Είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, όπως ακριβώς και η Βικιπαίδεια.

Ορίστε και ένα παράδειγμα: w:ca:Charles Robert Darwin.