10 ok arra, hogy miért szeretnéd az új infoboxainkat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page 10 reasons why you'll want our new infoboxes too and the translation is 100% complete.

A katalán Wikipédia közösség sok időt töltött el az infoboxok (a szócikkek jobb felső sarkaiban lévő táblázatok) frissítésével egy elszánt felhasználó által vezetett Wikiprojekten (lásd ezt az interjút). Ez a kezdeményezés sok lendületet kapott, és hisszük, megéri egyéb nyelvű változatokba is beültetni. Tudjuk, szeretnéd a kezed ügyében tudni ezen infoboxokat amikor kitaláltad, viszont biztos tudnánk egy különböző indokot adni minden infoboxot tartalmazó szócikkre, de ez a tízpontos lista több, mint elegendő lehet.

  1. Könnyen elvégezhető: Vége a régi időknek, mikor irdatlan sok kódot kellett írnod, és érthetetlen paramétereket bevinned ahhoz, hogy adato(ka)t adj az infoboxokhoz. Egyszerűen adj egyet egy oldalhoz, és a WikiData automatikusan információt szolgáltat a Wikidata adatbázisából.
  2. Frissítés minden nyelvre egy lépésben: A WikiDatára felvitt adatok bármely másik nyelvű Wikipédián is azonnal elérhetővé és láthatóvá válnak. Például: egy híresség halálakor a dátum megadásával, vagy éppen különböző díjak nyerteseinek listájának frissítésekor a WikiData azonnal frissíti az adott információt szerte az összes Wikipédián.
  3. Globális adat, helyi kontextus: Abban az esetben, ha a cikkeidnek helyi olvasatot, helyi ízt szeretnél adni, ezek az infoboxok lehetővé teszik számodra azt, hogy kézzel kiegészítsd őket, újabb sorokat és értékeket adj hozzá, amelyekkel felül tudod írni a WikiData adatait. Így megkapod a régebbi infoboxok adatait és ezeknél jóval többet is.
  4. Stílusban: Az infoboxok biztosítják a kapcsolódó szócikkek hasonló struktúráját, ami könnyebbé teszi az összehasonlításukat.
  5. Dinamizmus a térképes ábrázolásban: Az infoboxok térképeket is megjeleníthetnek, ezért, mikor rákattintasz ezeknek a dolgoknak az elhelyezkedésére a térképen, akkor az Open Street Maps dinamikus térképeit fogod meglátni. Ezáltal egy sokkal közkedveltebb eszköz kerül a kezedbe.
  6. Matrjoska babák: Az infobox paraméterek halmozhatók: például egy szervezetről szóló szócikknek van egy főhadiszállás mező, ami egy építmény infoboxot hív az építményekről szóló információval. Ez egy teljes adatáradatot indít el, ami kapcsolódik, de első látásra nem mindig egyértelmű.
  7. Könnyű karbantarthatóság: A hasonló infoboxokat közös típusok alapján egybe illesztettük. Emiatt kevesebb karbantartást igényelnek és formailag is jobban harmonizálnak egymással, ezért kevesebb sablont és infoboxot kell felügyelni -micsoda megkönnyebbülés!
  8. Ez egy közösségi projekt —na: A közös döntéshozatal lendítette a projektet előre, a táblázatszélek szélétől az infoboxok paramétereiig. Ez sok szerkesztőt vett igénybe, technikai tudástól függetlenül.
  9. Információ első látásra: Azon olvasók, akik csak ritkán látogatnak el oldalainkra, azok is könnyedén átláthatják a szócikkek alapvető információit az infoboxok segítségével, így gyorsan és könnyen információkhoz jutnak, anélkül, hogy az egész szócikket el kellene olvasniuk. Ez az olvasóink életét megkönnyíti, mikor egy adott szakterületről akarnak adatot, vagy tényt megismerni.
  10. Egy teljesen új világ: Egyelőre még nem aknáztuk ki az új infoboxok teljes potenciálját. Mivel ez egy örökké változó projekt, akárcsak a Wikipédia is.

Itt egy példa: w:ca:Charles Robert Darwin.