Jump to content

10 skäl till varför du också skulle vilja ha våra nya infoboxar

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page 10 reasons why you'll want our new infoboxes too and the translation is 100% complete.

Den katalanska Wikipedia-gemenskapen har spenderat mycket tid på att uppdatera infoboxar (de tabeller du ser högst upp till höger om artiklarna) genom ett WikiProjekt lett av en entusiastisk användare (kolla in den här intervjun). Initiativet har fått upp farten rejält och vi anser att det är värt att replikera i andra språkversioner. Vi vet att du också vill lägga händerna på dessa infoboxar när du har sett hur de fungerar. Visst kan vi ge dig en annorlunda skäl till varje artikel med en infobox, men de här tio skälen bör vara mer än nog:

  1. Ta det lugnt!: Borta är den gamla tiden när du var tvungen att skriva en massa kod och ange omöjliga parametrar bara för att lägga till data i infoboxar. Lägg bara till en infobox på en sida och den kommer automatiskt att hämta information från Wikidata.
  2. Uppdatera alla språk på en gång: Ändringar av information på Wikidata propagerar till alla språkversioner av Wikipedia. Om du till exempel lägger till en kändis dödsdatum eller uppdaterar en lista över prisvinnare på Wikidata, uppdateras alla versioner av Wikipedia direkt.
  3. Globala data, lokalt sammanhang: Om du hellre vill ge dina artiklar lite lokal smak kan du med dessa infoboxar manuellt lägga till fält för att åsidosätta informationen från Wikidata. Du får behålla all information du hade i de gamla infoboxarna ... och mycket mer.
  4. Elegans: Infoboxarna ser till att relaterade artiklar delar en liknande struktur, vilket gör dem enklare att jämföra.
  5. Sätt dynamik på kartan: Infoboxer kan märka en plats så att när du klickar på platsen tar det dig till en dynamisk karta på Open Street Maps. Du kan nu hjälpa likasinnade projekt.
  6. Ryska dockor: Infobox-parametrar kan staplas: till exempel har en artikel om en organisation ett fält för "huvudkontor", vilket i sin tur åberopar en infobox med information om monument. Detta släpper ut en hel kaskad av data som är relaterade men inte alltid uppenbara vid första anblicken.
  7. # Enkelt underhåll: Liknande infoboxer slås samman i vanliga typer. Detta minskar behovet av underhåll, förutom att de är delade och harmoniserade, måste du hålla ordning på färre mallar - vilken lättnad!
  8. Det är ett samarbetsprojekt: Kollektivt beslutsfattande har genomträngt projektet, allt från tabellramars färger till parametrarna i varje infobox. Massor av redaktörer kan involveras oavsett deras tekniska kunnande.
  9. Information på ett ögonblick: Läsare hittar information snabbare i infoboxen, och de behöver bara läsa hela texten om de vill lära sig mer om ämnet. Detta gör livet enklare för läsare som bara letar efter ett specifikt faktum eller en siffra.
  10. En helt ny värld: Vi har inte undersökt den fulla potentialen i dessa nya infoboxar ännu. De är ett ständigt föränderligt projekt, precis som Wikipedia.

Här är ett exempel: w:ca:Charles Robert Darwin.